Hyppää sisältöön

USA:n valtiovarainministeri: Tavoitteena saada rokotetuksi 70 prosenttia maailman väestöstä 2022

Koronavariantit ovat riski maailmantalouden elpymiselle, Yellen varoitti.

Janet Yellen, ordförande för den amerikanska centralbanken
Janet Yellen vuonna 2018. Kuva: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Tavoitteena on saada rokotettua koronavirusta vastaan 70 prosenttia maailman väestöstä ensi vuonna, sanoo Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen. Hän kommentoi koronatilannetta rikkaiden maiden G20-ryhmän valtiovarainministerien kokouksen jälkeen Italian Venetsiassa tänään.

Yellen sanoi, että kehitysmaiden rokotteiden hankinnan rahoittamiseksi on tehty paljon, mutta lisäsi, että maailman on "tehtävä jotain enemmän ja oltava tehokkaampi" reagoidessaan tautipesäkkeisiin ympäri maailmaa.

Yhdysvallat on Yellenin mukaan erittäin huolestunut koronamuunnosten tuomasta riskistä maailmantalouden elpymiselle. Hän sanoi, että uhkan talouden elpymiselle muodostavat deltamuunnos sekä mahdolliset myöhemmin löytyvät uudet koronaviruksen variantit.

Aiemmin Yhdysvaltain keskuspankkia johtanut Yellen painotti, että globaali talous on niin verkottunutta, että maailman minkä tahansa kolkan tapahtumat vaikuttavat kaikkiin muihin maihin.

Paneeli: Investointeja seuraavan pandemian estämiseen tarvitaan jo lähivuosina

Venetsiassa G20-ryhmän ministerit kuulivat tilaamaansa asiantuntijapaneelia, joka kehotti maailmaa investoimaan paljon enemmän valmistautuakseen seuraavaan pandemiaan ja yrittääkseen estää sen. Paneelin mukaan tähän on investoitava vähintään 75 miljardia dollaria seuraavien viiden vuoden aikana.

– Vaikka keskitymme keskipitkään ja pitkään aikaväliin, ymmärrämme, että meidän on myös tehtävä enemmän lähitulevaisuudessa, Yellen sanoi.

Hänen mukaansa Maailman kauppajärjestö, Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailmanpankki ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat muodostaneet työryhmän työskentelemään tässä asiassa.

– Olemme pyytäneet, että saamme säännölliset kuukausiraportit työn etenemisestä, Yhdysvaltain valtiovarainministeri kertoi.

Lue lisää:

Kovalle hellepäivälle on laskettu hinta: 17 euroa per työntekijä – Näin kuumuus voi heikentää ihmisen tuottavuutta ja jopa koko maan taloutta

Pörssiyhtiöiden tulokset paranevat edelleen rajusti – kannattavuus voi kuitenkin heikentyä raaka-aineiden hintarallin jatkuessa

Asuntovaunuja on rekisteröity 60 prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, matkailuautojakin runsaasti – karavaanaribuumi näkyy leirintäalueilla

Suosittelemme sinulle