Hyppää sisältöön

"Konkurssin partaalla" oleva FC Barcelona on velkaa jo muualle lähteneistä pelaajista – kinkkinen tilanne uusien hankintojen kanssa

Espanjan pääsarjan La Ligan uusi palkkakatto on asettanut Barcelonalle uusia talousvaikeuksia. Suurien velkavuorien ohelle on tullut ongelma tämän kesän hankintojen rekisteröinnissä.

Barcelonan Lionel Messi, Frenkie de Jong ja Miralem Pjanic.
Muun muassa Lionel Messi (vas.), Miralem Pjanic ja Frenkie de Jong ovat osa Barcelonan taloushuolia. Arkistokuva marraskuulta 2020. Kuva: Quality Sport Images / Getty Images
Riku Porvari

Espanjalainen jalkapalloseura Barcelona ei saa rekisteröityä uusia pelaajahankintojaan, koska palkkakatto tulee vastaan, kertoo jalkapallomedia Goal (siirryt toiseen palveluun).

Goalin mukaan Barcelona yrittää päästä eroon muun muassa Samuel Umtitista, Philippe Coutinhosta ja Miralem Pjanicista. Useita pelaajia on jo myyty ja lähetetty lainalle, jotta joukkue voisi maksaa uusien hankintojen, kuten Sergio Agüeron ja Memphis Depayn, palkat. Toki mielessä on myös vapailla markkinoilla olevan Lionel Messin kanssa neuvotteleminen uudesta sopimuksesta.

Espanjan pääsarjan La Ligan uusi palkkakatto asetettiin maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun). Palkkakatolla yritetään rajoittaa koronaviruspandemian aiheuttamia talousongelmia. Barcelonan palkkakatto aleni lähes 40 miljoonalla eurolla, kuten myös Atletico Madridin. Goal kertoo, että Real Madrid kasvatti palkkakattoa viidellä miljoonalla eurolla, koska ei ollut tehnyt tappiota edelliskauden lopussa.

Palkkakatto määritellään seuran kulujen ja tulojen erotuksena.

Barcelona on "konkurssin partaalla" – seura on velkaa pelaajista, jotka eivät enää edes pelaa joukkueessa

Barcelonan talousvaikeudet ovat olleet tiedossa jo pitkään. Seuran kuvaillaan olevan "konkurssin partaalla" (siirryt toiseen palveluun), kun seura teki tappiota 117 miljoonaa euroa vuonna 2020 (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi seuralla on 1,4 miljardia euroa velkaa.

Barcelonalla on pelaajasiirroista yli 100 miljoonaa euroa velkaa (siirryt toiseen palveluun), kun esimerkiksi Coutinhon ja Frenkie de Jongin siirtokorvaukset ovat maksamatta. Lisäksi seurasta jo lähteneistä pelaajista, Malcomista, Arthurista ja Arturo Vidalista, on siirtomaksuja rästissä.

Myös palkanmaksussa ja bonuksissa on ollut ongelmia. Pelaajat ovat kuitenkin suostuneet palkka-alennuksiin (siirryt toiseen palveluun).

– Pelaajat eivät saa kuukausipalkkaa tammikuulta. Sitä on lykätty samalla tavalla kuin mahdollisia mestaruusbonuksia, väliaikainen seurapresidentti Carlos Tusquets kertoi espanjalaislehti Marcalle joulukuussa (siirryt toiseen palveluun).

Painavin syy on talousongelmiin on koronaviruspandemia, joka toki keventää useiden suurseurojen rahapusseja (siirryt toiseen palveluun). Espanjassa eniten huolissaan vaikutetaan kuitenkin olevan Barcelonan tilanteesta. Marca osoittaa syyttävällä sormella (siirryt toiseen palveluun) entistä seurapresidenttiä Josep Maria Bartomeuta.

– Bartomeu on suurimmassa vastuussa. Tilanteen on aiheuttanut hänen koko presidenttikautensa ajan jatkunut vastuuton taloussuunnittelu, jossa useita maksuja viivästytetään niin pitkään kuin mahdollista, lehti kirjoittaa.

Marca kuitenkin muistuttaa, että Barcelona on vielä kaukana "eksistentiaalisesta kriisistä" eli jalkapallotoiminta tuskin tulee lakkaamaan, vaikka velkavuori kasvaisi entisestään.

Oikaisu 7.7. 18:50: Väite Real Madridin hyvästä taloudellisesta tilanteesta poistettu. Goal kertoo, että Real Madrid kasvatti palkkakattoa viidellä miljoonalla eurolla, koska ei ollut tehnyt tappiota edelliskauden lopussa.

Lue myös:

Analyysi: Miksi Euroopan mahtiseurat haluavat perustaa uuden liigan? Jalkapallo on huonoa bisnestä, jonka “arvo” on usein tunnepuolella

Lionel Messin sopimus FC Barcelonan kanssa umpeutui viime yönä – maailman paras jalkapalloilija on 21 vuoden jälkeen vapailla markkinoilla

Agueron Barcelona-sopimukselle sinetti

Atletico Madrid juhlii La Ligan mestaruutta

Suosittelemme sinulle