Hyppää sisältöön

Israel on jatkanut ilmaiskujaan Gazan kaistalle reilu kuukausi sitten sovitun tulitauon jälkimainingeissa

Gazasta kerrotaan lähetetyn maastopaloja sytyttäviä ilmapalloja, joihin Israel vastaa ilmaiskuin.

Gazan taivaalla välkehti lauantai-iltana.
Gazan taivaalla välkehti lauantai-iltana. Kuva: Mohammed Abed/ AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Israel teki myöhään lauantai-iltana ilmaiskuja Gazaan, kertovat Israelin asevoimat ja palestiinalaislähteet. Israelin asevoimat näkee ilmaiskut vastatoimena Gazasta lähetetyille ilmapalloille, jotka sytyttävät tulipaloja Israelissa.

Asevoimien mukaan sen hävittäjät olivat tehneet iskuja äärijärjestö Hamasin kohteisiin. Gazalaislähteiden mukaan iskuista ei ole seurannut henkilövahinkoja.

Israel teki ilmaiskuja Gazan kaistalle myös perjantain vastaisena yönä.

Toukokuussa Israel ja äärijärjestö Hamas sopivat tulitauosta 11 päivää kestäneiden sotatoimien jälkeen. Niiden aikana kuoli ainakin 260 palestiinalaista ja 13 israelilaista.

Tulitauon jälkeen alueella on nähty väkivaltaa. Kesäkuussa Israel teki ilmaiskuja yli vuosikymmenen saarrossa olleelle Gazan kaistalle.

Saarto vaikuttaa palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään noin Espoon kokoisessa Gazassa.

Israel päätti saartaa alueen vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa.

Palestiinalaismies kuoli yhteenotossa Länsirannalla

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin miehittämällä Länsirannalla kuoli lauantaina palestiinalaismies israelilaisten ampumiin luoteihin.

Palestiinalaiset terveysviranomaiset kertovat parikymppisen miehen kuolleen Qusran kylässä lähellä Nablusin kaupunkia. Viranomaiset kertovat hänen kuolleen israelilaisten luoteihin, minkä lisäksi kahden kerrotaan haavoittuneen.

Hasan seisoi kotinsa katolla, kun hänet ammuttiin kuoliaaksi, kertoi palestiinalaisten virallinen uutistoimisto Wafa.

Wafan mukaan palestiinalaiset olivat puolustautuneet Qusrassa kovan linjan israelilaissiirtolaisten hyökkäykseltä.

Israelin asevoimien tiedotteessa kerrottiin, että israelilaisjoukot olivat ampuneet kohti henkilöä, jonka väitetään heittäneen sotilaita kohti "epäilyttävän esineen, joka räjähti". Tiedotteessa ei vahvistettu laukausten johtaneen kuolemaan.

Asevoimat kuvailee tapausta palestiinalaisten ja juutalaissiirtokuntalaisten väliseksi "väkivaltaiseksi yhteenotoksi". Asevoimien mukaan yhteenotossa molemmat osapuolet olivat heitelleet kiviä toisiaan kohti. Israelilaisjoukkojen kerrotaan yrittäneen saada osapuolet pois alueelta käyttäen mellakoinnin vataisia toimia.

Siirtokunnat lisääntyneet kovaa tahtia viime vuosina

Israelilaissiirtokunnat ovat lisääntyneet Länsirannalla kovaa vauhtia viime vuosina. Israel on miehittänyt aluetta vuodesta 1967 lähtien. Yhteenotot palestiinalaisten ja israelilaisten siirtokuntalaisten sekä Israelin joukkojen välillä ovat yleisiä.

Jännitteet ovat olleet korkealla Nablusin alueella viime päivinä. Palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltä Beitan kylän lähelle rakennettavaa juutalaisten laitonta siirtokuntaa vastaan. Israelin uuden koalitiohallituksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti siirtokuntalaiset poistuivat Eviatarina tunnetusta siirtokunnasta perjantaina.

Ainakaan vielä ei ole mitään viitteitä siitä, että Eviatarin tilanteen ja lauantaisten levottomuuksien välillä olisi yhteyttä.

Länsirannalla asuu noin 475 000 siirtokuntalaista. He asuvat yhteisöissä, jotka ovat laittomia kansainvälisen yhteisön enemmistön mielestä. Alueella asuu noin 2,8 miljoonaa palestiinalaista.

Suosittelemme sinulle