Hyppää sisältöön

Englanti erottuu räikeästi muista jalkapallon EM-välieräjoukkueista – jopa turnauksen suurimmat flopit ovat edellä yhdessä tilastossa

Englanti hyökkää harvoin, mutta pitkään ja laadukkaasti. Se on luonut muita joukkueita vaarallisempia maalipaikkoja. Yle Urheilu vertaili välieräjoukkueita Uefan tilastojen perusteella. Englanti erottui useammassa kategoriassa.

Vihdoinkin Harry Kane! Englanti kahden maalin johtoon
Vihdoinkin Harry Kane! Englanti kahden maalin johtoon
Micke Suopuro,
Aleksi Hyvönen

Jäljellä on enää jalkapallon EM-kisojen neljä parasta maata. Tiistaina kohtaavat Italia ja Espanja, keskiviikkona Englanti sekä Tanska. Panoksena on tietenkin loppuottelupaikka.

Yle Urheilun asiantuntijat nostivat otteluparien ennakkosuosikeiksi Italian ja Englannin. Arviot voit lukea tästä.

Välieräjoukkueista tilastojen valossa pistää silmään Englanti. Näin toki siksi, että Englanti poikkeaa muista jo kaikista yksinkertaisimmissa tilastoissa: se on tehnyt (8) ja päästänyt (0) vähiten maaleja jäljellä olevista joukkueista.

Etenkin hyökkäyspelaamisen pilkkominen numeroiksi paljastaa sen, kuinka räikeästi Englanti muista erottuu.

Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa Harry Kanen maalin Saksaa vastaan. Maali kuvastaa oivasti sitä, mitä tilastot Englannin hyökkäyspelistä kertovat. Tässä jutussa pureudutaan seuraavaksi niihin.

Hyökkäys

Hyökkäysten ja maalintekoyritysten määrää vertailtaessa Espanja, Italia ja Tanska ovat kolmen parhaan joukossa, Englanti taas kaukana kärjestä.

Englanti on tilastossa hämmentävän kaukana, sillä sen edessä on joukkueita, jotka ovat pelanneet turnauksessa kaksi ottelua vähemmän. Esimerkiksi turnauksessa pahasti flopanneet Turkki (40) ja Puola (39) ovat saaneet aikaiseksi Englantia (37) enemmän maalintekoyrityksiä.

Näiden lukemien valossa on sanomattakin selvää, että jotain Englanti on hyökkäyspäässä tehnyt selvästi muita paremmin. Kyse on tietenkin tehokkuudesta.

Kuten alla oleva grafiikka näyttää, on Englanti onnistunut tekemään suhteessa muita välieräjoukkueita tehokkaammin maaleja omista tilanteistaan.

Tehokkuutta kuvaa hyvin se, että yli puolet Englannin maalia kohti suuntautuneista maalintekoyrityksistä on päätynyt maaliin. Se on selvästi enemmän kuin muilla välieräjoukkueilla. Viimeistely-yritykset ovat siis olleet laadukkaita.

Ylärimaan ja tolppaan osuneet laukaukset lasketaan tilastoissa ohi menneiksi. Ohi menneistä laukauksista Englannille on tilastoitu muita joukkueita enemmän maalikehikkoon osuneita yrityksiä. Tämä kuvastaa osaltaan yritysten laatua.

Englannin tehokkuudessa on ristiriita: joukkue on tarvinnut muita välieräjoukkueita enemmän hyökkäyksiä yhtä maalintekoyritystä varten, mutta maalintekoa varten se on tarvinnut vähiten hyökkäyksiä.

Itse hyökkäykset ovat olleet muita välieräjoukkueita pidempiä.

Tilastojen valossa voi siis todeta, kun Englanti on viimein luonut maalipaikan, on se myös pääsääntöisesti ollut vaarallinen.

Mistä ja miten joukkueet sitten tekevät maalinsa? Se selviää alla olevasta grafiikasta.

Grafiikka näyttää, mistä joukkueet ovat maalinsa tehneet. Lisäksi se kertoo, kuinka monta maalia on tehty puskemalla. Loput maaleista on tehty jalalla.

Espanja ja Englanti eivät siis ole onnistuneet kertaakaan rangaistusalueen ulkopuolelta, kun taas Italia ja Tanska ovat osuneet kolmesti.

Italia ei ole tehnyt vielä yhtään maalia puskemalla. Englanti on puolestaan tehnyt jo viisi puskumaalia.

Miten jutun alussa näytetty Kanen maali Saksaa vastaan sitten liittyy tilastoihin? No, Englanti pääsi tilanteessa yrittämään maalia alueen sisältä. Maalintekoyritys päättyi tietenkin puskuun kohti maalia – todellinen tyyppiesimerkki EM-kisojen englantilaismaalista.

Välieriin Englanti ei ole kuitenkaan selvinnyt hyökkäämällä, vaan nimenomaan kollektiivisella pelaamisella.

Puolustus

Tilastot tukevat kuvaa, joka Englannin pelaamisesta on myös asiantuntijoille piirtynyt. Joukkue ei hyökkää puolustuksen ehdoilla, vaan se pelaa yhtenäisesti pelin kaikilla osa-alueilla.

Maalin varjeleminen on murskajaisia tärkeämpää. Englanti on kaiken kaikkiaan pitänyt maalinsa puhtaana jo yli seitsemän ottelun ja 662 minuutin ajan.

Tilastoissa englantilaiset loistavatkin myös yksittäisiä puolustussuorituksia vertailtaessa.

EM-kisoissa maalivahti Jordan Pickford on tehnyt viidellä nollapelillään jo EM-kisojen yhden turnauksen ennätyksen.

Maalivahdin lisäksi myös Englannin pelaajat ovat onnistuneet puolustaessaan. Englantilaispelaajat eivät taklaa niin usein kuin muiden välieräjoukkueiden pelaajat, mutta kun he taklaavat, he myös onnistuvat muita useammin.

Rikkeitä englantilaisia vastaan on vihelletty 48 kappaletta, hieman Espanjaa (54), Italiaa (54) ja Tanskaa (55) vähemmän. Keltaisia kortteja välieräjoukkueille on näytetty lähes yhtä paljon: neljä Tanskalle ja Englannille, viisi Espanjalle ja Italialle.

Onko Englanti sitten ainoa välieräjoukkue, joka tilastoissa erottuu? Ei tietenkään.

Espanja on antanut turnauksessa ylivoimaisesti eniten syöttöjä. Ymmärrettävästi se on myös hallinnut palloa muita joukkueita enemmän.

Yllättyneet parijonoon.

Kaikki välieräpelit tutusti TV2:ssa. Lähetykset alkavat tiistaina ja keskiviikkona kello 21.00. Alta voit vielä katsoa grafiikan siitä, mistä sarjoista välieräjoukkueiden pelaajat tulevat.

Lue myös:

Neljä parasta joukkuetta sai edun outoihin EM-kisoihin – Ylen asiantuntijat avaavat, miksi Englanti ja Italia ovat ennakkosuosikkeja

Roberto Mancini odotti joukkuekaveriaan puolialastomana pukukopissa ja oli raivona – tällainen on Italian lentoon saanut voimakasluonteinen valmentaja

Suosittelemme sinulle