Hyppää sisältöön

Joutsenia, tanssijoita ja meditatiivisia värejä – Mikkelin musiikkijuhlilla nähdään Sibeliuksen 3. sinfonia kaikille aisteille

Viime keväänä järjestettiin kilpailu, jossa tehtävänä oli visualisoida jokin Sibeliuksen 3. sinfonian osista. Sunnuntaina Mikkelin musiikkijuhlien konsertissa koetaan kolme voittajateosta.

Kuvassa kuvakaappaus Sini Aallon ja Mikko Oksalahden kuvituksesta Sibeliuksen kolmannen sinfonian ensimmäiseen osaan, joka esitetään Mikkelin musiikkijuhlilla 2021.
Kilpailuraadin mukaan Sini Aallon ja Mikko Oksalahden visualisointi tuo mielleyhtymiä Akseli Gallen-Kallelan Art Nouveau -kuvastoon. Kuva: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti
Juho Liukkonen,
Maria Bonnor

Mikkelin musiikkijuhlien päätöskonsertissa hellitään kuulon lisäksi muitakin aisteja. Suomalainen Fantasia-konsertissa nähdään kolme visualisointia Jean Sibeliuksen 3. sinfoniaan.

Kyseessä on kunnianosoitus Walt Disneyn Fantasia-animaatiolle (1940), joka koostuu kahdeksasta klassisen musiikin inspiroimasta animaatioelokuvasta.

Mikkelissä nähdään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin järjestämän visualisointikilpailun kolme voittajatyötä.

Keväällä 2020 järjestettyyn kilpailuun lähetettiin useita kymmeniä teoksia, kertoo projektipäällikkö Heini Haapaniemi. Osallistujien joukossa oli muun muassa pelitaiteen sekä audiovisuaalisen ja graafisen suunnittelun osaajia.

Visualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, tilallisia sommitelmia, tanssia ja skeittausta.

Kuvassa kuvakaappaus venäläisen Team SPbSUITD kuvituksesta Sibeliuksen kolmannen sinfonian toiseen osaan, joka esitetään Mikkelin musiikkijuhlilla 2021.
Sibeliuksen 3. sinfonian toisen osan on kuvittanut venäläinen työryhmä SPbSUITD. Tanssia, värejä ja visuaaleja yhdistävä teos sai raadilta kiitosta eleganttiudestaan, runollisuudestaan ja kauneudesta. Kuva: Team SPbSUITD

"Seurasimme sinfonian synnyttämiä mielikuvia"

Kilpailun teemana oli synestesia. Käsite tarkoittaa aistien sekoittumista: synesteetikkolle musiikki voi tuoda mieleen esimerkiksi makuja tai tuoksuja.

Myös Sibeliuksella oli synesteettisia kykyjä. Hänelle sävellajit edustivat eri värejä.

Voittajatiimeistä kaksi on suomalaisia ja kolmas tulee Venäjältä. Sinfonian ensimmäisen osan kuvituksesta vastaavat Sini Aalto ja Mikko Oksalahti.

He työstivät teostaan kuuntelemalla sinfoniaa ja havainnoimalla sen synnyttämiä mielikuvia.

– Mieleen tuli sekä eri juttuja että yllättävän samoja juttuja. Siitä rakentui muistikuvia kesästä tai menneisyydestä, jossa on tarinankaari, Oksalahti kertoo.

Työssä korostuvat luonto ja tarinallisuus. Tekijät pohtivat, haluavatko he tehdä realistisesti vai abstraktisti kuvitetun työn.

– Valitsimme pelkistetyn ja tyylitellyn tason, joka kauttaaltaan pysyy samanhenkisenä.

Voittajatöiden visuaalista ja teknistä suunnittelua mentoroivat mikkeliläisen OiOi:n yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen.

Kuvassa kuvakaappaus Lydia siikasmaan kuvituksesta Sibeliuksen kolmannen sinfonian toiseen osaan, joka esitetään Mikkelin musiikkijuhlilla 2021.
Kilpailuraadin mielestä Lydia Siikasmaan visualisointi muistuttaa hyvin paljon aitoa synestesiaa. "Väripaletti on harkittu ja tunnelma meditatiivinen." Kuva: Lydia Siikasmaa

Esimerkiksi Aallolle ja Oksalahdelle oli uutta miettiä oman teoksen ja tarinan rytmiä suhteessa orkesterin esittämään musiikkiin.

Teoksessa on kohtia, joissa orkesterin ääni ohjaa suoraan animaatiota. Osaa animaatioista taas ohjataan käsin.

Visualisoidun sinfonian kenraaliharjoitukset ovat edessä sunnuntaina. Kokonaisuus tulee olemaan tekijöillekin yllätys.

– Tätä on tehty puolentoista vuoden ajan ja vihdoinkin saa nähdä varsinaisen esityksen. Kyllä se on tosi jännää, odotamme ihan positiivisesti. Kiva kuulla mitä ihmiset tykkäävät siitä, Oksalahti sanoo.

Korjaus 9.7. klo 19:59: Korjattu Heini Haapaniemen sukunimi oikein.

Lue myös:

Sibelius kuuli värit

Sibelius ja Hollywood

Miltä näyttäisi Sibeliuksen 3. sinfonia visualisoituna? Kisan voittajateos pääsee Mikkelin musiikkijuhlille

Suosittelemme sinulle