Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lainaruuhkat koettelevat asunnonvaihtajien hermoja – pankki ajattaa Minna Maneliusta 500 kilometriä ympäri Suomen: "Missä työssä tällainen palvelu on mahdollista?"

Etenkin pääkaupunkiseudulla asuntolaina-asioiden ajanvaraus on sakannut pahasti. Osa pankkien asiakkaista on luopunut asunnonvaihtotoiveista, osa taas ajanut satoja kilometrejä ympäri Suomea vapaiden aikojen perässä.

Kuvassa Minna Manelius
Helsinkiläinen Minna Manelius peräänkuuluuttaa pankkien henkilökohtaista palvelua: 'Jos annan satojen tuhansien eurojen arvoisen asian jollekin hoidettavaksi toivoisin, että tietäisin edes asiaa käsittelevän henkilön koko nimen.' Kuva: Clarissa Jäärni / Yle
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Pankkiala on kärvistellyt ruuhkautuneiden asuntolainahakemusten kanssa viime elokuusta lähtien.

Paikoittain aikoja laina- ja kauppaneuvotteluihin joutuu odottamaan jopa neljä viikkoa. Pitkittyneet asuntolainojen käsittelyajat ovat aiheuttaneet päänvaivaa kiinteistövälittäjille sekä asunnonostajille, joiden kaupanteko pankkien takia takkuaa.

Monilta on mennyt jopa unelmien koti sivu suun, kun pankista ei ole saanut määräajassa sopivia laina- ja kauppaneuvotteluaikoja.

Lue Lisää: Asunnonostajat ja kiinteistövälittäjät raivoissaan: pankkien lainakäsittelyt pullonkaulana asuntokaupoissa – "Varmasti harmittaa, kun unelmien koti menee sivu suun"

Kysyimme lukijoilta, minkälaisia kokemuksia heillä on pankkien lainaneuvottelujen kanssa ollut.

Helsinkiläisperhe luopui toivosta

Koronapandemian lisäämä etätyöskentely ajoi helsinkiläinen Miikkael Azaizen asuntokaupoille etsimään itselleen ja perheelleen suurempaa asuntoa.

Toiveissa siinsi suurempi asunto Helsingin kehyskunnasta, josta löytyisi lapsille koulu- ja hoitopaikat.

– Aika moni tuttukin etsiskelee juuri nyt isompaa asuntoa, sellaista, jossa on mahdollisuus tehdä kotoa töitä. Jos toimistolla täytyy jatkossakin käydä vain kerran viikossa kääntymässä, niin lisäneliöt tulevat tarpeeseen, Azaize pohtii.

Sopivien kohteiden löydyttyä Azaize lähestyi pankkeja lainahakemuksilla. Oma pieni synnyinpaikkakunnan pankkikonttori vastasi nopeasti, mutta Azaizen mukaan konttorilla ei ollut ajanmukaista käsitystä helsinkiläisasuntojen vakuusarvoista.

– Asuntomme vakuusarvoa laskettiin samalla periaatteella, kuin sähkötöntä mummonmökkiä jossain perähikiällä. Eihän se nyt vastaa realiteettia. Se kyllä hämmästytti, hän ihmettelee.

Lainanhakukierros jatkui useaan kilpailevaan pankkiin. Pian kuitenkin selvisi, ettei lainaprosessia olisi mahdollista toteuttaa minkään pankin kanssa nopealla aikataululla.

Azaizen kiikarissa olleet kohteet kerkesivät mennä kaupaksi.

– Kyllähän se ärsyttää suunnattomasti, kun yksikään pankki ei tunnu pystyvän vastaamaan tämänhetkiseen kysyntään. Tuliko tämä nyt heille jotenkin yllätyksenä, kun asuntokaupan kiivastumisesta on ollut selkeitä merkkejä jo viime vuoden kesästä lähtien, Azaize tuhahtaa.

Azaize perheineen päätti luopua asunnonvaihtohaaveista, tämän kesän osalta: varmuutta lainaneuvotteluaikojen saannista ei ole koko kesälle.

– Harmittaa, kun nyt kesälomalla olisi ollut aikaa paneutua asunnonvaihtoon ja olisi voinut mennä pidemmällekin katsomaan uutta asuntoa, Azaize suree.

Kuvassa Miikkael Azaize
Helsinkiläisen Miikael Azaizen perheen kesälomasuunnitelmat menivät uusiksi, kun pankit eivät pystyneet palvelemaan asunnonvaihtoaikeissa. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle

Azaizen edellinen, vuonna 2019 tehty asuntokauppa toteutui viikossa.

– Nyt on tilanne ihan jotain muuta kuin silloin.

Hän huomauttaa, että ruuhkautunut tilanne tekee lainan kilpailuttamisen mahdottomaksi.

Tamperelainen Eija Sirén: ‘Meinasin jäädä nuolemaan näppejäni’

Tamperelainen Eija Sirén haki keväällä asuntolainaa asumisoikeusasuntoonsa omasta pankistaan. Viikon kuluttua hakemuksesta pankki pahoitteli käsittelyn venymistä tekstiviestillä.

Viikkoa myöhemmin pankki ilmoitti, etteivät he tällä hetkellä myönnä ollenkaan asumisoikeusasuntoihin lainoja.

Sirén oli tyrmistynyt.

– Heidän verkkosivuillaan ei ollut tällaisesta linjauksesta minkäänlaista ilmoitusta. Myöskään tekstiviestissä ei kerrottu asiasta, Siren hämmästelee.

Hänen asumisoikeusasuntonsa oli juuri valmistunut ja varattuna Sirénille - laina vain puuttui. Hänellä oli riski menettää asumisoikeusasunto. Nopean toimintansa ansiosta Sirén onnistui hankkimaan lainan kilpailevalta pankilta kohtuullisessa ajassa.

– Jos en olisi hakenut kaikista pankeista, olisin menettänyt varaamani asunnon, koska kuukauden määräaika olisi mennyt umpeen. Onneksi hain lainaa muualtakin - muuten olisin jäänyt nuolemaan näppejäni.

500 kilometriä asuntolainojen perässä

Helsinkiläinen Minna Manelius on kevään ja kesän mittaan hoitanut sekä sijoitus-, että vapaa-ajanasuntonsa kauppoja.

Hän kertoo, että etenkin pidemmät kauppasopimusten kirjoitusajat menevät pääkaupunkiseudulla nyt noin kuukauden päähän.

– Etenkin kesämökin kohdalla tämä olisi ollut liian pitkä aika. Haluaisin vielä nauttia kesästä uudella mökilläni, Manelius kertoo.

Lue lisää: Merja Hakala jätti lukematta osakeluettelon yksiökaupoilla ja katuu – talo oli sijoittajien linnake ja sen huolto harmittaa: "Piha on kuin koiran oksennus"

Aika kaupantekoon järjestyi puolta nopeammin, kahdessa viikossa, noin 150 kilometrin päässä Helsingistä Lempäälässä.

Manelius tarttui tilaisuuteen.

– Pankkineuvojani järjesti ajan sinne, kun ajat Helsingissä menivät niin pitkälle.

Myös Maneliuksen mukaan haasteeksi muodostuu ulkopaikkakuntalaisten pankkivirkailijoiden heikko paikallistuntemus, asuntojen vakuusarvojen arvioinneissa tehdään virheitä.

Myös toista kauppa-aikaa hänelle tarjottiin kuukauden päähän, tällä kertaa Porvooseen.

–Sekin olisi mennyt liian pitkälle.

Lopulta sopiva vapaa kaupantekoaika löytyi Kotkasta kahden viikon päähän.

– Onhan tämän nyt vähän nurinkurista, että minun pitää itse ajaa 500 kilometriä vapaiden aikojen perässä.

Hän pitää tilannetta vitsikkäänä ja muistuttaa, ettei tilanne ole tullut pankeille yllätyksenä: kauppa on käynyt erittäin kiivaana jo kohta vuoden.

– Sitä miettii, et missä työssä tällainen palvelu on mahdollista. Eikö tätä vuodessa saatu kuntoon?

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta alla 8.7. kello 23.00 asti!

Lue aiheesta lisää:

Milloin korot nousevat, onko Helsingin asuntojen hinnoissa kupla? Kysyimme ekonomisteilta kuusi kysymystä asuntomarkkinoista

Säästöpankkiryhmä varoittelee: Asunnon kovaan hintaan ostaneiden kannattaa varautua hinnantarkistukseen alaspäin

Satojen tuhansien eurojen asunto yritettiin napata nenän edestä ennen näyttöä ja näkemättä – kolme ostajaa kertoo, miten asuntokauppaa nyt käydään

Suosittelemme