Pankkiala on kärvistellyt ruuhkautuneiden asuntolainahakemusten kanssa viime elokuusta lähtien.
Paikoittain aikoja laina- ja kauppaneuvotteluihin joutuu odottamaan jopa neljä viikkoa. Pitkittyneet asuntolainojen käsittelyajat ovat aiheuttaneet päänvaivaa kiinteistövälittäjille sekä asunnonostajille, joiden kaupanteko pankkien takia takkuaa.
Monilta on mennyt jopa unelmien koti sivu suun, kun pankista ei ole saanut määräajassa sopivia laina- ja kauppaneuvotteluaikoja.
Kysyimme lukijoilta, minkälaisia kokemuksia heillä on pankkien lainaneuvottelujen kanssa ollut.
Helsinkiläisperhe luopui toivosta
Koronapandemian lisäämä etätyöskentely ajoi helsinkiläinen Miikkael Azaizen asuntokaupoille etsimään itselleen ja perheelleen suurempaa asuntoa.
Toiveissa siinsi suurempi asunto Helsingin kehyskunnasta, josta löytyisi lapsille koulu- ja hoitopaikat.
– Aika moni tuttukin etsiskelee juuri nyt isompaa asuntoa, sellaista, jossa on mahdollisuus tehdä kotoa töitä. Jos toimistolla täytyy jatkossakin käydä vain kerran viikossa kääntymässä, niin lisäneliöt tulevat tarpeeseen, Azaize pohtii.
Sopivien kohteiden löydyttyä Azaize lähestyi pankkeja lainahakemuksilla. Oma pieni synnyinpaikkakunnan pankkikonttori vastasi nopeasti, mutta Azaizen mukaan konttorilla ei ollut ajanmukaista käsitystä helsinkiläisasuntojen vakuusarvoista.
– Asuntomme vakuusarvoa laskettiin samalla periaatteella, kuin sähkötöntä mummonmökkiä jossain perähikiällä. Eihän se nyt vastaa realiteettia. Se kyllä hämmästytti, hän ihmettelee.
Lainanhakukierros jatkui useaan kilpailevaan pankkiin. Pian kuitenkin selvisi, ettei lainaprosessia olisi mahdollista toteuttaa minkään pankin kanssa nopealla aikataululla.
Azaizen kiikarissa olleet kohteet kerkesivät mennä kaupaksi.
– Kyllähän se ärsyttää suunnattomasti, kun yksikään pankki ei tunnu pystyvän vastaamaan tämänhetkiseen kysyntään. Tuliko tämä nyt heille jotenkin yllätyksenä, kun asuntokaupan kiivastumisesta on ollut selkeitä merkkejä jo viime vuoden kesästä lähtien, Azaize tuhahtaa.
Azaize perheineen päätti luopua asunnonvaihtohaaveista, tämän kesän osalta: varmuutta lainaneuvotteluaikojen saannista ei ole koko kesälle.
– Harmittaa, kun nyt kesälomalla olisi ollut aikaa paneutua asunnonvaihtoon ja olisi voinut mennä pidemmällekin katsomaan uutta asuntoa, Azaize suree.
Azaizen edellinen, vuonna 2019 tehty asuntokauppa toteutui viikossa.
– Nyt on tilanne ihan jotain muuta kuin silloin.
Hän huomauttaa, että ruuhkautunut tilanne tekee lainan kilpailuttamisen mahdottomaksi.
Tamperelainen Eija Sirén: ‘Meinasin jäädä nuolemaan näppejäni’
Tamperelainen Eija Sirén haki keväällä asuntolainaa asumisoikeusasuntoonsa omasta pankistaan. Viikon kuluttua hakemuksesta pankki pahoitteli käsittelyn venymistä tekstiviestillä.
Viikkoa myöhemmin pankki ilmoitti, etteivät he tällä hetkellä myönnä ollenkaan asumisoikeusasuntoihin lainoja.
Sirén oli tyrmistynyt.
– Heidän verkkosivuillaan ei ollut tällaisesta linjauksesta minkäänlaista ilmoitusta. Myöskään tekstiviestissä ei kerrottu asiasta, Siren hämmästelee.
Hänen asumisoikeusasuntonsa oli juuri valmistunut ja varattuna Sirénille - laina vain puuttui. Hänellä oli riski menettää asumisoikeusasunto. Nopean toimintansa ansiosta Sirén onnistui hankkimaan lainan kilpailevalta pankilta kohtuullisessa ajassa.
– Jos en olisi hakenut kaikista pankeista, olisin menettänyt varaamani asunnon, koska kuukauden määräaika olisi mennyt umpeen. Onneksi hain lainaa muualtakin - muuten olisin jäänyt nuolemaan näppejäni.
500 kilometriä asuntolainojen perässä
Helsinkiläinen Minna Manelius on kevään ja kesän mittaan hoitanut sekä sijoitus-, että vapaa-ajanasuntonsa kauppoja.
Hän kertoo, että etenkin pidemmät kauppasopimusten kirjoitusajat menevät pääkaupunkiseudulla nyt noin kuukauden päähän.
– Etenkin kesämökin kohdalla tämä olisi ollut liian pitkä aika. Haluaisin vielä nauttia kesästä uudella mökilläni, Manelius kertoo.
Aika kaupantekoon järjestyi puolta nopeammin, kahdessa viikossa, noin 150 kilometrin päässä Helsingistä Lempäälässä.
Manelius tarttui tilaisuuteen.
– Pankkineuvojani järjesti ajan sinne, kun ajat Helsingissä menivät niin pitkälle.
Myös Maneliuksen mukaan haasteeksi muodostuu ulkopaikkakuntalaisten pankkivirkailijoiden heikko paikallistuntemus, asuntojen vakuusarvojen arvioinneissa tehdään virheitä.
Myös toista kauppa-aikaa hänelle tarjottiin kuukauden päähän, tällä kertaa Porvooseen.
–Sekin olisi mennyt liian pitkälle.
Lopulta sopiva vapaa kaupantekoaika löytyi Kotkasta kahden viikon päähän.
– Onhan tämän nyt vähän nurinkurista, että minun pitää itse ajaa 500 kilometriä vapaiden aikojen perässä.
Hän pitää tilannetta vitsikkäänä ja muistuttaa, ettei tilanne ole tullut pankeille yllätyksenä: kauppa on käynyt erittäin kiivaana jo kohta vuoden.
– Sitä miettii, et missä työssä tällainen palvelu on mahdollista. Eikö tätä vuodessa saatu kuntoon?
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta alla 8.7. kello 23.00 asti!
Lue aiheesta lisää: