Hyppää sisältöön

Mansikoiden pakastajien kannattaa olla liikkeellä nopeasti – eteläisen Suomen pääsatokausi on loppuvaiheessa, kausi on lyhyt ja ytimekäs

Mansikan pääsatokausi on eteläisessä Suomessa jo loppuvaiheessa. Muuallakin Suomessa pääsatokauden ajankohta on tavallista varhaisempi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan eteläisessä Suomessa tämä viikko on vielä hyvää pakastusaikaa.

Mansikan pääsatokausi alkoi tänä vuonna tavallista aiemmin. Kausi on lyhyt ja ytimekäs. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Elisa Kallunki

Pitkään jatkunut helle on kypsyttänyt mansikat hyvin nopeasti. Mansikkakausi etenee rivakasti.

Jos eteläisessä Suomessa haluaa kotimaista mansikkaa pakastimeen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntijan Tomi Pousin mukaan kannattaa olla liikkeellä nopeasti.

– Tämä viikko on vielä oikein hyvä aika siihen tarkoitukseen.

Mansikoiden pääsatokausi alkoi parisen viikkoa tavallista aiemmin. Eteläisessä Suomessa eletään jo nyt pääsatokauden loppuvaihetta. Suurimmat määrät alkavat olla jo takanapäin, mutta vielä mansikoita on hyvin saatavilla, Tomi Pousi sanoo.

– Kausi on alkanut hyvin aikaisessa vaiheessa ja se on lyhyt ja ytimekäs.

Myös hieman pohjoisempana sekä itäisessä Suomessa mansikkasadon huippuhetket on juuri ohitettu tai ne ovat parhaillaan käynnissä. Pohjoisimmassa Suomessa varsinainen pääsatokausi on alkamassa tämän viikon aikana.

Kuuma ja kuiva sää on vaikuttanut siten, että tänä kesänä Suomen eri alueitten väliset erot mansikan kypsymisessä eivät ole yhtä selkeitä kuin tavallisesti.

Mansikkatilojen välillä on eroja. Tomi Pousi kehottaa seuraamaan tilojen omaa tiedotusta, kuten somekanavia tai nettisivuja, joilla kerrotaan tarkemmin mansikkakauden tilanteesta.

Mansikat ovat nyt makeita

Mansikoita jää tänä kesänä jonkin verran pelloille. Kaikkia ei ehditä poimia ajoissa.

– Marjaa kypsyy niin nopealla tahdilla, että vaikka poimintakierroksia tehtäisiin useammin kuin tavanomaisesti, marjoja vaan kypsyy niin paljon yhdellä kertaa, ettei kaikkia välttämättä ehditä poimia, Tomi Pousi sanoo.

Mansikkasadon talteen saamista voi osaltaan auttaa itsepoiminnan kasvanut suosio. Mansikan itsepoiminta kiinnosti suomalaisia viime kesänä aiempaa enemmän. Sama trendi näyttää jatkuvan tänä kesänä.

Tomi Pousin mukaan mansikat ovat tänä kesänä laadultaan erittäin hyviä. Ne voivat olla kooltaan pieniä tai hieman pehmeäpintaisia, mutta maku on hyvä.

– Kun on ollut oikein aurinkoista ja lämmintä, niiden makeus on tällä hetkellä fantastinen. Nyt on saatavilla oikein maukasta marjaa.

Loppukesälläkin saa mansikkaa

Pääsatokauden jälkeenkin mansikoita toki saa. Esimerkiksi Polka- ja Sonata-lajikkeiden paras kausi on meneillään nyt, mutta myöhäislajikkeiden kypsyminen on edessäpäin.

– Esimerkiksi Malwina-lajiketta on vielä tulossa. Sen kypsymisessä kestää vielä pieni hetki, mutta todennäköisesti senkin poimimiseen päästään tässä pikku hiljaa, Tomi Pousi sanoo.

Lisäksi Suomessa on viime vuosien aikana yleistynyt muun muassa kasvutunnelituotanto. Kasvutunneleissa kasvatettua mansikkaa saadaan vielä elokuussa tai jopa syyskuussa.

Lue myös:

Mansikasta kaksi satoa kesässä? Kasvutunnelissa sekin on mahdollista – "Marjoista tulee makeampia ja isompia", sanoo viljelijä

Suosittelemme sinulle