Hyppää sisältöön

Nämä asiat puhuttavat ennen jalkapallon EM-finaalia: Britannian pääministeri yrittää kerätä poliittisia pisteitä, Italiassa koko maa menestyksestä sekaisin

Ylen kirjeenvaihtajat Pasi Myöhänen ja Jenna Vehviläinen kertovat tunnelmista Englannissa ja Italiassa ennen EM-finaalia. Englanti ja Italia iskevät yhteen Lontoossa sunnuntaina kello 22.00 alkaen.

Roomassa on otettu kaikki irti odotettua paremmasta menestyksestä jalkapallon EM-kisoissa. Englannissa oman lusikkaansa jalkapallosoppaan on työntänyt myös pääministeri Boris Johnson. Kuva: Antonio Masiello / Getty Images, All Over Press

Englanti yrittää poistaa traumansa

Nyt pelaa “uusi Englanti” ja tämä on heidän päivänsä.

Maa on kokenut “55 vuoden tuskan” ilman arvokisavoittoja vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen. Se on ollut traumaattista modernin jalkapallon synnyinmaalle.

Englannin nuori joukkue on kuitenkin karistanut vanhat painolastit harteillaan. Aiemmin tuntui, että epäonnistumisten demonit ja raivokkaan iltapäivälehdistön pelko saattoi lyhistää Englannin jo ennen pelin alkua.

Englannissa taloihin on ripusteltu ennen EM-finaalia maan lippuja.

Nyt ensimmäiseen EM-finaaliinsa noussut Englanti on kuitenkin parantanut otteitaan turnauksen aikana ja onnistunut olemaan yhtä aikaa itsevarma ja nöyrä. Nuoresta joukkueesta pidetään yleisesti, kun joskus Englannin joukkue on tuomittu ylipalkatuiksi diivoiksi omienkin parissa.

Arpakin on suosinut - se tiedetään. Nyt edessä on vaikein vastustaja koko turnauksessa.

Se ei uutta Englantia pelota. Räppäri Stormzyn sanoin (siirryt toiseen palveluun):

“1966. Me rakastamme teitä. Mutta uudella sukupolvella ei ole ‘loistokkaan epäonnistumisen’ painolastia. Menneisyys ei voi vahingoittaa meitä - tulevaisuus inspiroi meitä. Tämä on Englanti. Moderni Englanti.”

Englannissa fanit juhlivat antaumuksella jo EM-finaalipaikkaa ja nousivat muun muassa bussin katolle. Kuva: 2021 Anadolu Agency / Getty Images

Lontoossa pubit ovat alkaneet täyttyä jo puoliltapäivin ja ne saavat olla auki pääministeri Boris Johnsonin päätöksellä tavallista pidempään jatkoajan varalta.

Pääministeri suunnittelee myös kansallista vapaapäivää, jos mestaruus tulee.

Poliittisen pisteiden keräily jalkapallon avulla on kuitenkin EU-erolla ja eristäytymisen teemoilla ratsastaneelle pääministeri Johnsonille vaikeaa.

Kansallissankariksi noussut Englannin päävalmentaja Gareth Southgate sanoi pettyneensä Britannian EU-eropäätökseen sen “rasististen sävyjen” vuoksi.

Joukkue polvistuu pelien aluksi rasismin vastaiseen Black Lives Matter - eleeseen ja päävalmentaja kirjoitti kansalle pitkän kirjeen sen selittämiseksi.

“Minulla ja pelaajilla on vastuu käyttää ääntämme, jotta rotuun perustuvasta syrjinnnästä keskustellaan ja tietoisuutta ongelmista levitetään”

Englanti ja Saksa polvistuivat EM-kisojen neljännesvälierässä. Kuva: 2021 Stefan Matzke - sampics / Getty Images

Englannin yleisössä eleelle on buuattukin, kuten myös vastustajamaiden kansallislauluille. Heillekin Southgatella oli viesti. “Minulla on teille uutisia, olette häviävässä joukkueessa”. (siirryt toiseen palveluun)

Uudenlaiselle Englannin joukkueella toivoo nyt menestystä entistä useampi, ehkäpä kansainvälisen yleisönkin parissa. Mutta Italialla voi olla tähän sanansa sanottavana.

Pasi Myöhänen, Lontoo

Italia on sinisessä huumassa

Taianomaiset yöt eli notti magiche.

Italiassa vuonna 1990 järjestettyjä jalkapallon MM-kisoja varten sävelletystä kappaleesta on tullut yksi maan jalkapallojoukkueen symboleista. Nyt se kuvaa Italiassa vallitsevaa tunnelmaa hyvin. Espanjan välierässä tiputettuaan pelaajat itsekin innostuivat laulamaan kappaletta. (siirryt toiseen palveluun)

Joukkueen menestys on saanut maan sekaisin. Azzurri-huuma tuntuu erityisen voimakkaalta siksi, että moni italialainen ei osannut odottaa näin hyvää lopputulosta.

Maajoukkueen kokoonpano on uudenlainen, ja sillä on takanaan hankalat vuodet. Ne kulminoituivat noloon kohtaloon ennen vuoden 2018 maailmanmestaruuskisoja: Italia hävisi Ruotsille jo karsintapeleissä, ja koko turnaus jäi väliin.

Turnauksen edetessä Italian itsevarmuus on lisääntynyt, ja voittoja on juhlittu kansan keskuudessa yhä suuremmalla antaumuksella. Tunne yhteisöllisyydestä tekee hyvää maalle, joka on kärsinyt valtavasti koronapandemiasta ja sen aiheuttamasta talouskriisistä.

Ympäri maata historiallisia monumentteja valaistaan finaali-iltaa varten Italian lipun värein. Vihervalkopunaisia trikoloreja liehuu kaikkialla taksien ikkunoista leikkokukkia myyviin kojuihin ja ravintoloiden ikkunoihin.

Italian fanit jännittävät joukkueensa suorituksia Roomassa esimerkiksi Piazza del Popololla. Kuva: 2021 Antonio Masiello / Getty Images

Fanit kokoontuvat Rooman keskustaan esimerkiksi Kansan aukiolle eli Piazza del Popololle valtavan screenin eteen. Jo tiistain Espanja-pelin jälkeen railakkaat voitonjuhlat jatkuivat ja torvet soivat ympäri kaupunkia aamuyöhön. Liikenne ruuhkaantui, ja sitä ohjaamaan tarvittiin poliiseja.

Joukkueen hehkutetuin hahmo on valmentaja Roberto Mancini. Hänestä on muodostunut kisojen edetessä oikea kansallissankari, jonka kehutaan ammentaneen pelaajista parhaat puolet esiin, rohkaisseen heitä hyökkäämään enemmän sekä pelaamaan vahvasti joukkueena.

Pelaajista suitsutusta ovat saaneet kisojen edetessä esimerkiksi nuori maalivahti Gianluigi Donnarumma, keskikentän kova Jorginho, luottopuolustaja Giorgio Chiellini sekä – ehkä hieman yllättäen hyökkääjä Federico Chiesa.

Illan finaaliin Wembleyllä Italia lähtee “pelkäämättä”, niin kuin maan suurin urheilulehti La Gazzetta dello Sport otsikoi perjantaina. Luotto siihen, että voitto on mahdollinen, on suurta.

Jenna Vehviläinen, Rooma

Lue lisää:

Hyvää tekevä maisteri härnää tavalla, joka sai vastustajan jopa puremaan – harvinaisen ristiriitainen persoona juhlii nyt Euroopan mestaruutta

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat tänään! Lue asiantuntijan tärpit odotettuun finaaliin – "En osaa edes kuvitella, millaisen mylläkän se aiheuttaisi"

Eurooppa-kirje: Britannia on nyt kuin laboratorio, joka riisuu lähes kaikki rajoitukset vaikka tartuntoja tulee kymmeniätuhansia

Suosittelemme sinulle