Hyppää sisältöön

Pohjois-Savon koronatartuntamäärät olleet hienoisessa nousussa – infektioylilääkäri: "Meidän alueellamme ei ole syytä huoleen"

Iso osa Pohjois-Savossa ilmenneistä koronatartunnoista on viime aikoina ollut peräisin ulkomailta. Yhtenä syynä ovat kausityöntekijät, joiden kohdalla positiivinen testitulos on saatu vanhan tartunnan vuoksi. He eivät siis ole kantaneet aktiivista tartuntaa.

Koronatartuntojen määrä on ollut hienoisessa nousussa Pohjois-Savossa viime päivinä. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Pohjois-Savossa on viime päivinä ilmennyt uusia koronatartuntoja, joista useat ovat peräisin ulkomailta. Iso osa ulkomailta tulleista tartunnoista on todettu kausityöntekijöillä.

Toki mukana on myös muita matkustelijoita, mutta Pietarista jalkapallon EM-kisamatkoilta peräisin olevia tartuntoja on maakunnassa ollut vain pari.

Infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo, että Pohjois-Savossa ei kuitenkaan tarvitse huolestua ulkomailta tulleiden kausityöntekijöiden tartunnoista. Suurin osa positiivisista testituloksista näyttää aiheutuneen jo sairastetusta taudista, eli olleen merkkejä vanhoista tartunnoista.

– Positiivisen testituloksen jälkeen työntekijöitä on haastateltu ja on selvinnyt, että he ovat sairastaneet koronan aiemmin. He ovat siis olleet oireettomia, eivätkä ole kantaneet aktiivisessa leviämisvaiheessa olevaa tautia, Koivula kertoo.

Koivula uskoo, että kyseessä on vain hetkellinen tartuntamäärien kasvu, joka kääntyy ainakin kausityöntekijöiden osalta jo laskuun, sillä valtaosa odotetuista työntekijöistä on jo saapunut maahan.

Toki kesän lomaliikehdintä sisältää aina riskinsä tartuntojen leviämiselle. Rokotukset ovat kuitenkin edenneet hyvin ja se auttaa vähentämään vakavia tautitapauksia.

– Iso osa ikäihmisistä ja riskiryhmäläisistä on jo saanut kaksi rokoteannosta. Vakavien tautitapausten ilmaantuvuuden kasvua ei siis odoteta.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Kuopiossa ja Ylä-Savossa jaetaan rokotusaikoja kaikille yli 16-vuotiaille, kotimainen koronarokote saanut merkittävän rahoituksen

Suosittelemme sinulle