Hyppää sisältöön

Sähköpotkulautojen nopeutta aletaan rajoittaa Helsingissä – Liikenneministeri Timo Harakka: Tulemme näkemään merkittävän parannuksen saman tien

Sähköpotkulautojen nopeuksia ja saatavuutta ravintolakeskittymissä aiotaan rajoittaa. Liikenneministeri Timo Harakan mukaan nopeusrajoituksia tehdään hyvin pian. Voi toivoo alkoholirajoituksia ajajille.

Sähköpotkulautojen aiheuttamia vaaroja kitketään
Otso Karhu,
Reeta Niemonen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähköpotkulautojen nopeusrajoituksia tullaan Helsingissä lisäämään hyvin pienellä varoitusajalla. Nopeutta tullaan rajoittamaan yöaikaan, minkä lisäksi myöhemmin Helsingin keskusta-alueella myös päiväsaikaan.

– Tulemme näkemään merkittävän parannuksen saman tien, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Sähköpotkulautojen saatavuutta saatetaan rajoittaa joidenkin baarikeskittymien läheisyydessä. Lisäksi tiedottamista liikennesäännöistä tehostetaan. Joitain yöajan nopeusrajoitteita on jo voimassa.

Helsingissä toimivat vuokrausyritykset Voi, Tier ja Lime sitoutuivat vapaaehtoisesti nopeuksien rajoittamiseen. Toimenpiteitä valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Helsingin kaupungin johdolla, mutta yritykset ovat ilmoittaneet valmiutensa rajoituksiin jo nyt.

– Jotkut yrityksistä ovat valmiita toteuttamaan dramaattisiakin saatavuuden rajoittamisia vaikka saman tien, Harakka sanoo.

Helsingin kaupunki laatii lähiviikkoina esityksen siitä, missä ja milloin nopeuden rajoittamista suositellaan. Rajoitusalueilla laitteet hidastuvat itsestään vaadittuun nopeuteen.

Muutoksista päätettiin tänään keskiviikona, kun Harakka piti kokouksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta. Kokoukseen osallistui alan yritysten edustajia ja viranomaisia.

Harakka kertoo kokouksen sujuneen erinomaisesti. Kaikilla osallisilla on yhteinen halu vähentää ongelmia.

– Kaikki vuokrausyritykset ymmärtävät sen, että yhteiskunnalta ei voi olettaa, että se on loputtomiin valmis maksamaan laskua onnettomuuksista, jos yritykset eivät itse toimi.

Voi on valmis rajoittamaan nopeuksia viipymättä

Voin operaatiovastaava Max Thelenin mukaan Harakan kokouksessa oltiin ongelmasta samaa mieltä.

– Tullaan luomaan nopeusrajoituksia kaupungin keskustoihin, jotka me pystyisimme laittamaan käyntiin heti tästä päivästä lähtien. Se, mitä nämä rajoitukset tulevat tarkalleen olemaan, päätetään myöhemmin, Thelen sanoo.

Yritykset voivat halutessaan ottaa nopeuden rajoituksia käyttöön jo nyt, mutta Voi on ilmoittanut odottavansa kaupungin esitystä rajoitussuosituksista.

Voi on luonut sähköpotkulaudoille tarkoitetun liikennekoulun, missä oppijat palkitaan ajokrediiteillä eli laitteen käyttörahalla. Lisäksi Voin applikaatiossa on reaktiotesti, missä voi testata, onko reaktiokyky riittävä ajamiseen.

– Toivottavasti jossain tulevaisuudessa luodaan alkoholirajat sähköpotkulaudoille samalla tavalla kuin Saksassa, Thelen sanoo.

Voi teki jo viime viikonloppuna kokeilun, missä laudan maksiminopeutta laskettiin 15 kilometriin tunnissa. Nopeusrajoitus on edelleen voimassa.

Alennettu nopeus on käytössä kello 23–06 välisellä ajalla Helsingin ravintola-alueilla, esimerkiksi Mannerheimintiellä, Bulevardilla ja Helsinginkadulla.

Kellonajan mukainen rajoite laudoille oli ensimmäinen Suomessa. Normaalisti Voin lautojen maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Rajoituksia on kokeiltu muuallakin. Turussa on käynnissä kokeilu, missä lautojen nopeus alentuu tietyillä jalankulkijoiden suosimilla katuosuuksilla.

HUS: Loukkaantuneiden joukossa on myös vaikeita aivovammoja

Sähköpotkulautojen aiheuttamat vaaratilanteet ovat viime aikoina herättäneet julkista keskustelua. HUS kertoi juhannusviikolla sähköpotkulautojen työllistävän päivystyslääkäreitä viikonloppuöisin.

Meilahden yleispäivystyksessä oli toukokuun ja juhannusviikon välissä puolet enemmän sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantuneita kuin polkupyöräonnettomuuksissa loukkaantuneita.

– Usein on loukattu juuri pää. Suurin osa on lieviä aivovammoja, mutta joukossa on myös vaikeita aivovammoja. Silloin se yksilön elämä saattaa romuttua aika lailla, kun toimintakyky jää pysyvästi alentuneeksi, sanoo HUS akuutin päivystyslinjan osastonylilääkäri Arja Kobylin.

Kobylin mukaan vakavasta aivovammasta voi aiheutua esimerkiksi pysyvää väsymystä, puhevaikeuksia, halvauksia ja liikuntakyvyn menetyksiä. Pahimmillaan päävamma voi johtaa kuolemaan.

Meilahden pientraumapisteellä on tarvittu lisäpäivystäjiä sähköpotkulautaonnettomuuksien takia.

Keskustelua turvallisuudesta ympäri maailmaa

Sähköpotkulaudat ovat maailmanlaajuinen trendi. Niiden turvallisuudesta keskustellaan nyt monissa maissa.

Lautakieltoja on pohdittu ainakin Kööpenhaminassa. Laudalla ajoon on myös asetettu promilleraja, 0,5 promillea. Vuonna 2019 Tanskan poliisi sakotti joitain kymmeniä ihmisiä humalassa sähköpotkulaudalla ajamisesta, uutisoi The Local.

Myös Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo on toivonut promillerajoituksia Suomeen, uutisoi Helsingin Sanomat.

Pariisissa sähköpotkulaudoille on mietitty käyttökieltoa etenkin sen jälkeen, kun jalankulkija kuoli, kun sähköpotkulautailija törmäsi häneen, uutisoi BBC.

Lisäksi BBC:n mukaan Lontoossa on kokeiltu nopeuden rajoittamista 25:stä 13 kilometriin tunnissa tietyillä alueilla.

Yhdysvalloissa on kuollut noin 30 ihmistä sähköpotkulautaonnettomuuksiin vuoden 2018 jälkeen. 80 prosenttia onnettomuuksista on liittynyt auton ja laudan törmäykseen, uutisoi yhdysvaltalainen The Conversation.

Juttua muutettu 7.7.2021 klo 17.39 lisätty Voin kommentit sekä päivitetty juttua kauttaaltaan.
Juttua muutettu 7.7.2021 klo 18.27: tarkennettu muutosaikatauluja ja tietoja Voin nopeusrajoituskokeilusta.

Mitä mieltä olet sähköpotkulautojen nopeuden rajoittamisesta? Voit keskustella aiheesta 8.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

Nuoret aikuiset törttöilevät humalassa sähköpotkulaudoilla ja loukkaavat itsensä – HUS joutuu lisäämään lääkäreitä Meilahden päivystykseen

Öiset känniskuuttajat yritetään saada kuriin reaktiotestillä – moni on epävarma, saako sähköpotkulaudalla ajaa maistissa

Äiti ja vauva lensivät maahan, kun jalkakäytävällä ajanut lähetti törmäsi heihin – moni kokenut vaaratilanteita sähköpotkulautojen takia

Suosittelemme sinulle