Hyppää sisältöön

Sarjakuvakeskuksen ja jalokivigallerian siirto huolettaa Kemin kulttuuriväkeä – vuosikymmenten aikana kerättyjä arvokokoelmia ei haluta pilkkoa

Kemin sarjakuvakeskus ja Jalokivigalleria siirtyvät nykyisistä tiloistaan kulttuurikeskukseen tänä vuonna. Kulttuuriväki pelkää siirrosta siirron johtavan kokoelmien pilkkomiseen ja näyttelyiden supistumiseen, mikä olisi vaivalla koottujen kokoelmien kohdalla sääli.

Säilyykö Kemin kulttuurikaupungin maine talouspainessa?
Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemin Sarjakuvakeskuksen ja Jalokivigallerian toiminta näyttelyineen siirretään nykyisistä tiloistaan vanhasta tullikamarista Kemin kulttuurikeskukseen vielä tämän vuoden aikana.

Kemiläinen kulttuuriväki pelkää, että uusissa tiloissa näyttelyt ovat vain murto-osa siitä mitä ne ovat tällä hetkellä. Vaivalla tehtyjä kokoelmia ei saisi heidän mielestään hajottaa.

Yrittäjä ja matkailuopas Päivi Koskela opastanut turisteja ja koululaisryhmiä Jalokivigallerian ja sarjakuvakeskuksen tiloissa. Hän on huolissaan siitä, pysyykö Jalokivigallerian näyttely kokonaisuutena.

– Esimerkiksi kruununjalokiviä, kuten Suomen kuninkaan kruunua ei pitäisi erottaa näyttelystä. Se on kemiläisen kultaseppämestarin Teuvo Ypyän rakentama perintö kemiläisille. Se ei ole galleria, jos ne siirtyvät johonkin muualle ja sitä ei pysty esittelemään kokonaisuutena.

Koskela on huolissaan myös jalo- ja korukivien kohtalosta. Näyttelyssä on yli 3000 kiveä. Miten ne varastoidaan ja säilytetään, jos kaikki eivät mahdu esille?

Lue lisää aiheesta: Kemin Sarjakuvakeskuksen ja Jalokivigallerian toiminta siirtyy tullikamarin tiloista kulttuurikeskukseen

Suomen kuninkaalle tarkoitettu kruunu Kemin Jalokivigallerian vitriinissä tummalla samettityynyllä.
Suomen kuninkaan kruunu on esillä Kemin Jalokivigalleriassa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kaupunki: taustalla vahvasti taloudelliset syyt

Kemin kaupunki myöntää esityksessään, että uusien tilaratkaisujen myötä kaikki nykyinen aineisto ei mahdu olemaan esillä yhtäaikaa.

Kemin sisäsataman yrittäjät ja toimijat ottivat kantaa siirtoasiaan ennen kaupunginhallituksen päätöstä. He toivoivat, että toiminta jatkuisi nykyisissä tiloissa.

Siirtopäätöksen taustalla valkuttavat vahvasti taloudelliset syyt. Tullikamarin näyttelytilan vuokra ja muut kustannukset ovat niin korkeat, ettei lipputulojen ja avustusten varassa toimiva Sarjakuvakeskusyhdistys pysty niitä hoitamaan.

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mielestä ennen kaupunginhallituksen päätöstä siirtoasia on melko huolella avattu.

– Esimerkiksi Kemin Sarjakuvayhdistyksellä ei ole ollut edellytyksiä hoitaa vuokria, rästejä on syntynyt.

Kaupungin mukaan siirrolla saadaan synergiaetuja ja säästöjä. Esimerkiksi kulttuurikeskuksen työntekijät pystyvät valvomaan näyttelyitä.

– Toki säästöt ovat keskeisellä sijalla, mutta kyllä siinä on myös se, että pyritään tiivistämään toimintaa, sanoo kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Ratkaisua haetaan hyvässä yhteishengessä

Sarjakuvakeskusyhdistyksen varapuheenjohtaja Pirkko Pehkonen kertoo, että yhdistys on hakenut erilaisia tukia ja avustuksia, mutta ne eivät riitä kattamaan edes ylläpitoa.

Korona-aika vielä pahensi tilannetta ja vei matkailijat ja muut kävijät myös sarjakuvanäyttelyltä. Siitä huolimatta lipputuloja on ollut koronavuotenakin 25 000 euron edestä.

Pehkosen mukaan yhdistys on hakenut kaupungin kanssa ratkaisua hyvässä yhteishengessä.

– Ilmoitimme, että jos saamme nykyisen kirjaston lehtilukusalin sarjakuvakeskuksen käyttöön, niin olemme valmiit siirtoon.

Tähän kaupunki suostui ja samalla kirjaston lehtilukusali tulee uudistumaan ja vaihtamaan puolestaan paikkaa.

Kemin kulttuurikeskuksen aulatila, oikealla patsas, taustalla nainen kävelee aulan halki.
Jalokivigalleria ja Sarjakuvakeskus siirtyvät Kemin kulttuurikeskukseen. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kaupungin esityksessä Jalokivigallerian ja sarjakuvakeskuksen näyttelyt halutaan rakentaa osaksi kulttuurikeskuksen toimintaa.

Kemin kaupungin omistama Kemin matkailu Oy:n kiinteistöyhtiö omistaa vanhan tullikamarin. Kun talo tyhjenee, niin se joko vuokrataan uudenlaiseen liiketoimintaan tai myydään.

– Tilojen vapauttamisella päästään kehittämään sisäsataman aluetta eteenpäin ja saadaan uudenlaista toimintaa, toteaa kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Suosittelemme sinulle