Hyppää sisältöön

Englanti teki hämmentävän vaihdon EM-välierän loppuhetkillä – Southgaten harvinainen ratkaisu kuvastaa joukkueen vahvuuksia

Vaihdosta peliin päässyt Englannin laitahyökkääjä Jack Grealish ehti olla kentällä vain 37 minuuttia, kunnes vaihtopenkki kutsui. Yle Urheilun asiantuntijat Erkka V. Lehtola ja Juho Rantala selittävät, miksi älykkääseen ratkaisuun päädyttiin.

Englannin Jack Grealish ja Tanskan Daniel Wass
Englannin Jack Grealish kamppaili Tanskan Daniel Wassin kanssa EM-välieräottelussa. Englanti voitti jatko-ottelun jälkeen maalein 2–1. Kuva: Shaun Botterill / UEFA / Getty Images
Riku Porvari

Englannin Jack Grealish ehti pelata välieräottelussa Tanskaa vastaan ainoastaan 37 minuuttia. Hän tuli vaihdosta kentälle varsinaisen peliajan 68. minuutilla, mutta päävalmentaja Gareth Southgate kutsui Grealishin vaihtopenkille jatko-ottelun tauolla.

Paljon kikkaileva ja haastoja laidalla tekevä Grealish oli selvä pelote väsyneille tanskalaisille. Hän myös syötti pallon erinomaiseen maalipaikkaan hetki ennen varsinaisen peliajan täyttymistä.

Miksi ihmeessä hyvin pelannut laitahyökkääjä otettiin pois ottelun ratkaisuhetkellä?

Yle Urheilun asiantuntijat Erkka V. Lehtola ja Juho Rantala kertovat syyt "älykkään vaihdon" taustalla.

– Ratkaisu oli sekä tylsä että älykäs. Southgate on itsekin todennut nähneensä monta esimerkkiä siitä, kun Tanska joutuu maalin tappiolle, ja alkaa hyökkäämään, Lehtola toteaa.

– Se oli älykäs ratkaisu. Läheskään kaikki valmentajat eivät olisi tuota tehneet, mutta Southgate elää tuollaisista ratkaisuista. Tässä turnauksessa hän on joka kerta onnistunut päätöksessään. Toki, jos tulos olisi toinen, kertoma saattaisi olla erilainen, Rantala sanoo.

Kentällä vain 37 minuuttia ollut Englannin Jack Grealish onnistui rakentamaan muutamankin maalintekopaikan, joista paras tuli hetki ennen varsinaisen peliajan loppua.

Rantalan mukaan vaihdossa ei ole kyse mistään muusta kuin voiton todennäköisyydestä. Grealish tulee kentälle Englannin ollessa tappiolla tai tasatilanteessa, koska Southgate uskoo hänen todennäköisemmin tuovan maaleja.

Kun Harry Kane vei Englannin 2–1-johtoon 104. minuutilla, Grealishin vahvuuksille ei yksinkertaisesti ollut enää ottelussa käyttöä.

– Kun Englanti hakee maalia väsyneitä vastustajia vastaan, Grealish on tärkeä pelaaja. Kun Englanti puolustaa maalin johtoa, joukkueella on paljon tärkeämpiä pelaajia, asiantuntija Rantala summaa.

Grealish on hyvä esimerkki pelaajasta, jonka suurimmat vahvuudet ovat hyökkäysalueella. Hän pystyy usein muuttamaan pelinkulkua ohittamalla pelaajia, hankkimalla vapaapotkuja ja antamalla ratkaisevia syöttöjä.

Grealish imee itseensä paljon vastustajia, koska hän uskaltaa ja pystyy pitämään palloa pienessä tilassa. Se avaa muille Englannin pelaajille paljon tilaa.

Tässä tilanteessa Grealish antoi ratkaisevan syötön Saksaa vastaan tulleeseen 1–0-maaliin. Hän pystyi hetken pitää palloa itsellään, eikä syöttänyt paitsioon ehtineelle Sterlingille. Lisäksi malttamalla odottaa hetken, Shaw pääsi keskittämään paremmasta paikasta.

Tyly päätös, joka oli osittain häpeällinen Grealishille

Myös Englannin päävalmentaja Southgate joutui selittämään, miksi hän vaihtoi Grealishin pois. Päävalmentaja vahvisti, että kysessä ei ollut loukkaantuminen. Hän kertoi halunneensa puolustaa voittoa.

– Tanska alkoi pelaamaan neljällä hyökkääjällä, joten tarvitsimme viisi puolustajaa. Raheem (Sterling) oli koko ajan niin suuri uhka, että joko Philin (Foden) tai Jackin piti tulla pois. Päätös ei ollut helppo, Southgate sanoi.

Asiantuntija Lehtola kuvailee päätöstä "tylyksi ja osittain häpeälliseksi" Grealishille.

– Varmasti kolahtaa, kun tulee kentälle, mutta joutuu uudestaan vaihtoon ottelun aikana. Se oli kuitenkin myös osoitus siitä, että Southgate pystyy tekemään noinkin tiukkoja ratkaisuja.

Rantalan mukaan tuollainen tuntuu pelaajasta aina pahalta. Hän kuitenkin uskoo, että Grealish ei nosta asiasta haloota, koska hänelle voi olla tarjolla erittäin tärkeä rooli EM-finaalissa. Southgate laittoi joukkueen edun Grealishin edelle.

– Grealish on varmasti todella pettynyt. Kyse on kuitenkin siitä, ymmärtääkö hän roolinsa. Grealish saattaa olla eri mieltä, mutta varmasti hyväksyy asian. Lisäksi kansakunta on sellaisessa hurmiossa, että joukkueessa on varmasti hyvä henki.

Englannin Raheem Sterling jaksoi juosta Tanskan puolustajasta ohi vielä ottelun viimeisellä minuutilla, vaikka pelattuna oli jo kaksi tuntia. Maalinteossa hän ei kuitenkaan onnistunut.

Ylen asiantuntijat uskovat, että kaikki ottelua katsoneet huomasivat, kuinka vaarallinen Sterling oli ottelun viimeisillä minuuteilla.

– Sterlingillä oli valtava juoksuteho ihan ottelun loppuun asti, vaikka pelattuna oli lähes kaksi tuntia, Lehtola huomauttaa.

– Nopeana pelaajana hän pystyi vielä juoksemaan vastahyökkäyksiin johtotilanteessa, Rantala toteaa.

Jos Sterling oli varallinen vastahyökkäyksiin, miksei päävalmentaja voinut ottaa turnauksessa paljoa pelannutta Kanea pois kentältä?

– Kane on joukkueen kapteeni ja Southgaten tärkein luottopelaaja. Lisäksi isokokoisena pelaajana hän on arvokas erikoistilanteita puolustettaessa, Lehtola sanoo.

"Jos maali päästetään, seuraava mahdollisuus tulee neljän vuoden päästä"

Tilastojen valossa pistää silmään monen mielestä "tylsä Englanti". Englanti on tehnyt kisojen aikana yhdeksän maalia ja päästänyt yhden, kun taas Italia on tehnyt 13 maalia päästäen kolme.

Englanti oli toisella puoliajalla ja etenkin jatko-ottelussa Tanskaa vahvempi. Joukkue piti palloa ja rakenteli pitkiä hyökkäyksiä. Kun Kanen johtomaali syntyi, joukkue teki puhututtaneen vaihdon ja alkoi puolustamaan.

Miksi selvästi vahvempi joukkue ei yrittänyt ratkaista ottelua tekemällä lisää maaleja? Asiantuntija Lehtolan mukaan "kauneus on katsojan silmässä".

– Joku saattaa nauttia siitä, kun johtava joukkue pitää palloa, eikä päästä vastustajaa pelaamaan. Toiselle se saattaa näyttää tylsältä, kun kentällä pitäisi olla huippujalkapalloilijoita, asiantuntija Lehtola sanoo.

Raheem Sterling kaadettiin rangaistusalueella ja Harry Kane murjoi pallon maaliin rangaistuspotkun jälkeen.

– Itse ehkä koen, että pelaajistoltaan paremmalla joukkueella on tietynlainen vastuu yleisön viihdyttämisestä, joka odottaa hienoja hyökkäyksiä ja vähemmän tylsää jalkapalloa. Toisaalta on selvää, mitkä panokset Englannilla ovat: ensimmäinen EM-finaali, Lehtola jatkaa.

Asiantuntija Rantalan mukaan Englanti ja Southgate uskoivat, että he pystyvät säilyttämään johtoaseman, eikä sitä kannattanut riskeerata liiallisella hyökkäämisellä. Kun Tanskan Mathias Jensen lisäksi loukkaantui ajaen Tanskan viimeiseksi 15 minuutiksi alivoimalle, Rantalan mukaan järkevää oli minimoida kaikki riskit.

– Kun Englanti puolustaa noin hyvin, heillä on jokaisessa yksittäisessä ottelussa todennäköisempi mahdollisuus voittaa. Jos virhe tulee ja maali päästetään, seuraava mahdollisuus tulee neljän vuoden päästä, Rantala painottaa.

Lue myös:

Katso kyseenalainen ratkaisu! Näin Englanti meni EM-finaaliin ja Harry Kane murskasi tanskalaisten unelmat – "Moni olisi jättänyt viheltämättä"

Kentällä oli kaksi palloa, kun EM-välierän kohutuomio annettiin – Tanskan päävalmentajan huudot kaikuivat kuuroille korville: "Katkera tapa hävitä"

Kommentti: Italian kapteenin härski elehdintä ei ollut sattumaa – usein kuultu väite on täyttä hölynpölyä ja tärkeän työn aliarviointia

Englanti sekosi historiallisesta finaalipaikasta – kohutun rankkarin hankkinut Sterling latasi suoraan mielipiteensä kiistellystä tilanteesta

Suosittelemme sinulle