Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Niko Ranta-ahon Katiska 2 -huumejutussa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.
Rangaistuksessa on otettu huomioon hänen aiempi, ensimmäisessä Katiska-jutussa saamansa 11 vuoden vankeustuomio. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.
Ranta-aho on asianajajansa Hannu Kaitaluoman mukaan käräjäoikeuden ratkaisuun tyytyväinen.
– Äsken keskustelimme, hän oli selvästi helpottunut tuomiosta ja oli kohtuullisen tyytyväinen lopputulokseen, Kaitaluoma kertoo Ylelle.
Kaitaluoman mukaan puolustus sai läpi päätavoitteensa: käräjäoikeus hylkäsi SkyECC-viestien näyttöön perustuvat syytteet. Myös edellinen, 11 vuoden tuomio katsottiin niin sanotusti kohtuullistavaksi tekijäksi, kun kokonaisrangaistusta punnittiin.
– Käräjäoikeus hyvinkin tarkkaan perusteli sen, että rikosoikeuden laillisuusperiaate edellyttää, että 13 vuotta voi olla kokonaisrangaistus, sanoo Kaitaluoma.
Syyttäjä: Laskelmointi on se ongelma
Syyttäjä Heli Vesaaja vaati Ranta-aholle uutta, 13 vuoden vankeusrangaistusta aiemmin tuomitun päälle. Tällaista yli 20 vuoden huumerikostuomiota ei ole Suomessa koskaan langetettu.
Syyttäjän mukaan uuden tuomion pituudessa olisi pitänyt ottaa huomioon se, että Ranta-aho ryhtyi uusiin, merkittäviin tekoihin nopeasti edellisen oikeudenkäynnin jälkeen.
– Kiinnittää huomiota se kuinka suuria määriä Suomeen on tuotu ja yritetty tuoda. Puhutaan vain muutamasta vuodesta niin nämä huumausaineiden määrät on varsin suuria, Vesaaja sanoo.
Mittavan lisätuomion vaatimuksessa on Vesaajan mukaan kyse siitä, ettei pitkän tuomion saanut voisi laskelmoida niin, että uudet rikokset eivät tuo merkittävästi pidempää lisärangaistusta.
– Henkilö ei voisi hyötyä siitä, että voi tehdä käytännössä minkälaisia rikoksia vaan – luottaen siihen että 13 vuotta on hänelle aina se maksimi. Eli tässä tapauksessa voisiko sanoa, että laskelmointi on meistä se ongelma, Vesaaja kertoo.
Asia hoviin, "jollain tasolla" korkeimpaankin oikeuteen
Syyttäjä Vesaajan mukaan asia viedään hovioikeuteen, eikä käsittely korkeimmassakaan oikeudessa ole poissuljettu.
– Voin jo tässä kohtaa sanoa, että tullaan tältä osin menemään ylempään oikeusasteeseen
– Uskon, että jollakin tasolla ollaan myös korkeimmassa oikeudessa tämän asian kanssa, Vesaaja kertoo Ylelle.
Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho toi Katiska 2:ssa kanssatuomittujensa kanssa Suomeen suuren määrän huumausaineita. Viime marraskuussa maahan lähetettiin Slovakiasta huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä, ja lähetys jäi kiinni Tullissa.
– Niin ikään marraskuussa 2020 maahan on tuotu uuteen rengassarjaan kätkettynä hyvin suuri määrä erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltuja ekstaasipillereitä, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.
Oikeudenkäynnissä Ranta-ahoa ja osaa muista syytetyistä syytettiin myös yrityksestä tuoda maahan amfetamiiniöljyä. Syyte kuitenkin hylättiin.
– Syytteiden tueksi esitetty näyttö on pääosin koostunut rikollisten käyttämässä SkyECC-pikaviestisovelluksessa lähetetyistä viesteistä. Niistä on ilmennyt hyvin monenlaisia suunnitelmia huumausaineisiin liittyen. Myös amfetamiiniöljyn maahantuontia on ideoitu ja suunniteltu, mutta riittävää näyttöä siitä, että suunnitelma olisi edennyt rangaistavan yrityksen tasolle, ei ole esitetty, käräjäoikeus sanoo tiedotteessaan.
Puolustus kyseenalaistanut syyttäjän avaintodisteet
Uusi tutkinta sai alkunsa pian sen jälkeen, kun Ranta-aho pääsi tutkintavankeudesta viime kesänä.
Rikoshyödyn jäljittämiseksi Ranta-ahoon kohdistettiin salaisia pakkokeinoja, ja niillä saatujen tietojen perusteella Ranta-ahon epäiltiin jatkavan huumeiden maahantuontia ja levittämistä. Poliisi pääsi käsiksi salattuihin SkyEcc-puhelimilla käytyihin keskusteluihin ja alkoi epäillä suurien huumemäärien salakuljetusta.
Syyttäjän näyttö jutussa perustui isolta osin SkyEcc-puhelimista saatuihin viesteihin. Puolustus taas kyseenalaisti oikeudessa voimakkaasti puhelimista saadun näytön.
– Puhelimet ovat nimimerkillä toimivia SkyEcc-puhelimia. Ne eivät ole kenellekään henkilölle rekisteröityjä. Ne kiertävät kädestä käteen. Tässä tullaan siihen kysymykseen, kuka näitä puhelimia mahdollisesti on käyttänyt. Onko se ollut Ranta-aho vai joku muu, ja onko se ollut koko ajan samalla henkilöllä, Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoi oikeudessa.
Ranta-aho: Ekstaasi ja lääketabletit peräisin Katiska 1:stä
Oikeudenkäynnin aikana Ranta-aho myönsi järjestäneensä Suomeen yli 22 000 ekstaasitablettia sekä yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltavaa lääketablettia. Ranta-ahon mukaan tabletit liittyivät kuitenkin Katiska 1:een, josta hänet on jo tuomittu.
Syyttäjä on torjunut Ranta-ahon väitteet.
– Kyseessä oleva erä on ollut Slovakiassa, eikä syyttäjällä ole ollut toimivaltaa syyttää siitä Katiskan aikaan. Erä on tuotu maahan 13. marraskuuta 2020. Kyseessä on selkeä maahantuonti, syyttäjä Heli Vesaaja sanoi oikeudessa lääketablettisyytteestä.
Lue aiheesta lisää: