Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Espanjan päävalmentaja teki paljastuksen Alvaro Moratasta – ylisti myös häkellyttävään suoritukseen kyennyttä nuorukaista, jonka kesä jatkuu olympialaisissa

Rajusti viime vuosina uudistunut Espanja pääsi kosketusetäisyyden päähän jälleen yhdestä arvokisafinaalista. Peräti kuusi Espanjan EM-kisajoukkueen pelaajaa on valittu mukaan myös kahden viikon päästä alkavaan Tokion olympiaturnaukseen.

Alvaro Morata valmistautumassa kohtalokkaaseen rangaistuspotkuun.
Alvaro Morata epäonnistui ratkaisevasti rangaistuspotkussa EM-välierässä Italiaa vastaan.
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun jalkapallon EM-turnausta on pelaamatta kaksi ottelua, tiistaina välierän karvaasti Italialle hävinnyt Espanja on yhä tehnyt turnauksessa eniten maaleja.

Siitäkin huolimatta, että kahden ensimmäisen ottelun jälkeen joukkuetta syytettiin tehottomuudesta ja ykköshyökkääjä Alvaro Moratalle tulvi vihaviestejä sosiaalisessa mediassa. Alkulohkon päätöspelissä Slovakiaa vastaan hanat aukesivat viiden osuman edestä ja toiset viisi syntyi Kroatiaa vastaan neljännesvälierässä.

Olisi kohtuutonta syyttää Espanjaa täysin tehottomuudesta, mutta tilastoihin peilaten paljon enempäänkin oli ainekset. Koko turnauksessa Espanja loi maaliodottamaa lähes 19 maalin verran, mutta sai The xG Philosophy -sivuston mukaan aikaan kuusi maalia vähemmän eli 13 kappaletta.

Espanja ajoi Italian pallonhallinnallaan ahtaalle, mutta maalintekotilanteissa viimeinen terävyys puuttui ennen Moratan upeaa tasoitusmaalia.

Moratasta tuli rangaistuspotkukilpailussa Espanjan antisankari, kun hän epäonnistui ratkaisevasti omassa yrityksessään. Päävalmentaja Luis Enrique seisoi ottelun jälkeen hyökkääjänsä tukena.

– Hänellä oli ongelmia lähentäjälihaksen kanssa, mutta halusi silti ampua rangaistuspotkun. Se kertoo paljon hänen luonteestaan. Hän on ollut giganttisen tärkeä pelaaja meille tässä turnauksessa, Enrique sanoi Uefan verkkosivujen mukaan.

Kaiken kaikkiaan Enrique ei olisi voinut olla ylpeämpi joukkueensa suorituksista turnauksessa.

– Jos haluaisin antaa pelaajilleni arvosanoja, kaikki ansaitsisivat erinomaisen. Minulla ei ole moitittavaa, vain ylistettävää. Nyt heidän on aika levätä.

Pedri ihastutti kypsyydellään

Espanjan nuoressa joukkueessa konkari Sergio Busquets, 32, loisti jälleen keskikentällä tervehdyttyään koronasta pelikuntoon.

– Hänen roolinsa näkyy edelleen. Kun Busquets lähti Italiaa vastaan jatkoajalla vaihtoon, tilalle tuli Thiago Alcantara, joka on myös loistava pelaaja. Mutta siihen Espanjan hyvä pelirakentelu loppui, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala sanoi studiossa ottelun jälkeen.

Vasta 18-vuotias Pedri ihastutti EM-turnauksessa.
Vasta 18-vuotias Pedri on Espanjan keskikentän tulevaisuus. Kuva: 2021 UEFA

Keskikentällä Busquetsin vierellä urakoi turnauksen jokaisen ottelun vasta 18-vuotias, Barcelonaa edustava Pedri. Italiaa vastaan hän syötti varsinaisella pelaajalla uskomattomasti sadan prosentin tarkkuudella kaikki 54 syöttöä omille.

– Toivon, että kaikki ovat kiinnittäneet huomiota siihen, mitä 18-vuotias nuori on tehnyt näissä kisoissa. Kukaan ei ole pystynyt tällaiseen aikaisemmin, ei edes Andres Iniesta silloin kun hän teki läpimurtonsa. Aiomme pitää tästä nuoruokaisesta huolta, Enrique sanoi.

Pedri on yksi Espanjan EM-kisaryhmän peräti kuudesta pelaajasta, jotka jatkavat maajoukkuetehtävissä Tokion olympialaisissa. Vielä hurjemman lukemasta tekee se, että jokainen Tokioon valituista EM-kisapelaajista oli Italia-välierässä avauskokoonpanossa.

Dani Olmon, Mikel Oyarzabalin, Unai Simonin, Eric Garcian, Pau Torresin ja Pedrin otteita voi siis seurata lähiviikkoina lisää. Espanja pelaa olympiaturnauksessa samassa lohkossa Egyptin, Argentiinan ja Australian kanssa.

Lue myös:

Katso mahtavan näytelmän ratkaisuhetket! Italia eteni EM-finaaliin rangaistuspotkuilla, paljon parjatulle espanjalaiselle katkera epäonnistuminen

Turussa leikattu EM-kisojen sensaatio sai komean kunnianosoituksen joukkuekaverilta – tämä Italian kapteenin hassuttelu draaman keskellä myös naurattaa

Uskomatonta draamaa! Italia menee EM-finaaliin rangaistuspotkuilla, Espanja pettyi – Yle seurasi välierää hetki hetkeltä

Suosittelemme