Hyppää sisältöön

Koronatartunnat kasvussa, mutta silti Lontoossa pelataan EM-kisoja 60 000 katsojan edessä – Englannin kotietu kasvoi myös viranomaispäätöksellä

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat Lontoossa, mutta ei ilman kritiikkiä. Soraääniä ovat aiheuttaneet Lontoon koronatilanne sekä Englannin viranomaispäätökset, joilla jalkapallomaajoukkue saa isomman kotiedun.

Englantilaisfanit ottivat kaiken irti myös Ukraina-voiton jälkeen lauantaina Lontoossa. Kuva: © 2021 SOPA Images
STT Urheilu

Jalkapallon miesten EM-lopputurnausta on pelattu 11 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa, mutta nyt katseet keskittyvät pelkästään Lontooseen.

Välierät ja loppuottelu pelataan Wembleyn stadionilla Lontoossa. Tiistaina välierissä pelataan ottelu Italia-Espanja ja vuorokautta myöhemmin Englanti-Tanska.

Puolivälierävaihe saatiin päätökseen myöhään lauantaina, kun Englanti rymisteli Roomassa 4-0-voittoon vaisusta Ukrainasta. Kyseessä oli Englannille ensimmäinen ottelu kotimaan ulkopuolella, sillä joukkue pelasi neljä ensimmäistä kamppailuaan Lontoossa.

Rajoitukset sulkevat ovet monilta vierasfaneilta

Välierissä ja ensi sunnuntaina pelattavassa finaalissa Wembleyn enimmäisyleisömäärä on 75 prosenttia kapasiteetista eli runsaat 60 000 katsojaa. Kotietu on Englannille vieläkin suurempi, kun ottaa huomioon Britannian tiukat maahantulorajoitukset ulkomaisille kannattajille.

Britannian hallituksen mukaan niin kutsutuista keltaisista maista tulevien pitää pysyä kymmenen päivän karanteenissa maahantulon jälkeen. Muut välierämaat eli Tanska, Italia ja Espanja ovat näiden maiden listalla.

Myös maat, joissa Tanska, Italia ja Espanja pelasivat puolivälieränsä, ovat keltaisia maita. Näin esimerkiksi lauantaina Azerbaidzhanissa hurranneita tanskalaiskannattajia ei nähdä Lontoossa.

Muutkin välieräjoukkueet nauttivat alkulohkovaiheessa kotiedusta. Tanska pelasi alkulohkon ottelunsa Kööpenhaminassa, Espanja Sevillassa ja Italia Roomassa.

Englannin päävalmentajan Gareth Southgaten mielestä oli virkistävää pelata puolivälieräottelu Rooman olympiastadionilla.

– Oli hyvä tulla pois Wembleyltä, koska Saksa-ottelun (neljännesvälierän) tunnelmaa olisi ollut vaikeaa toistaa. Luulen, että pelaajia innoitti se, että valmistauduimme eri tavalla ja pelasimme kauniina iltana historiallisella stadionilla, Southgate totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Saksa-voitto oli iso juttu Englannille. Kuva: 2021 Marc Atkins / Getty Images

Jalkapallon EM-kisojen viimeisten otteluiden pelaaminen Britanniassa on herättänyt huolta koronaviruksen leviämisen riskistä. Britannian koronatartuntamäärät ovat kymmenkertaistuneet toukokuusta, mutta silti otteluiden yleisökapasiteettia on nostettu kolmeen viimeiseen otteluun.

Suomen Lontoon-suurlähetystön lehdistövirkamies Heli Suominen kertoo, jalkapallon EM-kisat ovat olleet todella merkittävä asia briteille ja niihin on julkisuudessa suhtauduttu positiivisesti.

– Kisoja ei merkittävästi vastusteta, mutta sitä pohditaan, riittävätkö rajoitukset ja mitä tästä seuraa, Suominen kertoo.

Brittihallinto ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa päättivät 22. kesäkuuta nostaa yleisökapasiteettia Lontoon Wembleyn stadionilla pelattaviin otteluihin.

Karanteenimääräykset suitsivat kisaturismia

Britannian hallinnon arvion mukaan suurin osa välierä- ja finaaliotteluihin tulevista katsojista on Irlannista ja Britanniasta, mutta pieni osa on tulossa myös näiden ulkopuolelta.

Brittihallinto muistutti torstaina tiedotteessaan ulkomailta tulevia kisaturisteja Britannian maahantulorajoituksista. Negatiivinen koronatesti vaaditaan lähes kaikista Euroopan maista tultaessa. Maahantulon jälkeen on lisäksi oltava pakollisessa karanteenissa kymmenen päivää.

Lontoon-suurlähetystössä ei ole tarkkaa tietoa Britanniaan saapuvista suomalaisista, mutta Suominen arvioi, ettei Lontooseen ole tulossa montakaan suomalaista kisaturistia loppupelejä varten.

– Arvelen, että Suomesta tulee todennäköisesti vain vähän kisaturisteja, koska tarpeetonta matkustamista Suomesta Isoon-Britanniaan kehotetaan välttämään, karanteenissa on oltava täällä kymmenen päivää ja toki siksi, että Suomi on pudonnut eikä täällä pelaa, Suominen kertoo.

Suominen myös kehottaa mahdollisia Lontooseen saapuvia suomalaisia jalkapalloturisteja noudattamaan kaikkia THL:n ja brittiviranomaisten ohjeita oman ja muiden terveyden vuoksi.

Skotlannissa yli tuhat tartuntaa Lontoon kisaturisteilla

Britanniassa koronatartuntoja on yhdistetty EM-kisaotteluihin jo ennen yleisömäärien kasvattamista.

Skotlannin terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona, että maassa on todettu EM-kisojen alusta lähtien lähes 2 000 koronatartuntaa, jotka on yhdistetty joko stadionilla olleisiin tai muuten kokoontuneisiin jalkapallofaneihin. Yli tuhat tartuntaa on yhdistetty Skotlannista Lontooseen matkustaneisiin kisaturisteihin, joista lähes 400 tartunnan saanutta oli ollut katsomassa 18. kesäkuuta pelattua Skotlannin ja Englannin välistä ottelua Wembleyn stadionilla.

Skotlannin fanien kisareissusta Lontooseen tuli myös koronatartuntoja tuliaisina. Kuva: Matthew Chattle / Barcroft Studios / Getty Images

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut myös huolensa Lontoossa järjestettävien EM-kisojen viimeisten pelien koronaturvallisuudesta. Merkel kertoi Britannian-vierailullaan perjantaina, että "Britannian hallitus tekee toki omat päätöksensä", mutta katsojamäärän nosto 60 000:een on "hieman liikaa".

Euroopan parlamentin kansanterveysvaliokunta (ENVI) vaati torstaina Uefaa ja Britanniaa harkitsemaan uudelleen välierä- ja finaaliotteluiden järjestämistä Wembleyn stadionilla tai edes arvioimaan uudestaan koronajärjestelyjä ja kapasiteetin nostoa.

– Kolmen pelin järjestäminen Wembleyn stadionilla 60 000 katsojalle tapausmäärien kasvaessa uudelleen on terveysuhka ja selvästi tarpeeton riski, ENVI sanoi kannanotossa.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi torstaina, että EM-kisojen isäntäkaupunkien on seurattava paremmin kisaturistien liikkumista myös stadionien ulkopuolella.

Rokotuspolitiikka on ehkäissyt sairaanhoidon ylikuormittumista

Britannian koronarajoituksia lievennettiin loppukeväästä, mutta ne ovat Suomeen verrattuna vielä tiukkoja. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisessa liikenteessä on maskipakko, jonka rikkomisesta voi saada sakon. Sisätiloissa saa kokoontua korkeintaan kuusi ihmistä kerrallaan ja yksityisissä ulkotiloissa 30 ihmistä turvavälein.

Uusien koronatapausten määrä lähti Britanniassa kasvuun touko-kesäkuun vaihteessa. Toukokuussa päivittäin raportoitiin vielä noin 2 000 uutta tartuntaa, mutta heinäkuun alkuun mennessä päivittäisiä tartuntoja on ollut jo yli 20 000.

Sairaanhoidon kapasiteettia tartuntamäärät eivät ole kuitenkaan kuormittaneet aiempaan tapaan.

– Keskeinen taktiikka on ollut, että yritetään saada kaikki aikuiset rokotettua ja tuplarokotettua. Juuri se nähdään syynä siihen, että lisääntyneet tartunnat eivät ole heijastuneet sairaalahoidon tarpeeseen samalla tavalla kuin ennen, Suominen kertoo.

Yli 60 prosenttia Britannian aikuisväestöstä on täysin rokotettuja.

Englanti suunnittelee poistavansa kaikki koronarajoitukset heinäkuun 19. päivä.

Lue lisää:

Tanska marssi neljän parhaan joukkoon! Sitkeä Tshekki kaatui niukasti, sensaatiopuolustaja tarjoili silmiä hivelevän syötön voittomaaliin

Englannin välieräottelu Wembleyllä sai päävalmentajan ja tähtipelaajan innostumaan: "Ihanaa nähdä kaikki oluet käsissä"

Tyly kylvetys! Englanti rynni välieriin murskavoitolla, asiantuntija soimasi Ukrainan "Mikki Hiiri -puolustusta" – EM-kisojen välieräparit ovat selvillä

Kommentti: Vuosikymmeniä vanhan hittikappaleen merkitys muuttui hädän keskellä – tästä toiveikkaasta hetkestä alkoi jalkapallokesän suurin tarina

Suomalaiset raivostuivat Huuhkajat-faneille, kannattajayhdistyksen puheenjohtajalle satanut uhkaavia viestejä

Suosittelemme sinulle