Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvaltalaislehti: FBI:lla osuus Dubain prinsessan pakomatkan päättymisessä – šeikki sai tyttärensä pakoaluksen paikkatiedot

Prinsessa Latifa pakeni isäänsä, mutta hänen pakosuunnitelmansa epäonnistui. Nyt julkisuuteen on tullut tietoja, että FBI:llä olisi ollut osansa epäonnisessa pakomatkassa.

Kultahäkki, jonka sisällä prinsessa Latifa Al Maktoumin kuva.
Jopa YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto on kysynyt todisteita prinsessa Latifan kunnosta. Kuva Amnestyn ihmisoikeujärjestön mielenosoituksesta lokakuussa 2019. Kuva: Sini Järnström / Yle
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Prinsessa Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoumin katoamisesta on tihkunut uutta tietoa.

Yhdysvaltalaisen USA Today -lehden selvityksen mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI toimitti Dubain hallitsijalle paikkatiedot Yhdysvaltain lipun alla purjehtineesta Nostromo-aluksesta, jolla pakomatka oli määrä suorittaa.

Julkaisu kertoo, että vuonna 2018 FBI sai ilmoituksen avunpyynnöstä Dubain hallitsijalta.

Ilmoituksen mukaan prinsessa oli siepattu ja Arabiemiraattien viranomaiset tarvitsivat FBI:n apua hänen paikantamiseen.

FBI:n toimittamien tietojen avulla prinsessa löydettiin ja hänet palautettiin Dubaihin.

USA Todayn lähteet kertovat, että FBI:tä johdettiin harhaan.

Asiantuntijoiden mukaan FBI on mahdollisesti rikkonut protokollaa, mikäli se toimitti tiedot Dubain hallitsijalle tarkistamatta, pitävätkö sieppausväitteet paikkaansa.

FBI ei ole kommentoinut asiaa.

Kadonneen prinsessan olinpaikka epäselvä

Dubain hallitsijan ja Arabiemiraattien varapresidentin Rashid al Maktoumin 35-vuotias tytär prinsessa Latifa yritti paeta alistavaksi kuvailemaansa perhettä maaliskuussa 2018.

Mukana matkalla oli myös suomalainen Tiina Jauhiainen, joka oli tutustunut prinsessaan työskennellessään tämän kunto-ohjaajana ja avustajana.

Pakomatka kuitenkin epäonnistui.

Sen koommin prinsessan olinpaikkaa ei ole voitu vahvistaa. Kesäkuun lopussa AFP kertoi, että prinsessalta on tullut julkisuuteen asianajajien välityksellä viesti, jonka mukaan hän pystyy matkustamaan.

– Kävin hiljattain kolmessa Euroopan maassa ystäväni kanssa. Pyysin, että hän panisi muutamia kuvia verkkoon todisteeksi kampanjoijille, jotta he näkevät, että voin matkustaa vapaasti. Toivon, että voin nyt elää elämääni rauhassa ilman mediahuomiota. Haluan myös kiittää kaikkia heidän ystävällisistä toivotuksistaan, lakiasiaintoimiston välittämässä tiedotteessa sanottiin.

Julkaistun kuvan perusteella näyttää siltä, että kateissa ollut prinsessa on ollut Madridin lentokentällä. Kuvan aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Aiemmin tänä vuonna julkaistiin kaksi kuvaa, joista toisessa Latifa on ravintolassa ja toisessa ostoskeskuksessa Dubaissa.

Lue lisää:

YK odottaa edelleen vastausta Dubain vangitun prinsessa Latifan tilanteesta

BBC: Pitkään kateissa ollut prinsessa Latifa näkyy kahdessa tällä viikolla julkaistussa Instagram-kuvassa

Dubain panttivankina pidettävä prinsessa Latifa vaatii brittipoliisia tutkimaan uudelleen hänen isosiskonsa sieppauksen

Suosittelemme