Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Miksi Englannin EM-finaaliin vienyttä tuomiota ei kumottu? Tällainen on asiantuntijoitakin ihmetyttänyt protokolla jalkapallon videotarkistuksille

Jopa Englannissa BBC:n asiantuntija olisi kumonnut rangaistuspotkun, joka lopulta johti Englannin voittomaaliin Tanskaa vastaan EM-välierässä. Yle otti sääntökirjan käteen ja tarkisti, millä periaatteilla kohutut videotarkistukset tehdään.

Katso, kuinka Raheem Sterling hankkii rangaistuspotkun ja Harry Kane iskee maalin!
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Englanti eteni ensimmäistä kertaa historiassaan EM-finaaliin dramaattisten vaiheiden jälkeen keskiviikkona, kun Tanska kaatui Lontoossa Wembleyn stadionilla jatko-ottelussa 2–1.

Ottelu ratkesi, kun Englannin Raheem Sterling kaatui rangaistusalueella Tanskan Joakim Maehlen kontaktista. Tilanteesta vihellettiin rangaistuspotku. Videotuomarit tarkistivat tilanteen, mutta tuomio pysyi. Kasper Schmeichel onnistui torjumaan Harry Kanen rangaistuspotkun, mutta Kane pääsi runnomaan pallon maaliin jälkitilanteesta.

Rangaistuspotkutuomio herätti hämmennystä. Jopa Brittanian yleisradioyhtiön BBC:n asiantuntija oli ihmeissään.

– Olemme kaikki Englannin faneja, mutta pitää sanoa asiat niin kuin ne ovat. Mielestäni tuomarit ja heidän päätöksensä ovat olleet fantastisia, mutta en ymmärrä, miksi tuomiota ei käännetty, entinen huippupuolustaja Micah Richards hämmästeli.

Richardsin mielestä tuomio oli väärä, mutta otti sen englantilaisena vastaan.

– En tiedä, oliko yleisöllä osa tässä, koska he huusivat ja melu nousi, kun Sterling kaatui, Richards sanoi.

Ottelukooste: Englanti - Tanska 2–1 (ja.)

Myös Ruotsin SVT:n asiantuntija, Jonas Eriksson ihmetteli päätöstä. Eriksson on entinen huipputuomari, joka on toiminut erotuomarina muun muassa vuoden 2012 ja 2016 EM-kisoissa sekä vuoden 2014 MM-kisoissa.

– Mielestäni se oli aivan liian halpa tuomio EM-kisojen loppuvaiheessa, Eriksson sanoi.

– Ennen EM-kisoja tuomaripäällikkö totesi, että kisoissa ei haluta mitään halpoja rangaistuspotkuja. Mielestäni tuo oli pehmeä rangaistuspotku.

Eriksson viittasi Euroopan jalkapalloliiton Uefan erotuomaripäällikön Roberto Rosettin uutistoimisto Reutersille kaksi viikkoa sitten antamaan kommenttiin, jossa hän ilmoitti haluavansa nähdä rangaistuspotkutilanteissa selvän virheen puolustajalta. Rosetti viittasi esimerkiksi siihen, kuinka Englannille ei vihelletty rangaistuspotkua, vaikka Sterlingin päälle astuttiin Skotlanti-pelissä alkulohkossa.

Eriksson olisi halunnut nähdä, että videotuomaristo olisi tullut väliin tilanteessa. Erikssonin mukaan ottelun hollantilainen pääerotuomari Danny Makkelie ei olisi viheltänyt tilanteesta rangaistuspotkua, jos olisi katsonut itse tilanteen uudelleen videolta.

– Olen todella yllättänyt ja vihainen, että videotuomaristo ei kutsunut tuomaria. Tilanne ratkaisee sen, mikä joukkue menee jatkoon. Tilanne olisi pitänyt katsoa, Eriksson sanoi.

Toinen entinen huipputuomari, Valioliigassa tuominnut, Peter Watson selitti omasta näkökannastaan, miksi tuomiota ei muutettu.

– Pitää olla selvä ja ilmeinen (clear and obvious) virhe, Watson sanoi brittikanava ITV:llä.

Ylen asiantuntija ja Seinäjoen Jalkapallokerhon Veikkausliiga-joukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara selvitti tilannetta omasta näkökannastaan tv-lähetyksessä ja piti tuomiota riittävän oikeana.

– Minusta tuntuu tuomarien ajattelutavan menevän niin, että voiko tuosta antaa pilkun. Tarkistetaan, voiko tuomio olla oikein ja onko se lähellä oikeaa. Luulen, että kontakti antaa mahdollisuuden, Honkavaara sanoi.

Honkavaaran ja Watsonin näkemykset myötäilevät hyvin paljon sitä, millainen on myös jalkapallon säännöistä päättävän elimen IFAB:n videotuomari- ja videotarkistusprokotolla (VAR-protokolla).

IFAB:n VAR-protokollan olennaisimmat periaatteet ja kohdat Sterling-tapauksessa

  • IFAB:n protokollan mukaan VAR voi avustaa ottelun erotuomaria vain, jos on kyseeessä on selvä ja ja ilmeinen (clear and obvious) virhe tai vakava missattu tilanne liittyen:
  1. maaleihin
  2. rangaistuspotkuihin
  3. suoraan punaiseen korttiin
  4. väärälle pelaajalle annettuun korttiin
  • Tuomarin pitää aina tehdä päätös eli toisin sanoen tuomarilla ei ole lupaa olla tekemättä päätöstä ja sitten hyödyntää VAR-järjestelmää tekemää päätöstä.
  • Alkuperäistä tuomarin päätöstä ei muuteta ellei videotarkistus selvästi näytä, että päätös oli selvä ja ilmeinen (clear and obvious) virhe.
  • Vain tuomari voi aloittaa tarkistuksen. VAR-tuomari ja muut ottelun tuomarit voivat ainoastaan suositella tarkistusta tuomarille.
  • Lopullisen päätöksen tekee aina tuomari joko perustuen VARin antamaan informaatioon tai kun tuomari on tehnyt arvion kentällä katsotun videotarkistuksen jälkeen.
  • Arviontiprosessille ei ole aikarajaa, sillä tarkkuus on tärkeämpää kuin nopeus.
  • Pelaajien ja joukkueen jäsenten ei pidä ympäröidä tuomaria tai yrittää vaikuttaa häneen VAR-tarkistusten aikana.
  • Tuomarin pitää olla arviointiprosessin aikana näkyvillä läpinäkyvyyden takaamiseksi.
  • Kun VAR tarkistaa automaattisesti jokaisen tilanteen ja päätöksen, valmentajilla tai pelaajilla ei ole tarvetta pyytää tarkistusta.
  • Tuomarin alkuperäistä päätöstä ei muuteta rangaistuspotkutilanteissa, maalitilanteissa, suoraan ulosajoon tai väärälle pelaajalle annettuun korttiin liittyvissä tilanteissa ellei kyseessä ole selvä ja ilmeinen (clear and obvious) virhe. Kyseinen lauseke sisältää myös esimerkiksi avustavien erotuomarien päätökset esimerkiksi paitsiotilanteissa.

Koko IFAB:n VAR-protokollan voit lukea täältä.

EM-kisojen jokaisessa ottelussa on päävideoerotuomari, avustava videoerotuomari ja patsioihin keskittyvä videoerotuomari. Lisäksi otteluissa on kolme uusintaoperaattoria ja yksi VAR-tukihenkilö. Lisää EM-kisojen VAR-toimminasta löytyy Euroopan jalkapalloliiton sivuilta.

"Filmauksesta ei ole pakko pitää, mutta se on osa peliä"

EM-kisoissa on puhuttu paljon filmaamisesta ja rikkeiden korostamisesta. Yhtenä syyn ilmiön kasvulle on pidetty VAR-järjestelmää.

Viimeksi asia nousi pinnalle Italian ja Belgian puolivälierässä, kun tähtihyökkääjä Ciro Immobile koki ihmeparantumisen Nicolo Barellan tehtyä maalin. Tilanne huvitti ja ärsytti.

Lisää aiheesta:

Kommentti: Tästä on kyse Italian tähtihyökkääjän raivoa ja myötähäpeää herättäneessä tempussa – suomalaisillakaan ei ole varaa moraalisaarnaan

Raheem Sterling kuvassa.
Raheem Sterling on ollut isossa roolissa Englannin menestyksessä EM-kisoissa ja nyt hän nousi entistä näkyvämmmin esiin. Kuva: Getty Images

Keskustelu jatkui jälleen kuumana Sterlingin kaatumisen jälkeen.

– Jos Sterling olisi pysynyt pystyssä, tuskinpa palloa olisi viety pilkulle. Tämä on filmauksen kauneus ja kauheus. Se ikävä kyllä kuuluu tähän peliin ja tässä se tuli aika raadollisella tavalla esille, Honkavaara sanoi.

– On valitettavaa, että maailman parhaat joukkueet ja pelaajat ovat erittäin hyviä filmaamaan ja tuntemaan kontaktin. He ovat herkkiä menemään alas. Siitä ei ole pakko pitää, mutta se nyt on vain osa tätä peliä.

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat Englannin ja Italian väliseen loppuotteluun sunnuntaina. Ottelu alkaa kello 22 ja sitä voi seurata suona TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 20.00 alkaen.

Lue lisää:

Kentällä oli kaksi palloa, kun EM-välierän kohutuomio annettiin – Tanskan päävalmentajan huudot kaikuivat kuuroille korville: "Katkera tapa hävitä"

"Aika raukkamaista" – Uefa tutkii tilannetta, jossa Tanskan maalivahtia häirittiin juuri ennen EM-finaalipaikan ratkaissutta rangaistuspotkua

Katso kyseenalainen ratkaisu! Näin Englanti meni EM-finaaliin ja Harry Kane murskasi tanskalaisten unelmat – "Moni olisi jättänyt viheltämättä"

Miksi Pohjanpalon maali hylättiin, mutta Tanskan Braithwaiten osuma hyväksyttiin? Tällainen on jalkapallon EM-kisoissa hämmentänyt paitsiosääntö

Kommentti: Italian kapteenin härski elehdintä ei ollut sattumaa – usein kuultu väite on täyttä hölynpölyä ja tärkeän työn aliarviointia

Suosittelemme