Hyppää sisältöön

Valtteri Bottas teki sopimusneuvottelujen keskellä loistosuorituksen – Ylen F1-asiantuntija kehui suomalaiskuskin tiimityötä: "Hän ajoi suunnitelman mukaan"

Valtteri Bottas toi Itävallan F1-kisasta tallilleen otettavissa olleet maksimipisteet. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että Mercedes tekee seuraavat kaksi viikkoa kaiken sen eteen, että Ison-Britannian osakilpailussa se pystyy vastaamaan Red Bullin vauhtiin.

Valtteri Bottas kuvassa.
Valtteri Bottas on MM-sarjassa viidentenä, kun hänen tallikaverinsa Lewis Hamilton on toisena. Mercedes on valmistajien MM-tilanteessa toisella sijalla. Kuva: FIA Pool Image / AOP
Anu Karttunen

Valtteri Bottas ajoi sunnuntaina Itävallan osakilpailussa jo viidennen kerran palkintosijoille tällä kaudella. Neljä kertaa aiemmin hän on ollut kolmas, mutta tällä kertaa tuloksena oli toinen sija.

Red Bullin Max Verstappen ajoi ylivoimaiseen voittoon ja pitkään toisena ollut McLarenin Lando Norris putosi kolmanneksi aikasakon takia. Mercedeksen ykköskuski Lewis Hamilton taasen onnistui vaurioittamaan autoaan sen verran pahoin, että talli antoi Bottakselle luvan ohittaa brittikuskin.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mielestä Bottaksen toinen sija oli kokonaisuudessaan hieno suoritus. Mildh muistuttaa, että sopimusneuvotteluja käyvä suomalaiskuljettaja ajaa MM-sarjassa pisteistä tällä hetkellä ennen kaikkea Lando Norrisia vastaan. Bottas on MM-sarjassa viidentenä, yhdeksän pistettä Lando Norrisin perässä.

– Bottaksen kannalta oli tärkeää se, että hän teki työnsä täsmälleen niin kuin oli suositeltu. Hän pystyi ajamaan kilpailun täysin suunnitelman mukaisesti, niin varikkotaktiikan kuin renkaidenkin osalta, Mildh sanoi.

– Siinä vaiheessa, kun hänet päästettiin Hamiltonin ohi, hän pystyi viemään kisaa siihen suuntaan, että Mercedes sai maksimipisteet, mitä niissä olosuhteissa oli mahdollista ottaa. Se oli häneltä hyvää tiimityötä ja hieno suoritus kaiken kaikkiaan.

Fundamentaalinen ongelma

Mercedes alisuoritutui etenkin lauantain aika-ajoissa ja ajajat jäivät neljänteen ja viidenteen lähtöruutuun. Mildhin mielestä Mercedes on ollut ongelmissa ennen kaikkea pehmeiden rengasseoksien kanssa, eikä talli ole saanut autoa reagoimaan muutoksiin.

– Jotain meni pieleen tänä viikonloppuna ja jostain syystä Mersu on jollain tavalla hermostunut. Se ei ole sellainen tasainen suorittaja kuin aiemmin. Red Bull on päässyt oikeastaan jopa ihon alle.

Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas Itävallan osakilpailussa.
Mercedes ei saanut autojaan toimimaan haluamallaan tavalla Itävallan toisena kisaviikonloppuna. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Mildhin mielestä Itävallan viikonloppu olikin Mercedekseltä jopa odottamattoman vaisu siihen nähden, että kisa ajettiin samalla radalla kuin edellisenä viikonloppuna. Tuolloinkin Verstappen oli ykkönen, mutta Mersu-kaksikko Hamilton-Bottas valloitti seuraavat sijat.

– Heillä on edelleen jotain fundamentaalista ongelmaa auton konseptin kanssa. Sitä ei saada käyttäytymään tasaisesti. Red Bull on systemaattisesti koko ajan satsannut oikeisiin asioihin auton aerodynamiikassa ja päässeet hyvin niskan päälle.

Kaikki kivet käännetään

Kolmen perättäisen kisaviikonlopun jälkeen on edessä vapaa viikonloppu ja F1-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua legendaarisella Silverstonen radalla Isossa-Britanniassa. Mildh uskoo, että talleissa hiotaan prosesseja ja strategioita sovittuun tapaan, rutiininomaisestikin, sillä koko kausi on käytännössä suunniteltu yleisellä tasolla jo valmiiksi.

Mercedeksellä tosin on ohjelmassaan todennäköisesti huomattavasti tarkempaa kisa-analysointia kuin esimerkiksi Red Bullilla.

– Mersu analysoidaan nyt sitä, mitä he ehtivät tehdä, jotta pystyvät seuraavassa kisassa saamaan suorituskykyään paremmaksi. Se tarkoittaa erilaisten tilanteiden simulointia todella paljon, Mildh sanoi.

Tilanne on kuitenkin sikäli mielenkiintoinen, että samaan aikaan kun tämän kauden autoa pitää pystyä kehittämään, pitäisi panna rutkasti panoksia ensi kauden autoon. Ensi kaudeksi F1-autoihin tulee paljon teknisiä sääntömuutoksia ja laji muuttuu näiden muutosten takia paljon.

– Kuinka paljon satsataan autoon tänä vuonna? Täytyy muistaa, että kisoja on kuitenkin vielä paljon jäljellä. Tämä kilpailu pitää viedä loppuun asti ja varmasti kaikki kivet käännetään tämän kahden viikon aikana, Mildh sanoi.

Tänä Formula 1 -kautena ajetaan 23 osakilpailua, joista yhdeksän on nyt ajettu. Viimeinen osakilpailu kisataan Abu Dhabissa 12. joulukuuta.

Lue myös:

Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin kolari aiheutti ruuhkan tuomariston pakeille – Ylen F1-asiantuntija kritisoi kisan tiukkaa linjaa

Verstappen ylivoimaiseen voittoon – Bottakselle maukas kakkossija

Tallipäällikkö paljasti Valtteri Bottaksen räväkän reaktion Lewis Hamiltonin jatkoon – asiantuntija: "50–50-mahdollisuus, saako hän jäädä"

Nuoren brittikuskin ilmiömäinen suoritus tuskin toistuu kisassa – Ylen F1-asiantuntija povaa myös, että Mercedes on pulassa

Suosittelemme sinulle