Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva ei suostu jossittelemaan ratkaisujaan EM-kisoissa: "Se on sellaista maanantaivalmentamista"

Markku Kanerva kertoi Ylen EM-finaalilähetyksessä ajatuksiaan Huuhkajien alkulohkoon päättyneestä kisataipaleesta. Hän toivoo, että suomalaisten esiintyminen arvokisaestradilla nostaisi jalkapallon arvostusta kotimaassa. 

Markku Kanerva.
Markku Kanerva oli ollut alle 21-vuotiaiden kanssa EM-kisoissa 2009, mutta aikuisten arvoturnaus oli kaikin tavoin suurempi härdelli koronapandemian aiheuttamasta kuplaelämästä huolimatta. Kuva: Tomi Hänninen
Sami Laine,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on ehtinyt vetää henkeä intensiivisen EM-kisarupeaman jälkeen muutaman viikon ajan. Kanerva kävi Ylen eilisessä finaalilähetyksessä kertaamassa ajatuksia alkulohkoon päättyneestä turnauksesta.

Hän toivoo, että esitykset nostivat jalkapallon asemaa Suomessa ja Huuhkajien ensivisiitti arvokisoissa jättäisi merkittävän leiman urheiluelämään.

– Mikä tärkeintä, se vaikuttaisi jalkapalloväkeen ja siihen, miten kotimaista futista arvostetaan. Toivottavasti tämä olisi motivoiva vaikutus kaikkiin toimijoihin, lapsiin ja nuoriin. Ilman muuta toivotaan, että saadaan lisää harrastajia lajin pariin, Kanerva totesi.

Suomi yllätti avausottelussa Kööpenhaminassa Tanskan, mutta Pietarissa pelatut ottelut Venäjää ja Belgiaa vastaan päättyivät tappioon. Huuhkajat jäi ulos neljännesvälieristä lohkon kolmospaikasta huolimatta.

Kanerva kertoi, ettei pelejä ole vielä analysoitu tarkasti, sillä kisojen jälkeen oli aika vetää happea. Opit pyritään ottamaan kuitenkin mahdollisimman nopeasti käyttöön, sillä MM-karsinnat jatkuvat jo syyskuun alussa kotipelillä Kazakstania ja vierasottelulla Ranskassa.

– Analyysin aika koittaa kohtapuoliin, kun lomat on vietetty. Aina tapahtuman jälkeen tehdään joukkueklipit, joissa katsotaan hyvät ja kehitettävät asiat. Samoin on pelaajien kohdalla, ja valmennustiimin kanssa esitellään yksitellen pelaajille, mikä toimii ja mikä voisi toimia paremmin.

– Kun pelejä analysoidaan tarkemmin, saadaan varmasti dataa, jota voidaan hyödyntää jo lähitulevaisuudessa syksyn MM-karsinnoissa.

Huuhkajat.
Suomi teki EM-kisoissa yhden maalin, jonka viimeisteli Joel Pohjanpalo. Leverkusen-hyökkääjän toinen osuma Venäjä-ottelun alussa hylättiin paitsiona. Kuva: Getty Images

"Täytyy pitää iso kuva mielessä"

Suomalaisvalmennus sai kritiikkiä etenkin Venäjä-ottelun pelaajavaihdoista ja reagoinnista takaa-ajoasemassa. Kanerva totesi, ettei jossittelulle kannata antaa liikaa tilaa.

– Meillä on etukäteen erilaisia skenaarioita, kun ottelusuunnitelmia mietitään. Lopulta päädytään johonkin ratkaisuun keskustelun jälkeen, ja minä päätän, ketkä pelaavat ja mikä se suunnitelma on.

– Se on vähän sellaista "maanantaivalmentamista". Totta kai pitää ajatella kriittisesti, mutta kun peliä ei voi pelata uudelleen, on mahdotonta sanoa, mikä olisi toiminut.

Huuhkajat oli otteluissa pitkälti altavastaajan asemassa koko ajan, ja vähät maalintekomahdollisuudet syntyivät riistoista ja vastahyökkäyksistä. Suomella oli vaikeuksia päästä vastustajien prässin alta pois, mutta poikkeuskin nähtiin, kun Tanskaa vastaan Suomi pilkkoi 11 syötöllä juuttien puolustuksen ja Joel Pohjanpalo viimeisteli voittomaalin.

Kaikkiaan Suomi sai jokaisessa ottelussa vain yhden laukauksen maalia kohti, ja siihen Kanerva toivoo parannusta jatkossa.

– Vastustajien taso toki huomioiden olisi toivonut, että olisimme saaneet enemmän maalipaikkoja ja tehneet enemmän kuin sen yhden maalin. Puolustuspäässä vastustajat saivat jonkin verran paikkoja, mutta miten hyviä, se on toinen juttu.

– Täytyy kuitenkin pitää iso kuva mielessä ja pohtia sitä, miten peli saadaan pidettyä sellaisessa kuosissa, että saamme hyviä tuloksia aikaan jatkossakin.

Markku Kanerva harjoituksissa Terijoella EM-kisoissa 2021.
Kahdella tasapelillä MM-karsinnat aloittanut Huuhkajat jatkaa otteluita syyskuun alussa. Markku Kanerva toivoo, että EM-kisoista mukaan saadut opit voisivat olla käytössä jo heti karsintapeleissä. Kuva: Tomi Hänninen

Prässin alta paremmin pois

Kanervan mukaan selvien altavastaajajoukkueiden mahdollisuudet lepäävät myös muilla kuin Suomella pitkälti vastahyökkäyksissä. Prässin alta pois pääseminen vaatii taitoa ja yhteisiä malleja.

– Puolustusmuodossa mietitään vaihtoehtoja, kun pallo voitetaan. Löydetäänkö kohdepelaajia ja saadaanko tarpeeksi pelaajia tukemaan vastahyökkäyksiä, Kanerva kertasi.

– Sellainen mutu-tuntuma on, että aika paljon meille tuli pakottamattomia virheitä. Totta kai vastustajat ovat kovia ja prässäävät pallon menetettyään, mutta miten me pääsemme prässin alta kontrolloidusti pois ja hyödynnämme hetkemme paremmin?

Kanervalle on ollut päävalmentajapestinsä aikana erittäin merkityksellistä, että pelaajat pääsevät pelaamaan säännöllisesti seurajoukkueissaan. Hän korosti jälleen, kuinka suuressa roolissa oikea ympäristö kehityksen kannalta on.

– Hyviä laatupelaajia tarvitaan, jos meinaamme päästä näihin karkeloihin uudestaan ja pärjätä jatkossa. Kilpailu pelipaikoista on kova, ja on tärkeää, että pelaajat pääsevät sellaiseen ympäristöön, jossa voi kehittyä.

– Meillä oli kisajoukkueessa paljon nuoria, joista kaikille ei tullut hirveästi peliaikaa. He pääsivät kuitenkin konkreettisesti katsomaan, mitä se vaatii, jotta tuolla voi pärjätä. Uskon, että se on arvokasta tietoa heillekin.

Onni Valakari harjoituksissa EM-kisoissa.
Onni Valakari ei saanut vastuuta EM-kisoissa, mutta Markku Kanerva uskoo, että Kyproksella pelaavan taiturin aika tulee vielä. Kuva: Tomi Hänninen

"Meillä on pelaajia tulossa"

Kanerva muistuttaa, että normaalisti tie Huuhkajiin käy Pikkuhuuhkajien kautta, mutta poikkeuksiakin on. Suomen alle 21-vuotiaiden EM-turnaukseen kesällä 2009 vienyt Kanerva näkee maajoukkueen tulevaisuuden valoisana.

– Uskon, että joukkueesta esimerkiksi Leo Väisäsen, Marcus Forssin, Onni Valakarin, Lassi Lappalaisen, Fredrik Jensenin ja Niko Hämäläisen aika tulee vielä. Heidän ja maajoukkueen kannalta on tärkeää, että he pääsevät pelaamaan kovissa sarjoissa ja saavat rutiinia. Meillä maajoukkueessa pelejä on kuitenkin rajattu määrä vuodessa.

– Meillä on pelaajia tulossa, mutta kehitystyön pitää jatkua määrätietoisena niin seuroissa kuin nuorten maajoukkueissakin.

Huuhkajien yhteydessä on myös keskusteltu viime vuosina paljon siitä, pitäisikö Suomen pitäytyä neljän pelaajan puolustuslinjassa vai olisiko parempi vaihtoehto käyttää kolmea topparia ja kahta wingbackia laidoilla.

Viime vuosien aikana yleistynyt trendi käyttää kolmea topparia näkyi myös EM-turnauksessa.

– Laskin, että 15 joukkuetta 24:stä käytti enemmän tai vähemmän kolmea topparia. Toinen merkittävä juttu turnauksessa on ollut vastaprässin käyttö, eli kun joukkue on menettänyt pallon ylhäällä, se on pyritty voittamaan takaisin ylhäällä.

– Taktinen joustavuus on myös yksi nykytrendejä. Pelien välillä tai sisällä on mahdollisuus reagoida joko tilanteen tai vastustajan mukaan. Siihen tarvitaan taktisesti kypsiä pelaajia, jotka voivat omaksua eri rooleja.

Kanervan mukaan päättyneen EM-turnauksen tarjoamasta materiaalista on pyrittävä löytämään sellaiset ydinasiat, joista myös suomalainen jalkapallo voi hyötyä.

– Uefa tekee teknisen raportin ja keskustelee trendeistä. On tärkeää pystyä miettimään vähän tulevaisuutta ja sitä, miten kehitetään nuoria ja lapsia ja miten asiat jalkautetaan valmennuskoulutukseen ja pelaajakehitykseen. Pitäisi olla visio siitä, miltä peli näyttää, kun he ovat aikuisiässä.

Lue myös:

Katso sykähdyttävät ratkaisuhetket! Italia voitti EM-kultaa rangaistuspotkuilla – asiantuntija hämmästeli Englannin valmentajan ratkaisua

Hurjia videoita julki EM-finaalin näyttämöltä Lontoosta! Brittitoimittajalta kova vuodatus: "Lapset ovat peloissaan"

Tässä on Ylen asiantuntijoiden valitsema EM-tähdistö – finaalijoukkueiden ulkopuolelta mukaan mahtui vasta 18-vuotias ihmepoika

Käsittämätöntä draamaa! Englanti pettyi, Italia juhlii Euroopan mestaruutta – Yle seurasi huikeaa finaalia hetki hetkeltä

Suosittelemme