Hyppää sisältöön

Tässä ovat Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – tuleeko miesten satasella jopa jättipaukku?

Suomi lähtee 36 urheilijan joukkueella yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka käydään Tallinnassa 8.–11. heinäkuuta. Viivi Lehikoinen, Riku Illukka ja Topias Laine ovat Suomen suurimmat mitalisuosikit.

Viivi Lehikoinen, Riku Illukka ja Topias Laine ovat tilastojen perusteella kolmen parhaan joukossa nuorten EM-kisoissa. Kuva: All Over Press / kuvanmuokkaus: Aleksi Hyvönen / Yle

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat alkavat torstaina Tallinnassa. Suomi osallistuu EM-kilpailuihin 36 urheilijan joukkueella.

Edelliset alle 23-vuotiaiden EM-kisat käytiin Gävlessä kesällä 2019. Silloin Suomi saavutti yhden mitalin, kun Ella Junnila nappasi pronssia korkeushypystä.

Tänä vuonna Suomella on kolme urheilijaa, jotka ovat kauden parhaan tuloksen vertailussa mitalisuosikkeja nuorten EM-kisoihin.

Riku Illukka, miesten 100 metriä

Riku Illukka juoksi ennätyksensä 10,27 juhannusviikonloppuna kovatasoisessa Kuortaneen GP-kisassa. Tulos jäi vain kuusi sadasosaa Tommi Hartosen Suomen ennätyksestä.

Nuorten EM-kisoissa Illukka on sadan metrin tämän kauden tilastoykkönen yhdessä Espanjan Sergio Lópezin kanssa.

Ennätysvertailussa Illukka kalpenee kilpakumppaneilleen. Viisi kisoihin osallistuvaa juoksijaa on pinkonut satasen lujempaa kuin Illukka. Saksan Joshua Hartmann on ennätysvertailussa ykkönen tuloksella 10,14.

Illukka ja Samuelsson pinkoivat satasen 10,27

Illukan 10,27 on myös 22-vuotiaiden Suomen ennätys.

– Juoksu tuntui hyvältä, lähtökiihdytys oli todella hyvä. Lopussa on pientä parannettavaa, mutta on tässä kisoja vielä. Sähäkkyyttä loppuun vähän lisää, Illukka analysoi ennätysjuoksuaan.

Ennen tätä kautta Illukan, 21, ennätys oli 10,46. Kehityksen taustalla on hyvä ja ehjä harjoittelu.

– Ei ole mikään itsestäänselvyys, että on ehjänä. Pitää olla kiitollinen, että pääsee kisaamaan, Illukka sanoi.

Miesten sadan metrin alkuerät ovat torstaina. Finaali on ohjelmassa perjantaina kello 20.30.

Viivi Lehikoinen, naisten 400 metrin aitajuoksu

Viivi Lehikoisen, 21, kausi on ollut tähän mennessä hurja. Hän on parantanut kauden aikana ennätystään peräti kolme kertaa ja juossut vanhan ennätyksensä alle kauden jokaisessa viidessä kilpailussa. Tasaiset huipputulokset toivat paikan Tokion olympialaisiin rankingin kautta.

Lehikoisen ennätys on nyt 55,77, kun vielä ennen kauden alkua se oli kesällä 2017 juostu 56,49.

Lahjakas urheilija ei parin viime vuoden aikana päässyt lähelle potentiaaliaan. Hän kävi henkisesti niin syvällä, että harkitsi jopa lopettamista. Viime kesän lopulla hän ei edes jaksanut nousta sängystä. Lehikoinen kertoi vaikeista vuosistaan alkukesästä Yle Urheilulle.

Lehikoinen päätti kuitenkin vaihtaa valmentajaa. Hän siirtyi Jussi Ihamäen valmennuksesta sveitsiläisen Laurent Meuwlyn tiimiin ja tulosta on alkanut tulla.

Viivi Lehikoiselle jälleen huippuaika 400 metrin aidoissa!

Nuorten EM-kisojen 400 metrin aidoissa Lehikoisen kauden tilastoaika on toiseksi paras. Edellä on vain Slovakian Emma Zapletalová, joka on juossut matkan aikaan 55,29. Haastajia mitalitaistoon ovat ainakin Unkarin Janka Molnár (kauden paras 56,03), Espanjan Sara Gallego (56,13) ja Sveitsin Yasmin Giger (56,40).

Lehikoisella on kokemusta arvokisoissa menestymisestä, sillä hän on voittanut kultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla ja alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa sekä saavuttanut pronssia alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Myös tasaisuus puoltaa Lehikoisen onnistumista Tallinnassa.

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerät ovat torstaina, välierät perjantaina ja finaali lauantaina kello 16.25.

Topias Laine, miesten keihäänheitto

Miesten keihäänheitossa Suomella on kaksi tai jopa kolme mitalikandidaattia. Heistä vahvempi on Topias Laine, jonka kauden paras 81,01 on osallistujalistan toiseksi kovin. Edellä on vain Portugalin Leandro Ramos tuloksella 81,32. Yli 80 metrin on heittänyt myös Ranskan Teuraiterai Tupaia.

19-vuotiaaseen Laineeseen kohdistuvat kovat odotukset. Laine on ensimmäinen maailmassa 80 metriä alle 20-vuotiaana ylittänyt keihäsmies sitten kesän 2017.

Topias Laine kasikympin kerhoon

Laine on menestynyt nuorten arvokisoissa. Hänen palkintokaapistaan löytyy nuorten kesäolympialaisten kultamitali ja alle 18-vuotiaiden EM-pronssi.

Teemu Narvi on keihäskisan tilastonelonen tuloksellaan 79,77. Viime kesänä yli 80-metrisen heittänyt Tino Mäkeläkin olisi ennätyksellään mitalitaistelussa mukana, mutta hänen kauden parhaansa 75,78 riittää vertailussa vasta sijalle 12.

Miesten keihäänheiton karsinta on ohjelmassa perjantaina aamulla. Finaali kisataan sunnuntaina kello 18.40.

Ketkä muut voivat yllättää?

Myös Samuel Purolalla (200 metriä), Daniel Kososella (korkeushyppy), Eemil Helanderilla (3000m estejuoksu) ja Julia Valtasella (keihäs) on tilastojen perusteella mahdollisuus haastaa kärki.

Purola on miesten 200 metrillä kauden tilastojen perusteella jaetulla seitsemännellä sijalla. Kososen edellä korkeushypyssä on tämän kauden tuloksilla mitattuna neljä hyppääjää. Helander on 3000 metrin esteissä tilastoajoissa kuudes. Valtanen on keihäässä jaetulla kuudennella sijalla.

Näiden lisäksi Suomi voi onnistuessaan yllättää miesten pikaviestissä ja naisten pitkässä viestissä.

Lue myös:

Viivi Lehikoinen, 21, oli viime kesänä niin väsynyt, ettei jaksanut nousta sängystä – elämänsä muuttanut aituri on nyt uskomattomassa vireessä

Kahden keihäänheittäjän valinta Suomen olympiajoukkueeseen varmistui – Ruuskanen ja Helander joutuvat kaksinkamppailuun kolmannesta kisalipusta

Yleisurheilun olympiarankingille sinetti – kymmenen uutta suomalaista sai valintakelpoisuuden Tokioon

"Miesmäisten" naisurheilijoiden kohtelu kuohuttaa jälleen – "Mitä ihmeen syrjintää tämä on, että nostetaan esiin yksittäisiä urheilijoita?"

Suosittelemme sinulle