Hyppää sisältöön

Viivi Lehikoinen vakuuttavalla juoksulla nuorten EM-finaaliin – Topias Laine kiskaisi yli 80-metrisen

Kaikki kolme keihäsmiestä kiskaisivat nuorten EM-kisojen loppukilpailuun. 400 metrillä Mette Baas ja 3000 metrin esteissä Eemil Helander ravasivat myös tiensä finaaleihin.

Viivi Lehikoinen on ollut alkukaudesta huippukunnossa ja hänet valittiin tällä viikolla mukaan Tokion olympiajoukkueeseen. Kuva: Tomi Natri / AOP
STT Urheilu,
Henriikka Hiilloskorpi

Viivi Lehikoinen juoksi 400 metrin aitojen loppukilpailuun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa. Lehikoinen voitti oman eränsä ajalla 56,37 ja oli välierien toisiksi nopein. Välierän ykkönen oli Sveitsin Yasmin Giger kauden parhaalla ajallaan 55,99.

– Yhdeksän aitaa meni hyvin, mutta loppusuoralla aloin rentoilemaan ja jouduin sipsuttamaan, Lehikoinen kertoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Lehikoisen kauden paras ja oma ennätys on Sveitsissä kesäkuun puolessa välissä juostu 55,77. Hän lähtee loppukilpailuun yhtenä ennakkosuosikkina. Tilastojen valossa Lehikoista kovempaa on juossut ainoastaan Slovakian Emma Zapletalová.

Nea Mattila oli aidatulla ratakierroksella välieränsä neljäs omalla ennätyksellään 57,41. Se ei riittänyt finaaliin.

Mette Baas selvitti tiensä loppukilpailuun sileällä 400 metrillä. Suomalainen juoksi oman eränsä kolmanneksi ajalla 53,53 ja oli välierien seitsemäs. Kovinta vauhtia semifinaaleissa pyyhälsi Tšekin Barbora Malikova ajalla 52,41.

Helander lasketteli loppukilpailuun

3000 metrin esteissä Eemil Helander juoksi helpon näköisesti oman alkueränsä voittoon ja varmisti paikkansa sunnuntaina käytävässä loppukilpailussa. Helanderin alkueräaika 8.45,96 jäi vain kuusi sadasosaa hänen Manchesterissa toukokuussa juoksemastaan ennätyksestä.

Suomalaisjuoksija kiihdytti eränsä kärkipaikalle kolme kierrosta ennen maalia.

— Tuntui siltä, että uskalsin lähteä vetämään. Se on kuluttavaa, kun alkuvauhti oli niin hidas ja mentiin ryhmässä. Joutuu varomaan jokaisella esteellä. Kärjessä sai juosta omalla rytmillä, Helander totesi tiedotteessa.

Toisessa alkuerässä Wilho Hautala juoksi myös lähelle ennätystään, kun hän oli eränsä viides ajalla 8.51,94. Hän jäi ensimmäisenä ulos loppukilpailusta.

Topias Laine heitti Orimattilassa kesäkuun puolessa välissä ennätyksekseen 81,08. Kuva: Tomi Hänninen

Laine heitti 80-metrisen ja lähtee EM-finaaliin suosikkina

Topias Laine heitti perjantaina miesten keihäänheiton karsinnassa ylivoimaisesti pisimmälle Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailussa. Laine sivalsi avausheitollaan 80,67 ja lähtee sunnuntaiseen finaaliin mestarisuosikkina.

– Varmaan 2–3 kaveria heittää finaalissa yli 80 metriä. Kova kilpailu siitä tulee, Laine arvioi tiedotteessa.

Laineen ohella finaalissa heittävät myös Teemu Narvi ja Aleksi Yli-Mannila. Narvi oli karsinnan viides tuloksella 75,76 ja Yli-Mannlla 11:s heitettyään 71,81.

Laineelle, 19, EM-karsinta oli kolmas kilpailu tällä kaudella, jossa hän on heittänyt yli 80 metriä. Oma ennätys on Orimattilassa kesäkuussa heitetty 81,08.

– Heittäminen tuntui aika helpolta. Rento heitto, sain keihään hyvään asentoon. Laine arvioi karsintaheittoaan.

Sunnuntaiseen mestaruustaistoon Laine on valmis.

– Alkukaudesta oli lähentäjälihaksen kanssa pientä ongelmaa. Nyt kaikki on kunnossa. Kunto on hyvä, ja fokus on koko kesän ollut tässä kilpailussa.

Karsintarajan 77 metriä ylitti Laineen ohella vain Valko-Venäjän Pavel Sasimovitsh, jonka tulos 77,49 oli hänen tämän kauden parhaansa.

Suomalaisnaiset kärjen tuntumassa

Myös Suomen keihäsnaiset läpäisivät karsinnan ja etenivät sunnuntaiseen finaaliin. Elina Kinnunen kiskaisi keihäänsä tulokseen 53,73 ja oli karsinnan kuudes. Julia Valtanen oli kahdeksas tuloksella 53,45 ja Roosa Ylönen yhdestoista 52,28 metrin siivulla.

Karsinnan voitti Saksan Julia Ulbrict uudella ennätyksellään 55,77. Kinnusen ennätystulos kalpenee saksalaisen heitolle reilut 30 senttiä.

– Veikkaan, että nyt mitaleille pitää heittää 57–60 metriä. Moni varmasti parantaa karsinnasta, Kinnunen totesi Urheiluliiton verkkosivuilla.

Valtanen ei ollut Kinnusen kanssa aivan samoilla linjoilla.

– 55 metriä riittää mitaliin. Finaalissa pitää pystyä parempaan, jos meinaa pystyä taistelemaan sijoituksista, viime kesänä ennätyksensä 57,91 latonut Valtanen arvioi.

Miesten 200 metrin välierät juostaan lauantaina. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Purola juoksi välieriin

Samuel Purola juoksi Tallinnassa kisailtavien alle 23-vuotiaiden EM-kisojen miesten 200 metrin välieriin, kun suomalaisjuoksija kipitti alkueristä jatkoon neljänneksi nopeimmalla ajalla.

Alkuerässään toiseksi sijoittuneen Purolan ajaksi kirjattiin 20,99, joka sivuaa samalla hänen kauden toiseksi parasta aikaansa. Juoksumatkan aikana kentällä puhalsi myötäinen tuuli, jonka lukemiksi merkattiin 0,8 metriä sekunnissa.

– Sellainen ok juoksu. Toimi hyvin avauksena. Loppusuoran tulin rennosti rintamassa maaliin, kommentoi Purola Urheiluliiton tiedotteessa.

Nopeinta vauhtia Purolan erässä piti matkan mitalisuosikkeihin lukeutuva Espanjan Pol Retamal, jonka ajaksi kirjattiin 20,90. Retamalin ja Purolan ohella 21 sekunnin aikarajan alittivat myös Sveitsin William Reais ajalla 20,81 ja Espanjan Jesus Gomez ajalla 20,86.

Purolan kesän toistaiseksi nopein 200 metrin kisa on juostu kesäkuun alussa Jyväskylässä, jossa suomalaisjuoksijan ajaksi kirjattiin 20,79.

Miesten 200 metrin välierät juostaan lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Lue myös:

Riku Illukka EM-finaaliin ikäluokan SE-ajalla 10,26 – Arttu Korkeasalo kuulaennätykseen

Tässä ovat Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – tuleeko miesten satasella jopa jättipaukku?

Suosittelemme sinulle