Hyppää sisältöön

Hellepotilaat kuormittavat ensihoitoa ja sairaaloiden päivystyksiä – lämpö on uuvuttanut iäkkäitä, lapsia ja terveitäkin pohjalaismaakunnissa

Myös lisääntynyt ulkoilu ja alkoholin käyttö ovat lisänneet ensihoidon tehtäviä. Helteestä kärsiviä potilaita on jouduttu hoitamaan myös sairaalassa.

hoitaja työssään
Osassa päivystyksiä on jouduttu kutsuman lisätyövoimaan töihin potilasruuhkan purkamiseen. Kuvituskuva. Kuva: Laura Hyyti / Yle
Iina Kluukeri,
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Helteet ovat kuormittaneet tuntuvasti pohjalaismaakuntien sairaaloiden ensihoitoa ja päivystyksiäkin.

Viime viikkoina esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoito on hoitanut hellepotilaita selvästi tavallista enemmän: lämpöön uuvahtaneita tai kuivuneita ja perussairauksista kärsiviä ikäihmisiä, mutta myös lapsia.

Ikäihmiset kärsivät eniten liian kuumista asunnoista ja riittämättömästä tuuletuksesta.

Lapsilla ja nuorilla taas nesteiden nauttiminen usein unohtuu, kertoo Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtaja Toni Rikala.

– Lapsia pitäisi ihan pakottaa juomaan, ohjeistaa Rikala.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidossa on myös huomattu helteiden vaikutus. Potilaissa on ollut niin iäkkäitä, monisairaita kuin nuoriakin.

– Helteet uuvuttavat jo terveempiäkin ihmisiä. Sitten jos on valmiiksi hieman hauraampi tai taustalla perussairauksia, niin voimat saattavat helposti loppua, sanoo ensihoidon ylilääkäri Heini Elo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Lapsia uimassa
Kuva: YLE

Potilaita on hoidettu myös sairaalassa. Helleputki jatkunee vielä pitkään, joten siltä osin helpotusta ei ole vielä tilanteeseen luvassa.

– Potilasmäärät eivät tästä ainakaan vähene. Talot ja rakenteet lämpenevät ja tilanne pitkittyy, eli kyllä meillä potilaita jatkossakin on helteiden takia.

Keski-Pohjanmaalla taas helteet ja kesä ovat kasvattaneet ensihoidon tehtävämääriä jopa muutamalla kymmenellä prosentilla. Kiireisimpinä päivinä tehtäviä on ollut 70.

Etelä-Pohjanmaan ensihoidossa on jouduttu jo tekemään ilmoituksia eteenpäin potilaiden asunnoista, joissa on liian korkea lämpötila.

– Asunnot ovat olleet joillakin vanhuksilla niin kuumia, että on jouduttu olemaan kuntiin ja sosiaalitoimiin yhteydessä, että löytyisikö tilanteeseen mitään helpotusta. 40–45-asteiseen asuntoon tuntuu pahalta jättää vanhusta, Elo sanoo.

Keski-Pohjanmaalla päivystys ajoittain ruuhkautunut

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteispäivystys Kokkolassa on viime viikkoina ruuhkautunut helteiden ja ihmisten lisääntyneen ulkoilun sekä alkoholin käytön takia.

Potilasmäärät ovat kasvaneet merkittävästi päivystyksessä ja hoitoon on joutunut välillä jonottamaan tunteja.

– Ruuhkaa purkamaan on kutsuttu lisätyövoimaa eli hoitajia ja lääkäreitä sekä päivä- että iltavuoroihin, kertoo Soiten päivystyksen ylilääkäri Tomas Björk.

Yhteispäivystyksessä on hoidettu helteiden uuvuttamia vanhuksia ja lapsia, mutta myös tapaturmia sekä paikattu ihmisiä tappeluiden jäljiltä.

– Helpottanut koronatilanne on saanut ihmiset liikkeelle ja silloin näyttää sattuvan ja tapahtuvan. Välillä on irroteltu ongenkoukkua kasvoista ja paikattu haavoja sekä kaatuneiden ruhjeita, kertoo Björk.

Asunnot ovat olleet joillakin vanhuksilla niin kuumia, että on jouduttu olemaan kuntiin ja sosiaalitoimiin yhteydessä. 40–45-asteiseen asuntoon tuntuu pahalta jättää vanhusta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Heini Elo

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtaja Toni Rikala kehottaa ihmisiä nauttimaan helteillä muutakin kuin pelkkää vettä.

– On hyvä juoda veden lisäksi vaikka kivennäisvettä ja mehua sekä muistaa syödä. Silloin elimistö saa tärkeitä hivenaineita, esimerkiksi natriumia, kaliumia ja magnesiumia.

Myös normaalin ruokailurutiinin ylläpito on tärkeää.

– Pitäisi muistaa syödä, vaikka nälän tunne katoaakin lämpimässä. Ruuasta ihminen saa niitä ravintoaineita, mitä elimistö helteillä tarvitsee. Ja hellehän lisää kehosta haihtuvan nesteen määrää moninkertaisesti, muistuttaa Toni Rikala.

Hellepotilaat kärsivät usein päänsärystä, väsymyksestä ja kuivumisoireista, mutta helle voi myös pahentaa perussairautta, kuten sydämen vajaatoimintaa.

Vaasassa riittää myös potilaita kuumuuden takia

Vaasan sairaanhoitopiirin ensihoidon kerrotaan myös ruuhkautuneen viime aikoina. Sekä potilas- että tehtävämäärät ovat olleet kasvussa. Myös lieveilmiöt, kuten aktiivisempi ulkona liikkuminen ja alkoholinkäyttö, ovat lisänneet nimenomaan ensihoidon tehtäviä.

Akuuttilääketieteen apulaisylilääkäri Teemu Pöytäkangas Vaasan keskussairaalan päivystyksestä uskoo, että kuumuus on vaikuttanut jonkin verran myös heidän potilasmääriinsä.

– Joitakin potilaita on voinut tulla yleisvoinnin heikkenemisen tai muuttumisen takia siksi, että on kuuma. Mutta yleisesti ottaen potilaita on ollut kohtalaisesti päivystyksessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 9.7. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle