Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kommentti: Englantilaisten rakkaus jalkapalloon läikkyi rajusti yli – fanit aiheuttivat sekasortoa, pelikentän epäonnistumisissa nähtiin peruja vanhasta

Jalkapallon ja ennen kaikkea maajoukkueen merkitystä Englannissa on vaikea pukea sanoiksi. Innostus näkyy hyvässä, mutta valitettavasti myös pahassa. Sunnuntaina paha otti vallan, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Englannin faneja ennen EM-finaalia
Englannin fanit riehaantuivat ja ylittivät rajat Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallo ei tullutkaan kotiin. Englantilaiset kokivat päättyneen EM-turnauksen aikana ennennäkemätöntä futishuumaa, mutta lopulta unelmat historian toisesta arvokisavoitosta kariutuivat mahdollisimman englantilaisella tavalla – rangaistuspotkukilpailussa.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate tietää, miltä Bukayo Sakasta tuntuu. Hän tietää, miltä Marcus Rashfordista tuntuu. Hän tietää, miltä Jadon Sanchosta tuntuu.

Southgate tiesi, millaiseen paikkaan hän nuoret tähtensä laittaa. Kun Englanti pelasi edellisen kerran arvokisoissa Lontoon Wembleyllä vuonna 1996, juuri Southgate oli se pelaaja, jonka epäonnistunut rangaistuspotku vesitti Englannin unelmat. Silloin kyse oli tosin välierästä.

Southgaten johdolla Englannin maajoukkue on kokenut viime vuosina kasvojenkohotuksen, joka juontaa juurensa koko englantilaisen jalkapallojärjestelmän kehittymiseen. Maan pelaajakehitys on aidosti maailman eliittiä.

Viime vuosien suurimpia nuoria jalokiviä ovat olleet muun muassa Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka.

Samat kolme nimeä joutuvat kantamaan taakkaa Italialle hävitystä EM-finaalista. Uuden Englannin kasvot epäonnistuivat peräkkäin rangaistuspotkukilpailussa, ja Italia pääsi juhlimaan Wembleyllä, englantilaisen jalkapallon mekassa.

Southgaten päätös antaa tiukimmalla mahdollisella hetkellä vastuuta nuorille oli rohkea ja ennen kaikkea raaka. Rangaistuspotkuihin liittyvät painajaiset tulevat jatkossakin Southgaten uniin.

Katso koko rangaistupotkukilpailu!

Innostus läikkyi yli

Jos rangaistuspotkutappiot ovat peruja vanhasta, katkeriin tappioihin erikoistuvasta Englannista, finaalipäivän kaaos Lontoossa antoi ikäviä sävähdyksiä englantilaisten jalkapallofanien maineesta ja väkivaltaisesta historiasta.

Jo aiemmissa peleissä englantilaisfanit ovat kohahduttaneet muun muassa vastustajien kansallislaulujen päälle buuamalla ja maalivahtia laservalolla häiritsemällä, mutta sunnuntaina läikkyi yli ja pahasti.

Kun jalkapalloa on tottunut katsomaan yli vuoden televisiosta ilman yleisöä, on EM-turnaus tuntunut ajoittain jopa oudolta. Kovinkaan moni olisi tuskin puoli vuotta sitten uskonut, että finaali pelattaisiin Lontoossa yli 60 000 katsojan edessä.

Todellisuudessa loppuottelua seurasi paikan päällä paljon enemmän ihmisiä. Ylimääräisten silmäparien määrää on mahdotonta arvioida, mutta Wembleyltä sosiaalisessa mediassa levinneet tiedot, kuvat ja videot kertovat karua kieltä tapahtumista kenttäviivojen ulkopuolella.

Ainakin sadat liputtomat ihmiset rynnivät Wembleyn porteista sisään. Samaan aikaan kun Luke Shaw ampui Englannin alkuminuuteilla johtoon, stadionin käytävillä liputtomat, väkivalloin sisään päässeet ihmiset aiheuttivat sekasortoa. Tapahtumista kertoi Twitterissä muun muassa The Independent -lehden toimittaja Melissa Reddy.

Videot toisiaan mäiskivistä englantilaisista ovat rajua katsottavaa. Jalkapallon ja ennen kaikkea maajoukkueen merkitystä maassa on vaikea pukea sanoiksi. Innostus näkyy hyvässä, mutta valitettavasti myös pahassa. Sunnuntaina paha otti vallan.

Lue myös:

Katso sykähdyttävät ratkaisuhetket! Italia voitti EM-kultaa rangaistuspotkuilla – asiantuntija hämmästeli Englannin valmentajan ratkaisua

Katso, kuinka fani juoksi kentälle jalkapallon EM-finaalissa ja piti vartijoita pilkkanaan – järjestäjä myönsi ongelmat

Hurjia videoita julki EM-finaalin näyttämöltä Lontoosta! Brittitoimittajalta kova vuodatus: "Lapset ovat peloissaan"

Tässä on Ylen asiantuntijoiden valitsema EM-tähdistö – finaalijoukkueiden ulkopuolelta mukaan mahtui vasta 18-vuotias ihmepoika

Suosittelemme