Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Italian menestyksen arkkitehdin kanssa työskennellyt suomalainen murtaa myytin EM-kisojen puhutuimmasta valmentajasta

Pietarin Zenitissä Roberto Mancinin kanssa työskennellyt Iikka Miettinen avaa, millainen mies on paljon hehkutettu Italian päävalmentaja.

Roberto Mancini
Kuva: 2021 Getty Images
Riku Salminen,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Italian menestys jalkapallon EM-kisoissa on henkilöitynyt etenkin yhteen henkilöön eli valmentaja Roberto Manciniin. 56-vuotias entinen maajoukkuepelaaja siirtyi Italian ruoriin toukokuussa 2018 ja sen jälkeen, kun Italia oli katastrofaalisesti jäänyt ulos kesän MM-kisoissa.

Mancinin johdolla Italian meno on ollut vakuuttavaa. Joukkue on pelannut 33 tappiotonta ottelua peräkkäin ennen sunnuntain finaalia.

Millainen valmentaja on kyseessä? Kysyimme asiaa ainoalta tai vähintään yhdeltä harvoista suomalaisista, joka on päässyt työskentelemään Mancinin kanssa. Iikka Miettinen työskenteli aikanaan analyytikkona Mancinin tiimissä Pietarin Zenitissä.

– Mancini on ihan A-luokan valmentaja. Ei siitä pääse mihinkään. Ei heikko tai keskinkertainen valmentaja saisi tehtyä eroa, mikä Italian pelissä on nyt edelliseen valmentajaan, Miettinen toteaa.

Miettinen kuvailee, että Mancinin kanssa oli helppo työskennellä.

– Hän on aika selvä ja suoraviivainen tyyppi. Kun hänen kanssa toimii, on aika selvää, mitä tapahtuu koko ajan. Tiedetään, mitä tapahtuu tänään ja huomenna. Tiesin omassa työssäni, mikä raportti pitää olla valmis minäkin päivänä, Miettinen kertoi.

Urallaan useissa huippuseuroissa, kuten Manchester Cityssä ja Milanon Interissä, valmentanut Mancini on Miettisen mukaan myös vaativa valmentaja.

– Hän vaatii laatua ihmisiltä, joiden kanssa työskentelee. Hän on myös reilu palautteessaan. Tietää kyllä, jos on tehnyt työnsä hyvin. Tietää myös, jos on tehnyt työnsä huonosti, Miettinen sanoo.

Mancini toimii intuition varassa

Miettinen kuvailee, että Mancinin valmennustyylissä korostuvat isot linjaukset. Niiden sisällä pelaajilla on vapaus toimia, kunhan pysyvät Mancien luomien isojen raamien puitteissa. Lisäksi Miettinen kuvailee Mancinin toimivan enemmän intuition kuin tilastojen ja analyysien perusteella.

– Hän ei ole tottunut puhumaan pelistä numeroiden ja todennäköisyyksien kautta. Hän puhuu sitä kautta, mitä hän kokee ja näkee, Miettinen toteaa.

Mancini ei ollut kuitenkaan analyytikoiden mukaan aina väärässä näkemyksissään.

– Mancinin ajatukset olivat usein samansuuntaisia kuin analyytikoilla oli numeroiden ja videoiden kautta pelistä, suomalaisvalmentaja sanoo.

Roberto Mancini
Roberto Mancini on ennen Italian maajoukkuetta luotsannut muun muassa Manchester Cityä ja Milanon Interiä. Kuva: 2021 Getty Images

Nykyään kyproslaisessa Pafos FC:ssä akatemiavalmentajana toimivalla Miettisellä on tarjota yksi kuvaava esimerkki Mancinin toimintatavoista Zenitissä.

– Olimme talvitauolla kahdeksan pistettä takana Lokomotivia ja sarjassa toisena. Seuran johto halusi palaverin analyytikoiden ja Mancinin kanssa, minkä takia pelaamme niin huonoa jalkapalloa. Annoimme raportin. Näytimme maali- ja pisteodottamien perusteella, että emme ole oikeasti huonoja. Olimme sarjan paras joukkue, mutta sattumalla oli hyvin iso vaikutus. Jalkapallossa maaleja tulee niin vähän. Meillä oli “huono tuuri”, Miettinen sanoi.

– Mancini sanoi seurajohdolle, että olemme huonoja viimeistelyssä. Lokomotivilla oli hyvä tuuri. Sen takia he olivat parempia kuin me. Sama lopputulos, mutta eri reitti päästä siihen.

Ei mitään "Mancinin jalkapalloa"

Usein erilaisia valmentajia myös henkilöidään niin, että olisi olemassa jonkun tietyn managerin futista. Olisi siis esimerkiksi olemassa jonkinlaista “Mancinin jalkapalloa”. Miettinen kuitenkin murtaa tällaisen myytin ainakin Mancinin kohdalla.

Ensinnäkin Mancinilla on apuna laajat tiimit, joissa eri ihmisillä on eri vastuut. Zenitissä Mancini vastasi itse pallollisen vaiheen pelaamisesta ja Angelo Grecucci pallottoman vaiheen pelaamisesta. Sen päälle oli vielä muita valmentajia, kuten kuntovalmentajia, joilla oli omat vastuunsa.

– Jos miettii Zenitin pelaamista ja Italian maajoukkueen pelaamista, se on aika erinäköistä. Niin sanottu “Mancinin jalkapallo” on muuttunut aika paljon parissa eri vuodessa, Miettinen sanoo.

Roberto Mancini
Roberto Mancinilla ei ole mitään tavaramerkkimäistä "Mancinin jalkapalloa." Kuva: AFP via Getty Images

Miettinen havainnollistaa kommenttiaan esimerkeillä.

– Kun Zenitissä tuli pallonmenetys, joukkue meni nopeasti pallon alle ja ryhmittyi uudelleen. Italia menee tällä hetkellä vastaprässiin. Eli lähestymistavat pallonmenetykseen ovat täysin päinvastaiset, Miettinen kuvailee.

– Pallon kanssa Italia etenee myös nopeammin kuin Zenitissä.

Miettisen mukaan olisi myös liian helppo sanoa, että Mancini peluuttaa hyökkäävää jalkapalloa.

– Mancinin joukkueet ovat huippujoukkueita. Ne hyökkäävät keskimäärin aina enemmän kuin vastustaja, Miettinen muistuttaa.

Lue lisää:

Roberto Mancini odotti joukkuekaveriaan puolialastomana pukukopissa ja oli raivona – tällainen on Italian lentoon saanut voimakasluonteinen valmentaja

Kommentti: Italian kapteenin härski elehdintä ei ollut sattumaa – usein kuultu väite on täyttä hölynpölyä ja tärkeän työn aliarviointia

Katso mahtavan näytelmän ratkaisuhetket! Italia eteni EM-finaaliin rangaistuspotkuilla, paljon parjatulle espanjalaiselle katkera epäonnistuminen

Englanti sekosi historiallisesta finaalipaikasta – kohutun rankkarin hankkinut Sterling latasi suoraan mielipiteensä kiistellystä tilanteesta

Miksi Englannin EM-finaaliin vienyttä tuomiota ei kumottu? Tällainen on asiantuntijoitakin ihmetyttänyt protokolla jalkapallon videotarkistuksille

Suosittelemme