Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kommentti: Senni Salminen latasi suorat sanat Timanttiliigan kikkailusta, eikä ihme – uusi sääntö muuttaa lajien luonteen naurettavaksi

Timanttiliiga kikkailee täysin väärällä alueella, mikä sotii pahasti urheilun periaatteita vastaan. Senni Salmisen tunteenpurkaus on helppo ymmärtää, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Holma.

Senni Salminen hyppäämässä.
Senni Salminen ei ole tyytyväinen Timanttiliigan uuteen linjaukseen. Kuva: All Over Press / Emil Hansson
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvitelkaapa tilanne, jossa jalkapallon EM-finaalissa Italia johtaisi Englantia 2–1 minuutti ennen lisäajan päätöstä. Harry Kane tekisi lopussa maalin päällään ja Englanti voittaisikin 3–2. Puskumaalista saisi kaksi maalia, saksipotkumaalista kolme.

Onneksi tällaista sääntöä ei ole olemassa. Valitettavasti lähes vastaavanlainen käytäntö on täyttä totta yleisurheilun Timanttiliigassa.

Hyvä esimerkki Timanttiliigan uudesta säännöstä nähtiin perjantaina Monacossa naisten kolmiloikassa. Venezuelan Yulimar Rojas loikki selvästi pisimmälle tuloksella 15,12, mutta Jamaikan Shanieka Ricketts voitti tuloksella 14,29.

Uudessa kisamallissa kolme parasta urheilijaa pääsee päätöskierrokselle. Heidän tuloksensa nollataan ja viimeinen kierros määrää kolmikon järjestyksen.

Rojas astui viimeisen hyppynsä yli ja hävisi ensimmäisen kerran kahteen vuoteen. Ensimmäisellä kierroksella 14,75 hypännyt Ricketts kuittasi voitosta 10 000 dollaria, Rojas 6 000.

SE-nainen Senni Salminen oli kisassa kuudes tuloksella 14,34. Salminen tiivisti Suomen urheiluliiton tiedotteessa, mitä ajattelee kohusäännöstä.

– Se on ihan perseestä, sen voi julkaista. Ihmettelen, jos sääntö on voimassa ensi kaudella, niin moni sitä vastustaa.

Sääntö on käytössä kolmiloikan lisäksi pituushypyssä, keihäässä, kiekossa ja kuulassa. Yleisurheilun arvokisoissa tuomarina toiminut Pasi Oksanen hämmästeli sääntömuutosta joulukuussa Yle Urheilulle.

Timanttiliigan johtoporras ajattelee, että uusi linjaus tuo lisää jännitystä ja mielenkiintoa kisan loppuun. Ehkä tv-lähetyksiin saadaan lisää katsojia, kun voitto ratkeaa viimeisellä heitolla tai hypyllä? Tämä ei ole siihen ratkaisu.

Timanttiliigan uusi kilpailumalli on täysin väärällä radalla ja sotii pahasti koko urheilun periaatteita vastaan. Urheilussa etsitään parasta suoritusta, joukkuetta tai urheilijaa.

On totta, ettei paras joukkue tai urheilija silti aina voita. Mäkihyppääjä voi saada muita paremman tuulihyödyn. Pikaluistelija voi voittaa kisan, jos edellä olevat kolaroivat loppusuoralla. Nämä kuuluvat urheiluun.

Timanttiliigan kilpailumuoto voi vääristää tulokset täysin eri tavalla. Rojasin 15 metrin tulos oli paras ja voitto olisi kuulunut hänelle kaikissa muissa kisoissa. Hän teki 15 metrin loikkansa niin, että jalka osui lankulle sääntöjen puitteissa.

Yulimar Rojas
Venezuelan Yulimar Rojas loikki pisimmälle Monacossa, mutta ei voittanut. Kuva: 2021 Olivier Anrigo / Getty Images

Uusi sääntö tarkoittaa, että urheilijoiden ominaisuudet punnitaan täysin tavalla kuin arvokisoissa. Esimerkiksi kuulantyöntäjä, jolla riittää kestävyyttä eniten viimeisellä kierroksella on Timanttiliigassa vahvoilla, kun taas normaalisti alkukierroksella parhaansa tekevä jää aseettomaksi. Timanttiliigan käyttämä muutos on niin järkälemäinen, että se tekee lajeista erilaisia. Lajien luonteet muuttuvat ratkaisevalla tavalla.

Moni Timanttiliigan urheilija valmistautuu parhaillaan Tokion olympialaisiin ja Timanttiliigan kaltaiset isot kisat ovat tärkeä osa huippuvireen hakemisessa. Mahtaa olla urheilijalle kummallista, kun voittajat ratkotaan täysin eri tyylillä. Urheilijoiden reaktiot on helppo ymmärtää. Arvokisat ja yleisurheilun huippusarja eivät saisi olla näin ristiriidassa keskenään.

Yleisurheilussa on tehty aikojen saatossa pieniä viilauksia, kuten esimerkiksi montako pikajuoksijaa per välierä menee finaaliin. Systeemi on toiminut. Maastohiihdossa välietappibonukset kesken kisan ovat jääneet lajiin.

Timanttiliigan tämän kauden uudistus on mennyt täysin vihkoon. Timanttiliigan on syytä kuunnella urheilijoita ja heittää uudistus romukoppaan.

Lue myös:

Timanttiliigan kilpailu päättyi todella hämmentävästi – Senni Salmisen tulos oli parempi kuin voittotulos, suomalainen sijoittui silti kuudenneksi

Monacon Timanttiliigan estekisassa skandaalinkäryinen toimitsijavirhe – silti juoksussa nähtiin maailman kärkiaika

Suomen yleisurheilun tuore yllätysmitalisti kasvoi 270 sonnin keskellä – äiti kertoo opeista, joista Helena Leveelahti hyötyy nyt urheilussa

Suomen pikaviestijoukkueelle iso takaisku, mitaliehdokas Illukka jatkotutkimuksiin: "Koin etten olisi päässyt maaliin” 

Suosittelemme