Hyppää sisältöön

Pöllyävä purkutyömaa turhauttaa Rovaniemen keskustassa, kaupungin mukaan ongelmia ollut vain yhtenä päivänä

Entisen hotelli- ja ravintolakoulu Oppipojan purkutyömaa on aiheuttanut pölyriesaa asukkaiden mukaan pitkin kevättä ja kesää. Kiinteistön omistava rakennusyhtiö sanoo, ettei sen tietoon ole tullut kuin muutamia valituksia.

Naapurit turhautuivat purkutyömaan pölyihin Rovaniemellä
Naapurit turhautuivat purkutyömaan pölyihin Rovaniemellä

Rovaniemen Vanhan torin liepeillä asuvat ovat kypsyneet Oppipojan kiinteistön purkupölyyn. Kritiikkiä saa myös saamattomana pidetty kaupungin rakennusvalvonta.

Vanhan hotelli- ja ravintolakoulun purku on kestänyt yli kaksi kuukautta. Iso osa rakennuksesta on vielä purkamatta.

Kaupungin rakennusvalvonnan mukaan häiritsevää pölyämistä on tapahtunut vain yhtenä tuulisena perjantaina kesäkuun puolivälissä.

Taloyhtiön puheenjohtajana Jaakonkadulla toimivan Esko Yliaskan mukaan taas kyse on viikoista.

– Kyllä se purkuaikana oli koko ajan samanlaista, oli voimakasta pölyä. Sehän kantautui tuonne Jätkänkynttilälle saakka. Siellä myös ihmiset kauhistelivat, kun on niin kovat pölyt.

Työmaan kastelu on ollut asukkaiden mukaan tehotonta. Kaupungin ympäristövalvonnan mukaan kastelua parannettiin ongelmapäivän jälkeen eikä pölyongelmaa enää ole.

– Työmaalle on tuotu toinen vesitykki ja kaivinkoneen kauhoihin on laitettu vesisuihkut eli pölynsidontaa on tehostettu. Tämän jälkeen meille ei ole kuulunut mitään kielteistä, toteaa puolestaan kaupungin ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi.

Asukkaiden mukaan ongelma on siis pidempiaikainen. Eero Yliaska on sitä mieltä, että kaupungin olisi pitänyt valvoa tiukemmin, että pölyhaittaa ei synny.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Esko Yliaska sanoo, että monissa taloyhtiöissä on kärsitty pölystä. Autoja on pitänyt pestä ja tuulettamista välttää pitkin alkukesää. Kuva: Antti Mikkola / Yle

"Vettä ei ole mitään syytä säästää"

Yliaskan naapuritalossa asuva Jarmo Kallunki sanoo, että pahinta oli purkutöiden alkuvaiheessa kun kastelua ei ollut.

– Pöly on hyvin hienojakoista ja vaikuttaa hengitysteihin. Meilläkin talossa asuu aika paljon vanhoja ihmisiä, jotka valittelevat kun kuumalla ilmalla ei pysty käyttämään läpivetoa asunnossa. Kun tuulettaa, niin kaikki tulee sisälle, Kallunki sanoo.

Rakennukset omistaa Rakennusliike Jouko Pesonen Oy, joka teettää purkutyöt Lapin Timanttisahaus Oy:llä.

Urakoitsija Mika Pesonen kertoo, että hänen tietoonsa on haastatteluhetkeen mennessä tullut kaksi valitusta, toinen rakennusvalvonnan kautta ja toinen suoraan alueen asukkaalta.

– Kyllä siinä varmasti on pölyongelmaakin ollut. Tämän tyyppisestä toiminnasta saattaa aina jonkun verran tulla meluhaittaa ja pölyhaittaa. Mutta kyllä sitä on pyritty kaikin järkevin, käytettävissä olevin keinoin vähentämään.

Pesonen mukaan purku pyritään saamaan päätökseen elokuun loppuun mennessä. Asukkaat odottavat tehokkaampaa kastelua kun purkutyöt jatkuvat.

– Palautetta saa antaa ja se otetaan huomioon, kunhan se vaan tulee perille. Vesihän on halpaa, että ei sitä ole mitään syytä säästää. Sitä voidaan ajaa yllin kyllin, Pesonen toteaa.

Suosittelemme sinulle