Hyppää sisältöön

Suurimmat sähköpotkulautayritykset rajoittavat laitteiden nopeuksia kaikissa kaupungeissa – öisin laudoilla pääsee 15 kilometriä tunnissa

Ensi viikon lopulla voimaan astuvia uusia nopeusrajoituksia kokeillaan arvion mukaan elokuun loppuun saakka. TIER-Suomen kaupallinen johtaja Elina Bürkland kertoo, että kokeilun tuloksia käydään läpi ministeriön kanssa ensi kuussa.

Tierin mobiilisovellus.
Pirkanmaalla toimii neljä sähköpotkulautoja tarjoavaa yritystä: TIER, VOI, Lime ja Joe Scooter. Kuvassa TIERin puhelinsovellus. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kai Pohjanen,
Mari Jäntti
Avaa Yle-sovelluksessa

VOI ja TIER -sähköpotkulautayritykset rajoittavat nopeuksia ensi viikon lopulla keskusta-alueilla yöaikaan koko maassa.

– Päätimme yhdessä VOIn kanssa laskea nopeusrajoitukset 15 km/h keskusta-alueilla öisin ensi viikon loppupuolella. Karkean arvion mukaan kokeilemme tätä elokuun loppuun saakka, TIER-Suomen kaupallinen johtaja Elina Bürkland kertoo.

Elokuun lopussa yritykset tapaavat myös ministeriön edustajia, jolloin kokeilun tuloksia on tarkoitus käydä läpi. Aikaisemmin nopeusrajoitus on ollut 25 h/km.

Lue lisää: Sähköpotkulautojen nopeutta aletaan rajoittaa Helsingissä – Liikenneministeri Timo Harakka: Tulemme näkemään merkittävän parannuksen saman tien

Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ajelee toisinaan kotoaan Koivistonkylästä sähköpotkulaudalla Tampereen keskustaan.

Sähköpotkulaudat ovat viime aikoina puhuttaneet julkisuudessa paljon juurikin niihin liittyvien onnettomuuksien takia.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystyksen Acutan ylilääkäri Sami Mustajoki kertoi Ylelle viime elokuussa, että kaksi kolmesta sähköpotkulaudalla sattuneesta onnettomuudesta tapahtuu yöaikaan. Reilusti yli puolet uhreista on päihtyneenä, öiseen aikaan melkeinpä kaikki.

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) kertoo, ettei lähtisi kategorisesti laskemaan nopeusrajoituksia. Hänen mukaansa teknologia voisi mahdollistaa sen, että nopeuksia alennetaan tietyillä alueilla, kuten vaarallisissa risteyksissä, Jäntti sanoo.

– On ollut keskustelua siitä, että sovelluksessa, jolla sähköpotkulautaa käyttää, olisi jonkinlainen reaktiotesti. Sen avulla voisi jossain määrin testata sitä, onko ajokunnossa.

Lue lisää: Öiset känniskuuttajat yritetään saada kuriin reaktiotestillä – moni on epävarma, saako sähköpotkulaudalla ajaa maistissa

Yksi vaihtoehto puuttua känniskuuttailuun olisi muutos lainsäädäntöön. Siihen kaupunki ei kuitenkaan voi vaikuttaa.

Jäntti on huolissaan Taysista kuuluneista onnettomuuksista. Hän peräänkuuluttaakin vastuullista ajamista ja kypärän käyttöä.

– Uskon, että se ryhmä, joka aiheuttaa ongelmia on pieni ja suuri joukko käyttää sähköpotkulautoja vastuullisesti.

Läheltä piti -tilanteita ja kovaa kyytiä

Helsingissä asuva Jonny Holm skuuttailee lähes joka päivä. Hän kertoo pyrkivänsä vastuulliseen käyttäytymiseen, mutta läheltä piti -tilanteita on tapahtunut.

– Kerran menin sähköpotkulaudalla punaisia päin ja auto tuli. Onneksi mitään ei sattunut.

Holm kertoo hidastavansa sähköpotkulautaa kävelijöiden ja muiden liikkujien kohdalla. Joskus hän on saanut peräänsä huutoja, jos mies on hurauttanut kovaa vauhtia jalankulkijan ohi.

Joni Holm.
Jonny Holm myöntää joskus ajaneensa sähköpotkulaudalle niin, että kyydissä on ollut yhtä aikaa kaksi henkilöä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Espoolainen Sofia Tervola ei ole koskaan käyttänyt sähköpotkulautaa.

Tervolan mukaan nopeuksien rajoittaminen voisi olla hyvä asia, sillä ne eivät hänestä vaikuta kovin turvallisilta.

– Potkulaudat saattavat välillä yllättää, jos sellainen tulee selän takaa kovaa vauhtia.

Sofia Tervola.
Sofia Tervola kulkee eri paikkoihin jalan tai käyttää joukkoliikennettä, jos tarve vaatii. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle