Hyppää sisältöön

Ravintoloitsija irtisanoi raskaana olleen työntekijän – toinen samoja töitä tehnyt sai jatkaa

Työnantaja irtisanoi raskaudestaan kertoneen työntekijän taloudellisiin syihin vedoten, mutta teki samaan aikaan uuden työsopimuksen määräaikaisen työntekijän kanssa. Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan työnantajan työsyrjinnästä.

Raskaana olevan työntekijän voi irtisanoa vain, jos työnantaja pystyy osoittamaan, ettei irtisanominen ole johtunut raskaudesta, vaan muista syistä. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kotkalaisen ravintoloitsijan sakkoihin työsyrjinnästä.

Ravintoloitsija irtisanoi raskaana olleen työntekijän taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Työntekijä oli kertonut työnantajalle raskaudestaan ennen kuin hänet irtisanottiin elokuussa 2018.

Irtisanomisen ainoana syynä oli yhtiön taloudellinen ahdinko, niin että henkilöstökuluja oli ollut välttämätöntä karsia. Tämän käräjäoikeus totesikin pitäneen paikkaansa.

Työnantaja oli kuitenkin vain muutama päivä ennen irtisanomista jatkanut toisen työntekijän määräaikaista sopimusta. Molemmat työntekijät olivat tehneet samoja töitä.

Käräjäoikeus piti ilmeisenä, että työnantaja oli tietoisesti päättänyt irtisanoa raskaana olleen työntekijän sen sijaan, että hän olisi päättänyt olla tekemättä uutta työsopimusta määräaikaisen työntekijän kanssa.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan syyllistyneen työsyrjintään, koska se oli ilman hyväksyttävää ja tarpeeksi painavaa syytä asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden vuoksi. Raskaana olevan työntekijän voi irtisanoa vain, jos työnantaja pystyy osoittamaan, ettei irtisanominen ole johtunut raskaudesta, vaan muista syistä.

Ravintola-alan yhtiön vastuuhenkilönä työskentelevälle tuomittiin 50 päiväsakkoa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle