Hyppää sisältöön

Vääksyn venekulkue juhlistaa Suomen vilkkaimman kanavan 150-vuotista historiaa – katso tunnelmia helteisen kanavan varrelta

Vääksyn kanava on Suomen vilkkain kanava. Vuosittaisia sulutuksia on 4000-5000. Perjantaina kanavan syntymäpäivien kunniaksi iltapäivän venekulkueessa yleisölle esittäytyivät erilaiset virka-alukset, puuveneet, moottoriveneet ja purjeveneet.

Erilaiset veneet täyttävät 150 vuotiaan Vääksyn kanavan juhlaviikolla
Markku Lähdetluoma,
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vääksyn kanavan 150-vuotisjuhlallisuuksia juhlitaan Vääksyssä koko viikon ajan. Vesijärven Päijänteeseen yhdistävää kanavaa alettiin rakentaa vuonna 1868 ja se valmistui vuonna 1871. Se avasi kauppareittejä ja toi elinvoimaa alueelle.

Asikkalan tunnetuimman nähtävyyden ympärille on järjestetty hulppeat puitteet, kertoo Asikkalan kehittämisassistentti Merja Palokangas-Viitanen.

Kukkamekkoon pukeutunut nainen nojaa rautaiseen sillankaiteeseen, taustalla vanhoja puurakennuksia
Merja Palokangas-Viitasen taustalla näkyy vesimyllymuseo, joka on yksi vanhan Vääksyn erikoisuuksista. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Perjantaina iltapäivällä alkaneen venekavalkadin järjestäjä on Asikkalan pursiseura. Siinä esittäytyvät erilaiset työalukset, virka-alukset, puuveneet, moottoriveneet ja purjeveneet.

Folkkarilla Päijänteelle

Asikkalan pursiseuran perustajiin kuuluva Aarne Harjukari on asunut kanavan rannalla 74 vuotta. Hänen isänsä oli luotsi ja isoisä sisävesiluotsi.

Vääksyn kanavan seutu ja koko kylä on Harjukarin elämän aikana kehittynyt paljon.

– Kanava merkitsee Vääksylle valtavasti, täällä kaikki kiteytyy siihen.

Harjukarin mahonginruskea vene on historiallinen päijännefolkkari. Suomalaisen muunnoksen pohjoismaisesta kansanveneestä suunnitteli alkujaan Ossi Ojanen. Veneitä tehtiin Harjukarin arvion mukaan vajaat nelisenkymmentä, mutta niistä on jäljellä enää muutamia.

– Tämä vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja peruskorjaamista, muuten se päätyy juhannuskokkoon.

Kipparinlakkiin ja peililaseihin sonnustautunut mies mahonginvärisen veneen kannella.
Aarne Harjukarin kipparoima retkivene on harvinaiseksi käynyt päijännefolkkari, joita rakennettiin itse harrastetöinä vanerista ristiinlaminoimalla. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Päijänne on toinen koti myös muusikko Teemu Harjukarille. Nyt kunnanvaltuustossa vaikuttava vääksyläinen mies on seilannut vanhempiensa mukana vesillä kapaloikäisestä asti.

Kanavan rannalle levittäytyvässä kylässä veneily on elämäntapa.

– Toukokuussa lasketaan vene vesille ja viime vuonna se nostettiin talviteloille lokakuun lopulla. Lapsuuden kesistä on jäänyt mieleen, että folkkarilla mentiin yhdessä isä, äiti ja poika parhaimmillaan kuukausi putkeen.

Valkea purjevene lipuu kanavassa
Purjevene White Ladyn miehistöön kuuluvat Heidi Painilainen, hänen äitinsä Irma Painilainen ja 5-vuotiaat kaksoset Hilla ja Helmi sekä 4-vuotias Hertta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Uutterat virkaveneet kulkueen kärjessä

Kanavan syntymäpäivää saapuu kunnioittamaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roopetar-huoltoalus. Lisäksi mukana on täyssähköinen moottorivene, kertoo Asikkalan pursiseuran hallituksen jäsen Heidi Painilainen.

Muiden työ ja virkaveneiden kanssa ensimmäiseen sulutukseen lipuvat myös poliisi ja Lahden järvipelastajat aluksineen.

Veneiden esittely tapahtuu Lauri Rapalan patsaan luona Vesijärven puolella sulkua.

Venekunnat suluttavat itsensä esittelyn jälkeen kanavan läpi Päijänteen puoleiseen satamaan Majakkapaviljongille. Veneiden lisäksi paviljongilla voi tutustua Asikkalan pursiseuran ja muiden pursiseurojen toimintaan.

Nostosilta on pystyssä ja purjevene odottaa pääsyä kanavaan.
Vääksyn kanava on Suomen vilkkain veneilykanava. Kuva: Eva Pursiainen / Yle

Kanavan seutu on matkailijoiden suosikki

Vuosien saatossa Vääksyn kanavan ympärille on perustettu paljon pieniä kahviloita ja putiikkeja. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseva vanha Vääksy ja kanava ovat yhdessä hyvä esimerkki idyllisestä alueesta.

Kanavan syntymäpäiviä on viikon aikana juhlittu laulaen, soittaen ja tanssien. Päivittäisiä tapahtumia on sekä lapsille että aikuisille.

Kanavan viereisestä Päijännetalosta löytyy kanavan historiasta kertova näyttely ja ympäristössä on tänä kesällä myös monia taidenäyttelyitä.

Vanhahko, pieni alus lipuu auringossa Vääksyn kanavaa
Päijänteen veneilykesä on juuri nyt parhaimmillaan. Se karsi osanottajia venekulkueesta, koska moni veneilijä on paennut hellettä ulapalle. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Pahoittelemme teknisiä ongelmia suoran lähetyksen aikana.

Lue myös:

Kesäparatiisi oli vaarassa kadota – kanavanseudustaan tunnettu vanha Vääksy elää uutta kukoistustaan

Suosittelemme sinulle