Hyppää sisältöön

Lampaat käyvät jättipalsamia vastaan Hämeenlinnassa – porottava aurinko ja iso aitaus kampittavat lampaiden urakkaa

Reilu parikymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut toukokuun lopusta lähtien Hämeenlinnan kaupungilla maisemanhoitohommissa. Lampaiden tehtävänä on syödä jättipalsamikasvustoja.

Varsinkin nuoret ja mehevät jättipalsamikasvustot maistuvat lampaille. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hämeenlinnan kaupunki on saanut lupaavia tuloksia lampaiden käytöstä taistelussa vieraslajeja vastaan. Reilu parikymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut toukokuun lopusta lähtien Vanajan vankilan Ojoisten osaston läheisessä metsikössä syömässä jättipalsamia. Ja kyllä lampaat syövätkin – varsinkin nuoret ja mehevät jättipalsamikasvustot maistuvat lampaille.

Tarkoitus on, että lampaat lopettaisivat jättipalsamin kasvun ja siementämisen.

Härkätien ja Tampereentien kulmauksessa oleva metsikkö on vajaan parin hehtaarin suuruinen. Isosta alueesta onkin tullut pieniä mutkia matkaan jättipalsamin tuhoamisoperaatiossa. Lampaat nimittäin ovat viihtyneet helteillä varjoisemmassa osassa aitausta, missä taas jättipalsami ei niinkään viihdy.

Lampaat viihtyvät helteellä turhan hyvin aitauksen varjoisessa yläosassa. Aitauksen avonaisemman alaosan tiheät jättipalsamikasvustot uhkaavat jäädä syömättä ennen määräaikaa. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Lampaat kyllä ovat järjestelmällisesti lähestymässä aitauksen alavien osien pahimpia palsamipusikoita, mutta aika uhkaa loppua kesken. Puistomestari Jouko Keskimaa uskoo, että loput alueesta joudutaan niittämään, ettei palsami ehdi kylvää siemeniään.

Lampaat siis toimivat ajatellulla tavalla ja syövät mielellään jättipalsamit, mutta lampaiden käyttöohjekirjaa täytyy päivittää seuraaville vuosille.

– Ensi kesänä, kun tätä todennäköisesti jatketaan, me tehdään osastointi tälle alueelle. Aidataan sitä yläosaa, jossa haittakasvia ei ole, hiukan pois.

Aikaisempina vuosina Hämeenlinnassa esimerkiksi Visamäen asukasyhdistys on käyttänyt lampaita vieraslajien tuhoamiseen. Pitkäksi kasvava jättipalsami peittää alleen hennommat alkuperäislajit. Se myös leviää siemenistä erittäin tehokkaasti.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle