Hyppää sisältöön

Maahantulo Suomeen ei helpotukaan vielä – sisärajavalvontaa jatketaan kahdella viikolla

Valtioneuvosto on päättänyt jatkaa sisärajavalvontaa 25.7. asti rajojen terveysturvallisuustoimien käyttöönoton varmistamiseksi. Parin viikon siirtymäajan jälkeen sisärajavalvonta ja sisärajojen maahantulorajoitukset päättyvät.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa Ruotsin rajalla
Sisärajavalvontaa jatketaan vielä kahdella viikolla, jolla helpotetaan siirtymistä uusiin maahantulosääntöihin. Kuvassa rajatarkastus Tornion ja Haaparannan välillä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen ei voikaan tulla vielä ihan niin vapaasti kuin tiistaina päätetyt uudet maahantulosäännöt antavat ymmärtää.

Sisärajavalvonta on palautettu 12.7.–25.7. väliseksi ajaksi koronan virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi, sisäministeriö tiedottaa. Asiasta päätti valtioneuvosto tänään torstaisessa istunnossaan. Jatkoaikaa perustellaan sillä, että näin saadaan rajoille siirtymäaikaa ottaa uudet maahantulosäännöt käyttöön.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä.

Rajoitukset koskevat siis Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Tanskan ja Viron välisessä liikennettä. Huvialusliikenne on sallittu edellä mainittujen maiden osalta.

Sisärajavalvonta poistetaan epidemiologiseen arvioon perustuen Suomen ja Liettuan, Suomen ja Slovenian sekä Suomen ja Sveitsin välisestä liikenteestä.

Sisäministreriöstä kerrotaan, että maanantaista lähtien maahantulossa toimitaan kaksiportaisesti: ensin katsotaan toteutuvatko maahantulijalla rajaliikenteestä annetut määräykset ja sitten millä tavalla terveysturvallisuudesta annetut maahantulosäännöt toteutuvat.

Sisärajavalvonnan jatkumisen takia sallittuja maahantulon perusteita ovat edelleenkin Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu, työmatka sekä muu välttämätön syy.

Suomeen voi tulla vapaasti – vaikka vapaa-ajan matkalle – jos matkustajalla on esittää todistus ennen Suomeen saapumista jo saadusta ja hyväksyttävästä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista.

Myös ulkorajavalvonta muuttuu

Sisäministeriön mukaan myös ulkorajaliikennettä koskevan päätöksen voimassaoloa jatketaan 22.8.2021 asti virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi.

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä.

Maahantulon rajoitukset poistetaan 12.7. alkaen Azerbaidžanin, Bosnia ja Hertsegovinan, Brunein, Kosovon, Moldovan ja Serbian asukkailta Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Bulgariasta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen saapuvasta liikenteestä sekä Suomen ja Albanian, Australian, Etelä-Korean, Hongkongin, Israelin, Japanin, Macaon, Pohjois-Makedonian, Singaporen, Taiwanin ja Uuden-Seelannin välisestä liikenteestä.

Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia. Sen sijaan rajoitukset otetaan jälleen voimaan Libanonin suhteen siellä huonontuneen koronatilanteen takia.

Maahantulon rajoitukset poistuvat sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi 26.7.2021 alkaen kokonaisuudessaan Andorrasta, Bulgariasta, Irlannista, Kroatiasta, Kyprokselta, Monacosta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen saapuvasta liikenteestä, sillä nämä maat ovat EU:n suositusten mukaan verrattavissa Schengen-maihin.

Jos rajoitukset ovat voimassa, sallittuja perusteita maahantulolle ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu sekä muu välttämätön syy.

Sisäministeriö kertoo vielä, että risteilyalukset voivat käydä satamassa, mutta matkustajat eivät pääse maihin.

Katso maakohtainen listaus sisä- ja ulkorajavalvonnasta valtioneuvoston sivuilta.

Katso Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen täältä.

Odotatko jo matkustusrajoitusten helpottamista? Voit keskustella aiheesta 9.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

Näin Suomeen saa tulla ensi maanantaista alkaen: matalan riskin maa, täysi rokotussarja tai sairastettu koronatauti säästävät jatkotoimilta

Maahantuloa hidastetaan korkean riskin maista, rajalla testistä kieltäytymisestä voi seurata rangaistus: katso tallenne STM:n tiedotustilaisuudesta

Hallituksen matkustusmallista kehkeytyi vääntö vielä kalkkiviivoilla – vapaan matkustamisen maaraja tiukkeni

Suosittelemme sinulle