Hyppää sisältöön

THL tilastoi jopa kolmisensataa tartuntaa tänään, ja niistä suuri osa on peräisin baareista – Mika Salminen ounastelee ravintolarajoitusten kiristymistä

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arveli Ylen aamun haastattelussa tänä aamuna, että ravintoloiden aukioloajat saattavat kiristyä jälleen. Jalkapallon EM-kisamatkoihin liittyviä tartuntoja on todettu tähän mennessä noin 450.

THL:n Mika Salminen: Koronatartunnat leviävät herkästi baareissa
THL:n Mika Salminen: Koronatartunnat leviävät herkästi baareissa
Laura Kangas

Ravintoloiden aukioloajat saattavat kiristyä osassa Suomea, sillä koronatilanne on päässyt synkkenemään paikoittain, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi Ylen Aamun haastattelussa torstaiaamuna, että tänään uusia koronatartuntoja tilastoidaan kolmisensataa. Viimeksi yli kolmesataa tartuntaa todettiin viime viikon keskiviikkona 30. kesäkuuta.

Iso osa tartunnoista on peräisin Pietariin tehtyjen jalkapallon EM-kisamatkojen tartuntaketjuista. Lisäksi on esiintynyt alueellisia isompia tartuntaketjuja.

Tartuntoja on tullut Salmisen mukaan paljon myös ravintoloista.

– Baareilla on tässä ikävä kyllä aika selvä rooli. Se on aika selkeästi sellainen ympäristö, jossa tartunnat herkästi leviävät, Salminen toteaa.

Tällä hetkellä ravintolat saavat olla normaalisti auki kaikkialla muualla paitsi Uudellamaalla. Uudellamaalla ne saavat olla auki kello 5–01. Salminen arvioi, että muutamat alueet saattavat siirtyä ravintoloiden aukioloja määrittelevässä asetuksessa entistä vakavammalle tasolle.

Salmisen mukaan hallitus voisi muuttaa rajoituksia jo tänään torstaina, jos sille nähdään tarvetta.

Tähän mennessä on todettu noin 450 Pietarin EM-kisoihin liittyvää tartuntaa.

– Hyvä puoli on se, että ihmiset ovat pääosin toimineet niin kuin pitää, ja karanteeniin asetetut ovat pysyneet karanteenissa, Salminen toteaa.

Rokotteet näyttävät toimivan odotettuakin paremmin

Toivoa tilanteeseen tuovat rokotukset.

– Olen hyvin optimistinen sen suhteen, että rokotteet tuovat meille tien normaaliin, Salminen sanoo.

Salminen viittaa tuoreeseen brittitutkimukseen, jonka mukaan kaksi rokoteannosta antaa 94–98 prosentin suojan koronavirusta vastaan. Lisäksi tutkimuksen mukaan rokotus toimii yhtä hyvin niin deltamuunnosta kuin muitakin muunnoksia vastaan.

– Sitä mukaa kun kesä kuluu ja syksy alkaa, ollaan aika lähellä tilannetta, että kuolleisuuden ja sairastavuuden pitäisi lähteä voimakkaasti vähenemään.

Salmisen mukaan Suomessakin seurataan tilannetta sen suhteen, pitäisikö ihmisten ottaa myös kolmas rokoteannos. Tällä hetkellä uusin tutkimustieto viittaa kuitenkin siihen, että rokotus antaa paljon pidemmän suojan kuin aiemmin on osattu arvioida, Salminen kertoo.

Salminen muistuttaa, että koronarokote täytyy mennä ottamaan omaan kotikuntaan, myös kesälomien aikana. Esimerkiksi Helsingissä koronarokotteen ajanvarauspuhelimeen soittaa päivittäin useita satoja ihmisiä, jotka kysyvät mahdollisuutta siirtää rokotustaan lomiensa ja kesämenojensa vuoksi.

– Meillä ei ole ylenmäärin rokotteita. Niitä ei voi lähetellä ympäri Suomea. Nämä ovat rokotteita, jotka eivät kestä lähettämistä. Nähkää se vaiva, että menette kotikuntaanne ja otatte rokotteen ajoissa, Salminen kehottaa.

Lue lisää:

Tuleeko kolmas rokote käyttöön? STM:n Puumalaisen mukaan kaikki EU-maat ovat hankkineet lisää rokotteita

"Sillä ei ole myyntilupaa ja se aiheuttaa lapsettomuutta" – tarkistimme kahdeksan väitettä koronarokotteista

Rokotustaan lykkäävät uhkaavat hidastaa rokotekattavuuden saavuttamista – sairaalahoidossa on nyt aiempaa nuorempia ja niitä, joilla ei ole rokotetta

Päivittyvä seuranta: Ko­ro­na­po­ti­lai­den määrä sairaaloissa nousussa, STM lupaa korjauksia koronapassiin, EU:sta viety yli miljardi rokotetta

Suosittelemme sinulle