Hyppää sisältöön

Mansikan pääsatoa poimitaan viikko etuajassa Keski-Pohjanmaalla – mansikanviljelijä: "Kaikki tapahtuu pikakelauksella"

Pääsadon poiminta aloitetaan tämän viikon lopulla ja poiminta jatkuu ainakin ensi viikon ajan. Satokausi päättyy todennäköisemmin heinäkuuhun.

Tänä vuonna mansikan pääsato poimitaan tavallista aiemmin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Mansikan pääsatoa poimitaan viikko etuajassa Keski-Pohjanmaalla. Pääsadon poiminta aloitetaan tämän viikon lopulla ja se jatkuu ainakin ensi viikon ajan.

Viime viikkojen lämpimät säät ovat nopeuttaneet poikkeuksellisesti marjan kypsymistä Keski-Pohjanmaalla.

Hauhtosen tilalla Kokkolan Marinkaisissa emäntä Elina Jukkola kuvailee asioiden tapahtuvan mansikkapelloilla nyt vauhdilla.

– Kaikki tapahtuu nyt vähän pikakelauksella. Kausihan alkoi aika räjähtämällä: lämpimät yöt ja päivät alkoivat heti kauden alussa, Hauhtonen sanoo.

Porkon mansikkatilalta Kokkolan Ruotsalosta arvioidaan, että jos helteet jatkuvat vielä muutaman viikon tällaisena, mansikan pääsatokausi päättyy heinäkuussa. Samaa ennustetaan muiltakin alueen tiloista.

Eilen paikoin saadut kevyet sadekuurot tekivät kasvustoille hyvää. Sen sijaan rankka ukonilma tai raekuurot voisivat vaurioittaa marjoja.

Osa mansikoista saattaa jäädä tavanomaista pienemmäksi

Kuivuus voi vaikuttaa myös mansikan kokoon ainakin tiettyjen lajikkeiden osalta.

Kokkolalaiselta Brandtin mansikkatilalta kerrotaan, etteivät helteet ole vielä vaikuttaneet marjan kokoon, mutta jos hellesää jatkuu, marja voi jäädä tavallista pienemmäksi.

– Jos mansikka saisi päättää, nyt ei olisi näin kuuma. Mansikka pitää vähän viileämmästä ja varsinkin viileämmistä öistä. Maku kehittyisi silloin paremmaksi, sanoo myös Elina Jukkola Hauhtosen tilalta.

Myös mansikoiden nopea kypsyminen tuo tiloille omat haasteensa, sillä marjat ovat poikkeuksellisesti valmiita niin lyhyen ajan sisällä.

Porkon tilalla ensi viikolla voi olla ongelma, etteivät kaikki marjat mahdu samaan aikaan kylmään. Brandtin tilalla osa mansikoista saattaa jäädä myös kokonaan poimimatta.

Keskipohjalaisten mansikkatilojen myynnin pääpaino on suoramyynnissä, eikä itsepoiminta ei ole millään tilalla vielä alkanut. Sen suosio on mös laskenut jonkin verran viimeisten vuosien aikana.

Poiminta-alueet ovat kuitenkin jaettu niin, että tilan omat poimijat ja itsepoiminta on jaettu eri pelloille, jotta poimijoilla pysyy työrauha.

Lue myös: Lämmin kesäkuu vauhditti mansikoiden kypsymistä – Pohjanmaalla poimintakausi käyntiin ennätysaikaisin

Suosittelemme sinulle