Hyppää sisältöön

Asunnonostajat ja kiinteistövälittäjät raivoissaan: pankkien lainakäsittelyt pullonkaulana asuntokaupoissa – "Varmasti harmittaa, kun unelmien koti menee sivu suun"

Pankkien hidas toiminta jarruttaa asuntokauppoja. Osa pankeista on purkanut sumaa ylitöinä ja viikonlopputempauksin.

Pandemian alussa asuntokauppa hiljeni hetkellisesti Suomessa. Nyt tilanne on päin vastainen. Kuva: Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Asuntolainojen käsittelyt ovat paikoittain ruuhkautuneet. Viivettä lainojen käsittelyissä on ilmennyt viime vuoden elokuusta lähtien. Kaikki pankit eivät ole pystyneet vastaamaan asuntojen kysynnän voimakkaaseen kasvuun, ja paikoittain aikoja laina- ja kauppaneuvotteluihin pääsyä joutuu odottamaan pisimmillään jopa neljä viikkoa.

Kerro kokemuksistasi jutun lopussa löytyvällä lomakkeella.

Osa pankeista on urakoinut kasaantuneita jonoja erilaisin viikonlopputempauksin, jolloin lainaneuvottelijat ovat olleet töissä läpi viikonlopun. Heikoin tilanne on ollut pääkaupunkiseudulla sekä muissa kasvukeskuksissa. Pääkaupunkiseudun kiinteistönvälittäjät ovat kärränneet asiakkaitaan vapaiden neuvotteluaikojen perässä.

– Pääkaupunkiseudun kauppoja on jouduttu tekemään jopa Tampereella ja Vääksyssä asti, kun helsinkiläispankeilta ei ole löytynyt sopivaa aikaa kuin vasta yli kuukauden päähän sovitusta, Bo LKV Oy:n operatiivinen johtaja Saara Murtovaara kirjoittaa sähköpostilla.

Pitkittyneet lainaneuvotteluajat jarruttavat ostajien mahdollisuuksia tehdä sitovia ostotarjouksia, jolloin he ovat heikommassa asemassa kuin ostajat, joiden laina-asiat on neuvoteltu jo paljon aiemmin.

Tilanne on haastava, koska asuntokauppa tyypillisesti edellyttää nopeaa reagointia ja päätöksentekokykyä.

Pankit asuntokauppojen pullonkaulana

Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo, että aiheesta on alalla keskusteltu koko kevään ajan.

– Kyllähän se varmasti harmittaa, kun unelmien koti menee sivu suun tällaisen takia.

Mickelsson huomauttaa, että koronan tuoma voimakas digitalisaation kasvu sekä tietojärjestelmien muutos vaikuttaa myös asiaan: kaikki pankit eivät ole pysyneet digiloikan mukana.

Digitaalisia neuvotteluaikoja on osalla pankeista ollut hyvin tarjolla, kun taas osalla pankeista niistäkin pulaa.

Tällä hetkellä ajanvaraustilanteet elävät suuresti. Ylen kyselyyn vastanneiden pankkien lainaneuvotteluaikojen varaustilanteeseen vaikutti muun muassa konttorin sijainti. Myös mahdollisuus digitaaliseen asiointiin vauhditti virkailijan pakeille pääsyä.

Lue lisää: Katoavatko kaupungit? Kokosimme tutkijoiden kolme skenaariota siitä, miten korona muuttaa tapaamme asua

Ylen saamissa vastauksissa pankeilta seuraavat vapaat ajat ajoittuivat laajalti aikavälille kolmesta päivästä neljään viikkoon.

Korona-ajan muuttotrendi: suuret asunnot viedään käsistä

Suomen Pankki julkaisi viime viikolla tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan asuntokauppoja solmittiin tammi-toukokuussa 2021 Suomessa 34 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. OP Tampereen liiketoimintaryhmän johtaja Kirsi Välimäki kuitenkin muistuttaa, että koronapandemian alussa vuonna 2020 asuntokauppa hetkellisesti hiljeni Suomessa, eikä vuosia täten voi verrata suoraan keskenään.

Kuva: Miia Anttila / Yle

Vuoden takaista tilannetta väritti tungos lyhennysvapaiden pyynnöissä.

– Nämä vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vuosi sitten purimme lainojen lyhennysvapaapyyntöjen sumaa, nyt ruuhka vuorossa ovat olleet uudet asuntolainat, OP Tampereen pankinjohtaja Kirsi Välimäki kertoo.

Nyt tilanne on toinen. Viime kesästä lähtien asuntokauppa on kiivastunut, eikä laantumiselle ole nähtävissä merkkejä.

Asuntokauppojen kuumeneminen on aiheuttanut tilanteen, jossa sopivia kohteita kaikille halukkaille ei ole tarjolla ja osasta asunnoista on jopa syntynyt taisteluja.

Lue lisää: Satojen tuhansien eurojen asunto yritettiin napata nenän edestä ennen näyttöä ja näkemättä – kolme ostajaa kertoo, miten asuntokauppaa nyt käydään

S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttusen mukaan ilmiö on jokakeväinen.

– Pitkän urani aikana olen huomannut, että aina keväisin ja kesäisin ihmisille iskee kuume hankkia kaikenlaista, ja vuodesta toiseen eniten asuntokauppoja hierotaan juuri keväisin ja alkukesästä, sanoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Hän kertoo ruuhkan pankeissa johtuvan myös lisääntyneiden vapaa-ajanasunto-, remontti-, sijoitusasuntojen lainahakemusten takia. Suomessa haetaan tällä hetkellä tyypillisesti 150 000–200 000 euron suuruisia asuntolainoja.

S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttusen mukaan pankkien lainatiskeillä on joka kevät kiirettä. Kuva: Rami Moilanen/Yle

Myös pankkitoimihenkilöiden kesälomat jarruttavat suman purkamista, vaikka uusia rekrytointeja on ainakin osassa pankkeja tehty.

Tampereen Kiinteistömaailma Hämeenkadun toimitusjohtaja Teron Naskalin mukaan pankeissa ei ilmeisesti kuitenkaan ole henkilöstöresursseja riittävästi.

Hän sanoo, että ne pankit, jotka pystyvät palvelemaan asiakkaitaan normaalissa aikataulussa keskellä kuumentunutta tilannetta, voittavat kilpailussa.

– Jos ajan saa vasta kuukauden päähän, niin silloinhan olet pakotettu tutkimaan kilpailijoiden tarjontaa - olet pankin asiakas tai et, Naskali kiteyttää.

S-Pankista neuvotaan varautumaan asuntokauppoihin riittävän ajoissa, jotta laina- ja kauppaneuvottelut saadaan tehtyä asiakkaan toivomalla tavalla ja aikataululla.

Lue aiheesta lisää:

Merja Hakala jätti lukematta osakeluettelon yksiökaupoilla ja katuu – talo oli sijoittajien linnake ja sen huolto harmittaa: "Piha on kuin koiran oksennus"

Milloin korot nousevat, onko Helsingin asuntojen hinnoissa kupla? Kysyimme ekonomisteilta kuusi kysymystä asuntomarkkinoista

Säästöpankkiryhmä varoittelee: Asunnon kovaan hintaan ostaneiden kannattaa varautua hinnantarkistukseen alaspäin

Suosittelemme sinulle