Hyppää sisältöön

Golfsensaatio Matilda Castren pelaa tasolla, joka mahdollistaa olympiamitalin Tokiossa – silti hän voi saavuttaa tänä vuonna vielä jotain suurempaa

Matilda Castren, 26, on nousut kalenterivuonna 2021 naisten golfin maailmanlistalla häikäisevät 152 sijaa kohisten ylöspäin. Samalla huippuvireisestä sensaatiopelaajasta on tullut yksi Suomen mahdollisista mitalimenestyjistä Tokion olympialaisissa.

Matilda Castren on naisten maailmanlistalla 59:s
Matilda Castren on naisten maailmanlistalla 59:s Kuva: 2021 Getty Images
Micke Suopuro,
Timo Uusitalo

Suomalaisgolfaaja Matilda Castren on kovassa nosteessa. Castren teki kesäkuussa suomalaista golfhistoriaa, kun hän voitti ensimmäisenä suomalaisena LPGA-osakilpailun. Viime viikonloppuna hän jatkoi hyviä esityksiään ja oli Texasissa pelatun LPGA-turnauksen toinen.

Uusimmalla maailmanlistalla (siirryt toiseen palveluun) Castren ponnahti 15 sijaa ylöspäin nousten jo 59:nneksi. Suomalainen golfsensaatio oli vielä vuoden 2021 alussa rankingissa 211:s.

Suomalaisen golfin ensimmäinen supertähti ja naisgolfin valovoimainen uranuurtaja Minea Blomqvist-Kakko oli parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 62. Nykyisin golfkoulua vetävä "Minni" myöntää Yle Urheilulle luisuneensa valtaistuimeltaan.

– Jos ennen pystyi sanomaan, että olen Suomen menestynein naisgolfari, niin nyt voin enää sanoa, että olen Suomen naisten golfin pioneeri. Jos on voittanut LPGA:lla ja ollut parin viikon päästä vielä toinen sekä on maailmanlistalla korkeammalla, mitä itse olin parhaimmillani, niin kyllä Matilda on mennyt ohi, Blomqvist-Kakko naureskelee.

– Aika täpinöissäni olen ollut Matildan menestyksestä, ja kaikesta siitä, mitä menestyksen myötä on tulossa. Aamulla aikaisin piti viikonloppunakin herätä seuraamaan, kun hän pelasi viimeisiä reikiä LPGA:lla.

Kovatasoisen LPGA-kiertueen rahalistalla Castren on 23:s. Hän on koonnut kahdeksassa kilpailussa 433 274 dollarin (365 077 euron) tienestit.

Minea Blomqvist-Kakko on jättänyt ammattilaiskentät nuoremmille.
Minea Blomqvist-Kakko jätti ammattilaiskentät nuoremmille vajaa vuosi sitten. Kuva: 2016 Getty Images

Blomqvist-Kakko iloitsee, että lajilla menee juuri nyt tosi lujaa Suomessa. Kaiken lisäksi Turussa on ensi viikolla monen vuoden tauon jälkeen naisten Euroopan kiertueen kilpailu, jossa myös Castren on mukana. Yleisö pääseekin läheltä seuraamaan uuden supertähden pelaamista.

Olympiaunelma aikaistui

Olympialaiset olivat Matilda Castrenin, 26, tavoitteena alun perin vasta Pariisissa vuonna 2024, mutta LPGA:lle pääseminen ja olympialaisten siirtyminen avasi mahdollisuuden jo suunniteltua aikaisemmin. Tuon tilaisuuden menestyksen makuun päässyt Castren myös käytti.

Valmistautuminen olympialaisiin sujuu valmentaja Petteri Nykyn mukaan vain ja ainoastaan pelaamalla. Kilpailukalenterissa on täyttä ennen ja jälkeen Tokion olympiakisojen.

Matilda Castrenin tyylinäyte naisten LPGA-huippukiertueella Texasissa, jossa lohkesi hieno kakkostila
Matilda Castrenille ja muille golfpelaajille olympialaiset tulevat kuuman kisakauden keskellä. Kuva: 2021 Getty Images

Olympiaturnaus käydään Kawagoen kaupungissa Tokiosta luoteeseen. Niin miesten kuin naisten turnaukseen pääsee 60 golfaria. Naisten kilpailun vuoro 4.–7. elokuuta.

Castrenin ohjelmassa on vielä tällä viikolla Ohion LPGA-turnaus, jonka jälkeen hän matkustaa Euroopan kiertueen kilpailuun Turkuun sekä myöhemmin Ranskassa pelattavaan Evian Championshipiin, joka on yksi naisten major-turnauksista – yhteinen arvokisa Euroopan kiertueelle ja LPGA:lle.

Tämän jälkeen Castren palaa hetkeksi Suomeen, josta lähtee 28. päivä heinäkuuta Tokioon.

– Olympialaisissa pelataan todella lämpöisissä olosuhteissa. On siellä käyty kerran jo tutustumassa kenttään, mutta en ole sillä vaivannut vielä yhtään Matildan enkä Sannankaan (Nuutinen) päätä, valmentaja Nykky toteaa.

Olympiamitaliin mahdollisuus

Nykky uskoo, että olympiagolfin kenttä sopii varmasti myös suomalaisille. Se on vähän puistomainen ja vanha kenttä, josta löytyy 36 reikää. Kentän griineillä on haastavia kallistuksia, ja lähipeli korostuu.

Nykyn mukaan kenttä on jossain määrin samantapainen kuin Turun Aura Golf, jossa pelataan 15. heinäkuuta alkaen naisten Euroopan kiertueen kilpailu.

Castrenilla on kaikki mahdollisuudet onnistua Tokiossa, mutta lopputuloksen ratkaisevat valmentajan mukaan päivän vire ja henkinen iskukyky. Valmentajana Nykky haluaa painottaa, että myös olympiagolfissa pelistä pitää pystyä nauttimaan. Hätäily tai asioiden murehtiminen eivät vie suorittamista oikeaan suuntaan.

– Golfissa ratkaisevat monet muutkin asiat kuin vain se, että millainen kenttä on ja miten se sopii golfarille. Puhtaalla sattumalla on myös oma merkityksensä. Siksi minusta ei voi puhua mitalisuosikista, mutta mahdollisuuksista mitaliin kylläkin.

Matilda Castren ja LPGA-osakilpailun voittopokaali
Matilda Castren ja LPGA-osakilpailun voittopokaali Kuva: 2021 Getty Images

– Matilda on ehdottomasti peliesitysten valossa siinä iskussa, että hän voi ottaa Tokiosta mitalin. Olympialaisissa on mukana maailman terävin kärki, mutta ei laajasti, koska parhaimmat pelaajat tulevat Yhdysvalloista ja Etelä-Koreasta, ja molemmista maista pääsee maakiintiöiden takia vain neljä pelaajaa mukaan, kertoo Nykky.

Castrenin tekemisen tasosta kertoo sekin, että hän voitti LPGA-kiertueen kisan kolme viikkoa sitten ja hävisi Texasissa viime viikonloppuna vaivaisella yhdellä lyönnillä maailman ehkä parhaalle naispelaajalle Ko Jin-youngille.

– Tuo oli mieletön ja loistava kasvunpaikka. Se kaikki on oppia tulevaisuuteen. Matildan peli on riittävän hyvää, että hän pystyy pistämään kampoihin ja jopa voittamaan, vaikka nyt ei niin ihan käynyt. Se antaa tarvittavaa itseluottamusta, että voi pärjätä myös ihan parhaille, kehuu Nykky suojattiaan kakkostilasta.

Lyöminen Castrenin ykkösase

Blomqvist-Kakko huomauttaa, että Castren on aina lyönyt palloa hirveän hyvin, mikä on muuranut pitkälti hänen menestyksensä pohjan.

– LPGA:lla kentät ovat pitkiä ja griinit haastavia. Hyvä lyöminen tuo tarvittavan tasaisuuden, kuten nähtiin viime viikonlopun kisassa, jossa hän pelasi kaikki kierrokset alle 70 lyönnillä. Kun Matilda on vielä löytänyt luoton puttiinsa, vain taivas on enää rajana, Blomqvist-Kakko tietää.

– Kun lyöminen on tuolla tasolla kuin Matildalla, niin ei tule juuri sellaisia päiviä, että joudut taistelemaan. Kun putti uppoaa, hän tietää olevansa silloin aina mukana voittotaistelussa. Jos vertaan esimerkiksi itseeni, niin aina ajattelin, että kun opin lyömään palloa, niin sitten räjäytän pankin. Minulla oli muut vahvuudet, mutta lyöminen ei ollut maailman kärkeä, Blomqvist-Kakko myöntää.

Suomalaisen golfkomeetan luonteva ja vaivaton lyöminen on herättänyt positiivista huomioita laji-ihmisten parissa rapakon takana. Valmentaja Nykky myönsi, että viimeisimmässä kisassa lyöminen oli niin hyvin hallussa koko neljän kierroksen ajan, että sitä oli valmentajankin "makea" seurata.

– Enemmän olemme nyt keskittyneet puttaamiseen ja lähipeliin, jossa pelaaminen oli nytkin välillä ihan vau-tasolla. Hänen lantion käyttönsä on ollut hyvää jo kymmenen viime vuotta, vaikka sen tasapainon saamisessa on ollut toisinaan pientä hakua.

Solheim Cupin paikka vaatii onnistumista

Viimeaikaisilla tuloksilla Castren olisi lähes varma valinta syyskuussa Ohiossa pelattavaan Solheim Cupiin, joka on ollut 26-vuotiaan suomalaisen uran yksi tavoitteista. Turnaus on naisten golfin suurtapahtuma, jossa Yhdysvallat pelaa Eurooppaa vastaan.

Valinnan Solheim Cupiin estää kuitenkin tällä hetkellä se, ettei Castrenilla ole Euroopan kiertueen jäsenyyttä, koska hän pääsi LPGA-kiertueelle (naisten ykköskiertue) karsimalla sinne suoraan.

Jäsenyyden Castren saa "helpoiten" voittamalla yhden Euroopan kiertueen osakilpailun, esimerkiksi ensi viikolla Turussa. Jos Castren sen saa, voidaan Solheim Cupissa nähdä jopa kaksi suomalaista, koska Sanna Nuutinen on näillä näkymin pääsemässä sinne mukaan Euroopan kiertueen pistelistan ansiosta.

– Matildan Solheim Cupin pelipaikan metsästystä on varmasti ilo seurata, hehkuttaa Blomqvist-Kakko, joka toimii lauantaina 17. heinäkuuta pelattavalla naisten LET-kilpailun kierroksella Ylen kommentaattorina TV2:lla.

Matilda Castren naisten LPGA-huippukiertueella
Matilda Castrenin lyöntinäyte naisten LPGA-huippukiertueella Texasissa Kuva: 2021 Getty Images

Solheim Cupissa ei ole koskaan pelannut suomalaista. Blomqvist-Kakko muistuttaa, että esimerkiksi hänelle paikka arvostetuun Solheim Cupin joukkuekisaan olisi ollut uran ykkössaavutus – jos hän olisi sinne päässyt. Junioreiden Solheim Cupissa Blomqvist-Kakko pelasi toki kahdesti.

Valmentaja Petteri Nykyn mukaan Solheim Cupin paikasta parivaljakko ei suostu ottamaan paineita; voitto ja paikka tulevat, jos ovat tullakseen.

– Sinne kun ei voi vain ilmoittautumalla päästä. Turha hötkyillä yhtään tämän asian kanssa. Peli olisi kyllä nyt sillä mallilla, että Matilda kuuluisi sinne, mutta nyt keskitytään vain ja ainoastaan pelin kehittämiseen.

Lue myös:

Matilda Castren sijoittui upeasti toiseksi, vain supertähti ylsi edelle – huima palkintosumma nostaa taas sijoitusta maailmanlistalla

Kommentti: Onko tässä Suomen mitalilaji olympialaisissa? Mahdollisuudet paranevat, kun vain osa maailman valioista pääsee mukaan

Tyly tilasto kertoo, että naisten palkkiot huippugolfissa ovat edelleen murto-osa miesten ansioista – "Naisen euro Euroopan kiertueella on 15 senttiä"

Valmentaja kertoo Matilda Castrenin historiallisen golf-saavutuksen taustat: "Pitkäjänteisellä työllä on mahdollista nousta maailman huipulle"

Matilda Castren teki suomalaista golfhistoriaa – voitti LPGA:n osakilpailun: "Aivan uskomatonta"

Suosittelemme sinulle