Hyppää sisältöön

Nurmon golfkentän öljyvahinko toi sakkoja ympäristön turmelemisesta

1200 litraa kevyttä polttoöljyä valui maahan, kun polttoöljysäiliön letkusta irtosi tankkauspistooli heinäkuussa 2019.

Golfkentän alueella virtaava Nurmonjoki ei ollut vaarassa polttoöljyvuodon takia. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen Nurmossa sijaitsevan Ruuhikoski Golfin entiset toimitusjohtaja ja kenttämestari ovat saaneet Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa sakkotuomiot ympäristön turmelemisesta.

Oikeuden mukaan toimitusjohtajan ja kenttämestarin törkeän huolimattomuuden seurauksena 1200 litraa golfkentän työkoneisiin tarkoitettua kevyttä polttoöljyä valui säiliöstä maahan. Onnettomuus tapahtui vuoden 2019 heinäkuussa.

Syytteen tapahtumakuvauksen mukaan asiassa on riidatonta se, että öljysäiliön tankkauspistoke on irronnut tankkausletkusta. Koska säiliötä ei oltu varustettu erillisellä laponestolaitteella, vaan laponesto on ollut pelkästään tankkauspistoolin varassa, on säiliö alkanut vapaasti tyhjentyä. Noin 1200 litraa kevyttä polttoöljyä on valunut maahan.

Polttoöljystä 200 litraa on imeytynyt maahan, minkä vuoksi valuma-alueelta on jouduttu poistamaan 19,48 tonnia maa-ainesta.

Syytetyt kiistivät syytteet ympäristön turmelemisesta. He kertoivat käräjäoikeudelle antamissaan vastauksissa, että eivät tienneet säiliöstä puuttuvasta laponestojärjestelmästä. Lisäksi toimitusjohtaja kertoi, että palolaitos oli tarkastanut säiliön noin kuukautta aikaisemmin.

Lainvoimaiset tuomiot ovat 20 päiväsakkoa.

Suosittelemme sinulle