Hyppää sisältöön

Hämeen Vuoden kyläksi on valittu Lopen Pilpalan kylärypäs

Hämeen Kylät ry on valinnut Vuoden Kyläksi Pilpalan kylät. Hunsalassa, Pilpalassa ja Tevännössä on yhteensä noin 500 asukasta ja satoja mökkiläisiä. Aktiivisessä kyläyhteisössä toimii runsaasti yhdistyksiä, ja oma kylätalo on monipuolisesti kaikkien käytössä.

Kyläkävelyssä Pilpalassa oli tungosta, paljon väkeä ahtautuneena metsikköön
Pilpalan kyläkävelyillä oli ennen korona-aikaa tungosta. Kuva: Liisa Helanto
Eeva Hannula

Pilpalan valintaa Hämeen Vuoden Kyläksi Hämeen kylät ry perustelee kyläryppään yhteistyökyvyillä. Aktiivisessa kyläyhteisössä toimii useita yhdistyksiä ja yrittäjät tekevät paljon yhteistyötä. Kylillä on monia yhteisiä tiloja eri yhdistysten omistuksessa ja tiloja käytetään ahkerasti. Kylillä on vahva auttamisen kulttuuri, apua kysytään ja tarjotaan aktiivisesti kylän omassa Facebook-ryhmässä.

Hämeen Kylät ry katsoo, että Pilpalan kylissä otetaan kylien asukkaat huomioon hienosti. Eri tahot järjestävät lapsille ja nuorille esimerkiksi diskoja, kyläryppäässä toimii oma partioryhmä ja siellä on seurakunnan kerhoja. Perinteisiä tapahtumia ovat joulutuvat, kesäiset lauluillat ja uudempia karaoketanssit, kyläkävelyt ja teemoitetut kyläkahvilat.

Hämeen Kylät ry:stä kerrotaan, että Pilpalassa osataan myös käyttää erilaisia rahoitusmahdollisuuksia hyväksi. Leader-hankerahoitus on tuttua, ja vastikään kylärypäs työllisti palkkatuella väkeä kylätalon kunnostamiseen. Kyläyhdistys on aktiivisesti pyrkinyt hankkimaan kylille valokuitua ja tukenut kylien asukashankintaa.

Forssalainen Anu Puranen Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä

Hämeen Kylät ry on myös valinnut tämän vuoden Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjän. Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi on valittu Anu Puranen, joka on Forssan Viksbergin asukasyhdistyksen puheenjohtaja ja asukastalo Vikspirtin organisaattori ja työnjohtaja.

Vikspirtillä Forssassa käy asukasyhdistyksen tekemällä edullisella kylälounaalla neljä kertaa viikossa 40-80 ruokailijaa. Lounaalla käyvät ovat pääasiassa yksinasuvia ikäihmisiä.

Anu Puranen organisoi tarjottavat, häärii keittiössä ja kokeilee uusia reseptejä ruokailijoiden ilahduttamiseksi. Hän myös kuuntelee kävijöiden toiveet ja järjestelee toiveiden toteuttamista. Puranen auttaa ikääntyneitä myös monilla muilla tavoilla, hän on apuna esimerkiksi virastoasioiden hoitamisessa.

Purasen johdolla Vikspirtti suurehkon Viksbergin kaupunginosan liepeillä on kolmentoista vuoden aikana kehittynyt lämminhenkiseksi kohtauspaikaksi, kerrotaan Hämeen Kylät ry:stä.

Suosittelemme sinulle