Hyppää sisältöön

Sadat osoittivat mieltä presidentti Abbasia vastaan Ramallahissa – Länsirannalla kytee tyytymättömyys palestiinalaishallintoon

Länsirannalla puhkesi mielenosoituksia reilu viikko sitten, kun tunnettu palestiinalaishallintoa kritisoinut aktivisti Nizar Banat kuoli turvallisuusjoukkojen suorittaman väkivaltaisen pidätyksen jälkeen.

Palestiinalaiset osoittivat mieltä presidentti Mahmoud Abbasia vastaan Ramallahissa
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Sadat palestiinalaiset osoittivat mieltään Ramallahin kaupungissa Länsirannalla presidentti Mahmoud Abbasia vastaan lauantaina. Mielenosoituksessa kuultiin iskulauseita, joilla vaadittiin Abbasin eroa tehtävästään ja hallinnon kaatamista.

Alueella on protestoitu sen jälkeen, kun palestiinalaishallintoa ja Abbasia kritisoinut aktivisti Nizar Banat kuoli palestiinalaishallinnon turvallisuusjoukkojen tekemän väkivaltaisen pidätyksen jälkeen 24. kesäkuuta.

Banat syytti palestiinalaishallintoa muun muassa autoritarismista ja kritisoi sitä turvallisuusyhteistyöstä Israelin kanssa. Hän oli ehdolla toukokuulle suunnitelluissa parlamenttivaaleissa, joita lykättiin viime hetkellä.

Samalla viikolla kuin Banat menehtyi, myös aktivisti Issa Amro pidätettiin ja kuulusteltiin palestiinalaishallintoa kritisoivan Facebook-julkaisun vuoksi.

Mielenosoituksia tukahdutettiin väkivaltaisesti

Viime viikolla turvallisuusjoukot tukahduttivat tapauksesta leimahtaneita mielenosoituksia väkivaltaisesti.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet vetosi torstaina palestiinalaishallintoon ja peräänkuulutti mielipiteenvapautta ja kokoontumisoikeutta.

Bacheletin mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät mielenosoittajia pampuilla ja käyttivät kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Lisäksi Bacheletin mukaan turvallisuusjoukot näyttivät kohdistaneen voimatoimia naispuolisiin mielenosoittajiin, toimittajiin tai sivustakatsojiin, joista osaa häirittiin myös seksuaalisesti.

Sen sijaan lauantain mielenosoituksissa ei mediatietojen mukaan nähty väkivaltaisuuksia.

Palestiinalaishallintoa vastaan on osoitettu mieltä myös muualla Länsirannalla sekä Itä-Jerusalemissa. Kaduille on kuitenkin kerääntynyt myös Abbasin kannattajia.

Lue lisää aiheesta:

Palestiinalaisten vaalit siirtyvät – Abbas vaatii, että äänestäminen tulee taata Itä-Jerusalemissa

Suosittelemme sinulle