Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huikea NBA-tähti Luka Doncic johti Slovenian historialliseen temppuun – Liettua ensimmäistä kertaa ulos miesten olympiakoripallosta

Koripallon olympiakarsinnassa käydään ratkaisevia karsintafinaaleja, joiden voittajat yltävät vielä Tokion olympialaisiin. NBA-tähti Luka Doncicin triplatupla muurasi Slovenian yllätysvoiton Liettuasta, joka jäi miesten koripallossa olympialaisista rannalle ensi kertaa.

Luka Doncic ja Ranskan Evan Fournier vuoden 2017 EM-kisoissa Helsingissä.
Luka Doncic ja Ranskan Evan Fournier vuoden 2017 EM-kisoissa Helsingissä. Kuva: 2017 Getty Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Dallas Mavericksin takamiessuuruus Luka Doncic johti Slovenian ensi kertaa miesten koripallossa olympialaisiin. Asia varmistui sunnuntaina, kun olympialaisten vakiokasvo Liettua koki shokkitappion kotiyleisönsä edessä luvuin 85–96 (52-52) Kaunasissa.

22-vuotias Doncic upotti voitto-ottelussa 31 pistettä, otti 11 levypalloa ja jakoi 13 koriinjohtanutta syöttöä 11561 fanaattisen liettualaiskatsojan silmien edessä Zalgirio Areenalla. Slovenian pistemiehinä kunnostautuivat myös Vlatko Cancar (18/5), Jaka Blazic (16/3) ja sentter Mike Tobey (13/4).

Doncicin huippuesitys nähtiin vain vuorokausi sen jälkeen, kun hän oli kertonut julkisuuteen, että saavuttaisi mieluummin olympiakultaa koripallossa Slovenian riveissä kuin voittaisi NBA-mestaruuden Mavericksin miehistössä.

Liettuan riveissä pelasivat muun muassa NBA-korinalustähdet Domantas Sabonis ja Jonas Valanciunas, mutta sekään ei joukkuetta auttanut. Sabonis kokosi 30 minuutissa tehot 9/6 ja Valanciunas 25 minuutissa 14/6.

Liettua näytti parantavan karsinnoissa esitystään ottelu ottelulta ennen ratkaisevaa tappiota Slovenialle. Se oli raivannut karsinnoissa tieltään aiemmin Venezuelan 76–65, Etelä-Korean 96–57 ja Puolan 88–69.

Miesten olympiakarsinnoissa pelataan vielä kolme muuta karsintaturnauksen finaalia, joiden voittajat etenevät Tokioon. Splitissä Kroatiassa kohtaavat Saksa ja Brasilia, Belgradissa isäntämaa Serbia saa vastaansa Italian sekä Victoriassa Kanadassa iskevät yhteen Tshekki ja Kreikka.

Suosittelemme