Hyppää sisältöön

Norjan suurin eläkerahasto veti sijoituksensa Länsirannan siirtokunnissa toimivilta yhtiöiltä

Eläkerahasto KLP sanoo, että se on luopunut sijoituksista 16 yhtiöön, jotka toimivat Israelin siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannan palestiinalaisalueella. KLP myi osakkeita ja velkakirjoja 275 mljoonan kruunun eli noin 27 miljoonan euron arvosta. Joukossa ovat yhdysvaltalainen Motorola Solutions ja ranskalainen Alstom.

Rakennustöitä Pisgat Ze'evin siirtokunnassa Länsirannalla 12. tammikuuta. Siirtokuntarakentaminen miehitetyllä alueella rikkoo kansainvälistä lakia. Kuva: Atef Safadi / EPA

Norjan suurin eläkerahasto KLP on vetänyt sijoituksensa 16 yhtiöstä, jotka toimivat Israelin siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannan palestiinalaisalueella.

KLP hallinnoi 300 miljardin kruunun eli noin 29 miljardin euron varallisuutta.

KLP ilmoittaa, että kesäkuusta 2021 alkaen se ei ole tehnyt liiketoimia sellaisten yritysten kanssa, joilla on toimintaa Länsirannan siirtokuntien kanssa.

Rahasto myi osakkeita ja velkakirjoja 275 miljoonan kruunun eli noin 27 miljoonan euron arvosta.

– KLP:n arvion mukaan on olemassa riski, että poissuljetut yhtiöt edistävät ihmisoikeusloukkauksia sodan ja konfliktin oloissa, koska niillä on yhteyksiä Israelin siirtokuntiin miehitetyllä Länsirannalla, KLP ilmoitti.

KLP ei ottanut kantaa siirtokuntiin Itä-Jerusalemissa.

Kohteena pankit, rakennusyhtiöt ja televiestintäyhtiöt

KLP mainitsi pankkitoiminnan, rakentamisen, infrastruktuurin ja televiestinnän.

Eläkerahaston vanhempi analyytikko Kiran Aziz sanoi, että pankit ovat listalla, koska ne rahoittavat asuntorakentamista ja siirtokuntien kehittämistä ja laajentamista. Rakennusyhtiöt toimittavat materiaaleja ja viestintäpalvelut ovat osa keskeistä infrastruktuuria.

Yhtiöiden joukossa ovat muun muassa yhdysvaltalainen tietoliikennelaitteiden myyjä Motorola Solutions ja ranskalainen raideliikennekaluston valmistajan Alstom.

– Yhtiöillä on velvollisuus kunnioittaa ja suojella ihmisoikeuksia kaikissa maissa, joissa ne toimivat, riippumatta siitä, kunnioittaako valtio itse näitä oikeuksia, Aziz sanoi julkilausumassa. (siirryt toiseen palveluun)

Aziz sanoi, että KLP oli ollut yhteyksissä yhtiöihin ennen päätöstä, mutta vuoropuhelu ei tuottanut tulosta.

Viime kuussa KLP sulki pois sijoitukset kahteen Myanmariin kytkeytyvään yhitöön, koska niillä oli yhteyksiä Myanmarissa vallan kaapanneeseen armeijaan. Kaksi vuotta sitten KLP ilmotti, ettei sijoita brittiläiseen turvallisuusalan yhtiöön G4S:ään, koska yhtiö Qatarin ja Arabiemiraattien kaltaisissa maissa, joissa voidaan rikkoa kansainvälistä työlainsäädäntöä.

Toukokuussa Norjan valtion sijoitusrahasto päätti irrottautua kahdesta israelilaisyhtiöstä, jotka kytkettiin rakentamiseen ja kiinteistöbisnekseen palestiinalaisalueilla. Sijotusrahasto hallinnoi Norjan valtavia öljytuloja.

Yhtiöt olivat YK:n listalla

Kaikki KLP:n hylkäämät 16 yhtiötä olivat listalla, jonka YK julkaisi viime vuonna. Listan yhtiöiden syytetään rikkovan palestiinalaisten ihmisoikeuksia toimimalla Länsirannalla.

Israel on arvostellut listaa puolueelliseksi ja syyttänyt sitä antisemitistiseksi.

Nykyisin noin 500 000 Israelin juutalaista asuu Länsirannan siirtokunnissa ja noin 200 000 siirtokuntalaista Itä-Jerusalemissa.

Israel miehitti Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan kaistan vuoden 1967 sodassa. Siirtokuntarakentamista miehitetylle alueelle pidetään kansainvälisen lain vastaisena.

Gazasta Israel vetäytyi vuonna 2005 mutta hallitsee käytännössä sen rajoja.

Suosittelemme sinulle