Hyppää sisältöön

Kuka on Lukašenkan "kovin haastaja", pitkän vankeustuomion saanut Viktar Babaryka? – 5 kysymystä ja vastausta

Vuosi sitten Valko-Venäjällä presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt entinen pankinjohtaja pidätettiin, ja 14 vuoden vankeustuomio sinetöitiin tänään. Yle kokosi tapauksen keskeiset kysymykset ja vastaukset.

Viktar Babaryka kuvattuna tutkintavankeudessa viime helmikuussa. Kuva: Oksana Manchuk / AFP

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukašenkan haastajaksi viime vuoden presidentinvaaleissa pyrkinyt Viktar Babaryka sai tiistaina 14 vuoden vankilatuomion maan korkeimmalta oikeudelta.

Babarykaa pidettiin viime kesänä Lukašenkan kovimpana haastajana.

1. Miksi Babaryka pidätettiin?

Viktar Babaryka on entinen Belgazprombank-pankin johtaja. Viime kesän presidentinvaaleissa hän yritti asettua Valko-Venäjää vuodesta 1994 hallinneen Lukašenkan vastaehdokkaaksi. Tuossa vaiheessa häntä pidettiin istuvan presidentin vahvimpana haastajana.

Babarykaa ei kuitenkaan päästetty edes asettumaan ehdolle vedoten muun muassa hänen ulkomaisiin omistuksiinsa. Pian sen jälkeen hänet pidätettiin jo ennen vaaleja monen muun oppositiohahmon tavoin.

2. Mistä Babarykaa syytettiin?

Babarykaa syytettiin lahjusten vastaanottamisesta ja rahanpesusta, jota olisi tapahtunut hänen toimiessaan pankinjohtajana. Oppositio, ihmisoikeusjärjestöt ja länsimaat ovat pitäneet korruptiosyytteitä tekaistuina. Babaryka vakuutti syyttömyyttään koko oikeudenkäynnin ajan.

3. Mikä on Babarykan tuomio?

Syyttäjä vaati Babarykalle maksimirangaistusta, 15 vuoden vankeutta. Nyt langetettu 14 vuoden tuomio seuraa yli vuoden kestänyttä tutkintavankeutta. Lisäksi Babarykalle langetettiin 45 000 euron sakot. Tuomiosta ei voi valittaa.

Babarykan syyttömyttä vakuuttavat tukijat kertoivat hänen Twitter-tilillään, että Babaryka kärsii tuomionsa korkean turvaluokituksen rangaistussiirtolassa.

4. Miten tuomioon on reagoitu?

Babarykan tuomio on herättänyt tuoreeltaan kovaa kritiikkiä paitsi oppositiolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä, myös Yhdysvaltain Minskin-suurlähetystöltä.

– Babarykan tuomio paljastaa Valko-Venäjän oikeusjärjestelmän julman petollisuuden. Lukašenka tekee mitä tahansa pysyäkseen vallassa, lähetystö tviittasi.

Vielä eilen maanantaina YK:n erityislähettiläs Anaïs Marin vaati Valko-Venäjää vapauttamaan 530 vankia, joita ihmisoikeusjärjestöt pitävät poliittisina vankeina. Samalla Yhdysvallat väläytti lisäpakotteiden mahdollisuutta.

5. Mikä on muiden oppositiohahmojen tilanne?

Babarykan ja muiden ehdokkaiksi pyrkineiden pidätysten jälkeen oppositiota nousi johtamaan viime kesänä kolme naista: Svjatlana Tsihanouskaja, Maryia Kalesnikava ja Veronika Tsapkala. Sittemmin presidentinvaalien todellisena voittajana pidetty Tsihanouskaja on johtanut oppositiota Liettuasta käsin, Kalesnikava on pidätetty ja Tsapkala paennut ulkomaille.

EU kohdisti viime kuussa lisää talouspakotteita Valko-Venäjälle. Ne olivat vastaus maan ihmisoikeusrikkomuksiin, kansalaisyhteiskunnan sortoon sekä Valko-Venäjän toimiin, kun maa pakotti toukokuussa Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin ja pidätti kyydissä olleen oppositiotoimittajan Raman Pratasevitšin.

Lue myös:

Lukašenkan "kovin haastaja" oikeuden edessä Valko-Venäjällä

"Tilanne voi ryöpsähtää hyvin nopeasti", arvioi Suomen Liettuan-suurlähettiläs laittomia rajanylityksiä Valko-Venäjältä

Aleksandra Zvereva, 32, pakeni Valko-Venäjältä, jossa läheiset ovat yhä vankilassa: "En voi itse tehdä heidän vapauttamisekseen mitään"

Suosittelemme sinulle