Hyppää sisältöön

Islantilaiset testasivat lyhennettyä työviikkoa laajassa kokeilussa – testin jälkeen valtaosa työvoimasta lyhensi työaikaansa: "Ylivoimainen menestys"

Samantyyppisiä kokeiluja on käynnissä useissa maissa, muun muassa Espanjassa ja Uudessa-Seelannissa.

Reykjavik kattojen yltä kuvattuna.
Katunäkymä Reykjavíkista. Selvityksessä oli mukana muun muassa pääkaupungin kaupunginvaltuusto. Kuva: Nella Nuora / Yle
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Islannissa on saatu rohkaisevia tuloksia kokeilussa, jossa julkisen puolen työntekijät kokeilivat vuosina 2015-2019 lyhennettyä työviikkoa, kirjoittaa BBC.

Kokeeseen otti osaa yli 2 500 ihmistä, joka vastaa noin yhtä prosenttia Islannin työvoimasta. Työntekijöiden palkat pysyivät ennallaan työtuntien vähenemisestä huolimatta.

Selvitystä olivat tekemässä Islannin hallitus ja Reykjavíkin kaupunginvaltuusto yhteistyössä brittiläisen ajatushautomo Autonomyn sekä islantilaisen Association for Sustainable Democracy -järjestön (Alda) kanssa.

Moni kokeeseen osallistuneista siirtyi 40 työtunnin viikosta joko 35 tai 36 tunnin työviikkoon.

Tuloksista kävi ilmi, että tuottavuus joko parani tai pysyi ennallaan kokeilussa mukana olleissa työpaikoissa. Työntekijät kertoivat stressitilansa vähentyneen ja he kokivat, että lyhennetty työviikko pienensi burnoutin riskiä. Lisäksi raportoitiin kohentuneesta terveydestä ja työhyvinvoinnista.

– Maailman laajin julkisella sektorilla toteutettu kokeilu lyhennetystä työviikosta oli kaikilla mittareilla mitattuna ylivoimainen menestys, sanoo ajatushautomo Autonomyn tutkija Will Stronge, joka toivoo, että eri maiden hallitukset ottavat oppia kokeilusta.

Onnistuneen kokeilun jälkeen Islannin ammattiliitot saivat neuvoteltua pysyviä lyhennyksiä työaikaan kymmenille tuhansille jäsenilleen. Kaikkiaan noin 86 prosenttia Islannin työvoimasta on nyt joko siirtynyt lyhennettyihin työtunteihin tai saanut oikeuden lyhentää työaikaansa.

Työajan lyhentämistä kokeillaan parhaillaan myös monissa muissa maissa. Espanjassa alkaa syksyllä kolmivuotinen kokeilu, jossa on mukana 200 yritystä ja jopa 6 000 työntekijää. Yritykset voivat tahtoessaan siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Työntekijöiden palkkojen on määrä pysyä ennallaan.

Uudessa-Seelannissa puolestaan Unilever-yhtiö on antanut työntyöntekijöillensä mahdollisuuden vähentää työaikaansa 20 prosentilla ilman, että se vaikuttaa palkkaan.

Korjaus 9.7.2021 kello 12.05: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että rahat Espanjan lyhennettyyn työviikko -kokeiluun tulisivat EU:n elpymisrahastosta.

Lue myös:

Kelpaisiko nelipäiväinen työviikko? Entä viisituntinen työpäivä? Lyhennetty työaika on buumi maailmalla ja tällaisia tuloksia siitä on saatu

Suosittelemme sinulle