Hyppää sisältöön

Pitkään jatkunut helle koettelee luonnoneläimiä – asiantuntija: Pihasi voi olla pelastava keidas

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksestä muistutetaan, että eläimiä voi helteiden aikana auttaa laittamalla matalareunaisia juoma-astioita pihalle. Puheenjohtaja Nella Muurinen kertoo eläinten kaipaavan myös piilopaikkoja.

Nella Muurinen Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys
Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Nella Muurinen lisäsi vettä pihallaan olevaan eläinten juoma-astiaan sunnuntaina iltapäivällä. Kuva: Jyrki Ojala
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän kuumimmista ja kuivimmista hetkistä eivät nauti kaikki luonnoneläimetkään. Helteiden pitkittyessä eläimet voivat alkaa kärsiä kuivuudesta.

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Nella Muurinen sanoo, että eläimiä voi helteiden aikana auttaa laittamalla matalareunaisia vesiastioita pihalle.

– Juoma-astioiden pitäisi olla matalia ja laakeita, että pienetkin eläimet pääsevät niistä pois, jos joku sinne vahingossa tipahtaa.

Muurinen sanoo, että korkeareunaiset astiat ovat pienille eläimille hengenvaarallisia, koska eläimet voivat hukkua niihin.

Nella Muurinen pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys
Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Nella Muurisen mukaan eläimet kaipaavat myös pihamaan varjoisia piilopaikkoja. Kuva: Jyrki Ojala

Muurisen mukaan pidemmässä juoksussa piha voi olla pelastava keidas myös siten, että talojen puutarhoja ja pihoja ei niitettäisi aivan matalaksi.

– Varjoisat piilopaikat ovat eläimille auringon paahtaessa erittäin tärkeitä.

Muurinen toivoo, että ihmiset ottaisivat huonokuntoisia eläimiä löytäessään yhteyttä eläinsuojeluyhdistukseen, Korkeasaareen tai muuhun luonnonvaraisia eläimiä hoitavaan tahoon.

– Huonokuntoiselle eläimelle ei pitäisi ilman ohjeita kaataa vettä suuhun, koska se voi mennä keuhkoihin, jos eläin ei itse pysty sitä nielemään, Muurinen sanoo.

Hänen mukaansa huonokuntoinen eläin on usein myös alilämpöinen eli viilennysveden kaataminen eläimen pälle voi tehdä enemmän haittaa kuin olla avuksi eläimelle.

– Kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin toimii, Muurinen sanoo.

Ruoki vain, jos tiedät miten

Siili.
Siilit ovat pihapiirissä viihtyviä eläimiä, joille ihmiset saattavat tarjota ruokaa. Kannattaa kuitenkin tietää, mikä sopii siilin vatsalle ennen ateriatarjoilua. Kuva: Yle/Jonas Blomqvist

Muurisen mukaan luonnonvaraisten eläinten ruokinnan kanssa on kuitenkin oltava varovainen, jotta ei ruoki eläimiä vahingossa väärin.

Tavallisen tallaajan ei kannata ruokkia eläimiä, jos ei tiedä mitä tekee.

Esimerkiksi pihapiirissä vilistävät siilit ovat eläimiä, joille ihmiset tyypillisesti tarjoavat ruokaa.

– Niille kalaton ja viljaton on paras vaihtoehto, ja esimerkiksi kissan ja koiran ruuat käyvät niille ihan hyvin, Muurinen opastaa.

Hänen mukaansa raakaa kalaa ja jauhelihaa kannattaa välttää, jotta eläimille ei syntyisi ripulia ja muita ongelmia.

Samaan tapaan kuin omakoti- ja rivitaloissa, myös kerrostalojen pihamaille voi laittaa vesiastioita eläimille tarjolle. Linnut voivat vierailla juomassa parvekkeellakin.

Kuten muillekin eläimille myös linnuille neste on kesäkuumalla tärkeää.

Lue lisää:

Helle ottaa koville eläimilläkin – vesiastia pihan perällä on hyvä apukeino helpottamaan pikkulintujen, siilien ja oravien oloa

Voit keskustella aiheesta 13.7. kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle