Hyppää sisältöön

Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma antautui viranomaisille vankeustuomiotaan varten

Korruptiosta syytetty Zuma hakeutui kotiprovinssissaan sijaitsevaan vankilaan antautumiselle asetetun takarajan kolkutellessa jo ovella.

Jacob Zuma toimi Etelä-Afrikan presidenttinä vuosina 2009–2018. Kuva otettu 4. heinäkuuta 2021. Kuva: Yeshiel Panchia / Epa

Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma on antautunut viranomaisille aloittaakseen 15 kuukauden vankeustuomionsa, uutisoi Britanninan yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta ovat kertoneet julkisuuteen sekä Zuman säätiö että poliisi.

Poliisi oli aiemmin keskiviikkona varoittanut, että ex-presidentti voidaan tarvittaessa pidättää, jotta keskiyölle asetetusta takarajasta voidaan pitää kiinni.

Zuma kuitenkin päätti säätiönsä mukaan hakeutua itse kotiprovinssissaan sijaitsevaan vankilaan määräajan jo kolkutellessa ovella.

Ex-presidentti tuomittiin viime viikolla vankeuteen tuomioistuimen uhmaamisesta. Maan korkein oikeus antoi tuomion, koska Zuma oli kieltäytynyt tulemasta oikeuspaneelin eteen kuultavaksi korruptioepäilyistä.

Ulkolinjan dokumentti paneutuu Etelä-Afrikan tilanteeseen. Entinen presidentti Jacob Zuma syytti ensin mediaa valheesta, mutta sisukkaiden selvitysten jälkeen paljastuu totuus häikäilemättömästä ahneudesta ja korruptiosta.

Zuma pakotettiin eroamaan presidentin tehtävästä vuonna 2018, kun suuri osa hallitsevasta ANC-puolueesta kääntyi häntä vastaan. Hänen tilalleen nousi Cyril Ramaphosa.

Toukokuussa 79-vuotiasta Zumaa vastaan aloitettiin oikeudenkäynti, joka käsittelee korruptiota, rahanpesua ja kiristämistä. Epäilyt liittyvät 1990-luvulla tehtyyn suureen asekauppaan.

Zuma oli epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan varapresidentti. Häntä syytetään lahjusten ottamisesta ranskalaiselta aseiden valmistajalta Thalesilta. Zuma kiistää väärinkäytökset.

Viime hetken pyyntöjä pidätysmääräyksen perumiseksi

Zuman oli ollut määrä antautua jo sunnuntaina. Tuomioistuimen määräyksen mukaan poliisilla oli tämän jälkeen kolme päivää aikaa pidättää ex-presidentti, jos hän ei antaudu.

Säätiö tviittasi vain minuutteja ennen määräajan umpeutumista, että Zuma on matkalla KwaZulu-Natalin provinssissa sijaitsevaan vankilaan.

Poliisiministeriön edustaja on vahvistanut, että viranomaiset ovat ottaneet Zuman huostaansa.

Zuman tytär Dudu Zuma-Sambudla tviittasi isänsä olleen "matkalla ja edelleen hilpeällä mielellä".

– Hän sanoi toivovansa, että heillä on edelleen samat haalarit, joita hän käytti Robben Islandilla, hän kirjoitti isästään.

Zuma oli pyytänyt tuomioistuimelta lykkäystä vielä aivan viime hetkellä. Hänen asianajajansa olivat pyytäneet myöhään keskiviikkona perustuslakituomioistuinta viivästyttämään määräyksensä, jotta ex-presidenttiä ei pidätettäisi ennen kuin kaikki häneen liittyvät oikeusprosessit on käyty loppuun.

Zuma on myös pyytänyt tuomioistuinta harkitsemaan uudemman kerran ratkaisuaan ja perumaan vangitsemispäätöksensä.

Zumalla edelleen huomattavaa vaikutusvaltaa

Tahriutuneesta maineestaan huolimatta entisellä presidentillä on huomattavaa vaikutusvaltaa virkamiesten ja ANC:n ruohonjuuritason jäsenten keskuudessa.

Viikonloppuna hän oli julistanut tukijoilleen, että sitä seuraisi kaaos, jos poliisi "kehtaisi" pidättää hänet.

Zuma oli ANC:n tiedustelupäällikkö Etelä-Afrikan rotuerottelun vastaisen taistelun aikana ja hän istui 10 vuotta pahamaineisessa Robben Islandin -vankilassa.

ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa koko apartheid-rotuerottelun jälkeisen ajan. Puolue nousi valtaan vuonna 1994 ensimmäisissä apartheid-ajan jälkeisissä vaaleissa vapaustaistelija Nelson Mandelan johdolla. Nyt jo edesmennyt Mandela istui aikanaan vankeustuomiota samassa Robben Islandin vankilassa kuin Zumakin.

Sisäisistä jännitteistään huolimatta ANC kertoi, ettei se aio puuttua Zumaan liittyviin oikeusprosesseihin.

Lue myös:

Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma joutuu oikeuden eteen korruptiosyytteistä

Suosittelemme sinulle