Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tässä on Ylen asiantuntijoiden valitsema EM-tähdistö – finaalijoukkueiden ulkopuolelta mukaan mahtui vasta 18-vuotias ihmepoika

Yle Urheilun asiantuntijoiden valitsema tähdistöjoukkue painottui Italian ja Englannin pelaajiin. Raheem Sterling on tyrkyllä kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Välierän taistelua Italian ja Espanjan välillä.
Jorginho (vas.) ja Nicolo Barella Espanjan keskikenttäpelaajan Pedrin iholla välierän tuoksinnassa. Kuva: 2021 UEFA
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Finaalijoukkueet Italia ja Englanti ovat vahvasti edustettuna Yle Urheilun asiantuntijoiden valitsemassa EM-kisojen tähdistöjoukkueessa. Ainoana pelaajana muista maista mahtui mukaan Espanjan nuori keskikenttäpelaaja Pedri.

Tähdistöjoukkueen ryhmitykseksi muotoutui 4–3–3. Maalivahdin paikka meni yksimielisesti Italian Gianluigi Donnarummalle.

– Hän on nuori kaveri, mutta pelannut nyt jo noin miljoona maa- ja sarjaottelua. Tulee hallitsemaan maalipuiden väliä seuraavat 10 vuotta, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala sanoi.

Vaikka kolmen topparin linjalla pelaaminen on ollut yksi kisojen trendeistä, tähdistöjoukkueessa toppareita on kaksi. Listalle mahtuivat Italian Leonardo Bonucci ja Englannin Harry Maguire.

Kisojen parhaiksi laitapuolustajiksi valikoituivat Englannin Kyle Walker ja puolivälierässä pahasti loukkaantunut Italian Leonardo Spinazzola.

– Spinazzola on tehnyt vaikutuksen sillä, miten suuren panoksen hän antoi Italialle hyökkäyspäässä. Hän on ollut yksi vastaan yksi -puolustamisessa ihan loistava, Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlaja kehui.

Keskikentän kolmikkoon mahtuivat Pedrin lisäksi italialaiset Jorginho ja Marco Verratti.

– Jorginho ja Pedri olivat tähän varmat valinnat. Pedri on 18-vuotias, mikä tulevaisuus hänellä onkaan edessä. Ihan kaikki ei mennyt putkeen, hän antoi välierässä jatkoajalla yhden harhasyötön, Rantala hassutteli ja viittasi Italia-otteluun, jossa Pedrin syöttöprosentti oli 90 minuutin jälkeen sata.

Verrattin paikka asiantuntijoiden tähdistössä oli epävarmempi. Heidi Pihlaja olisi nähnyt hänen tilallaan mielummin toisen Englannin pohjakaksikosta Declan RiceKalvin Phillips.

Hyökkäykseen asiantuntijat valitsivat Englannista Raheem Sterlingin ja Harry Kanen sekä Italiasta Lorenzo Insignen.

– Sterling on ollut yksi kisojen nimistä. Loppukaudesta hän ei aina mahtunut pelaamaan Manchester Cityssä, ja Englannissa puhuttiin, mahtuuko hän kisoissa edes avaukseen. Jos Englanti voittaa, Sterling on näiden kisojen paras pelaaja, Rantala sanoi.

Insignen ja Federico Chiesan välillä valinta oli studiokolmikon mukaan vaikea.

Yle Urheilun asiantuntijoiden tähdistöjoukkue (4–3–3)

Gianluigi Donnarumma (Italia); Kyle Walker (Englanti), Harry Maguire (Englanti), Leonardo Bonucci (Italia), Leonardo Spinazzola (Italia); Pedri (Espanja), Jorginho (Italia), Marco Verratti (Italia); Raheem Sterling (Englanti), Harry Kane (Englanti), Lorenzo Insigne (Italia).

Lue myös:

Käsittämätöntä draamaa! Englanti pettyi, Italia juhlii Euroopan mestaruutta – Yle seurasi huikeaa finaalia hetki hetkeltä

Nämä asiat puhuttavat ennen jalkapallon EM-finaalia: Britannian pääministeri yrittää kerätä poliittisia pisteitä, Italiassa koko maa menestyksestä sekaisin

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat tänään! Lue asiantuntijan tärpit odotettuun finaaliin – "En osaa edes kuvitella, millaisen mylläkän se aiheuttaisi"

Hyvää tekevä maisteri härnää tavalla, joka sai vastustajan jopa puremaan – harvinaisen ristiriitainen persoona juhlii nyt Euroopan mestaruutta

Suosittelemme