Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Italialaiset juhlivat EM-voittoa, Ylen toimittajakin kiedottiin saapasmaan trikoloriin – katso videot ja kuvat

Italiassa otetaan iloa irti ensimmäisestä jalkapallon Euroopan mestaruudesta 53 vuoteen. Italian jalkapallomaajoukkue kaatoi Englannin Lontoossa sunnuntaina lopulta rangaistuspotkuin, ja riemu repesi piazzoilla kautta maan.

Roomassa juhlittiin EM-voittoa
Marja Väänänen,
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Italian voittokulku euronäyttämöillä jatkuu. Toukokuussa tuli kolmas euroviisuvoitto 30 vuoden tauon jälkeen, ja sunnuntaina kansallisylpeys jalkapallomaajoukkue otti toisen Euroopan mestaruuden kaatamalla Englannin Lontoossa.

Edellisen kerran Italia oli yltänyt jalkapallon Euroopan mestariksi vuonna 1968, joten riemuittavaa riitti. Alla tunnelmia voitonjuhlista.

Voitonriemua Roomassa, Milanossa ja Napolissa.

Rooman täyttivät illalla laulavat jalkapallofanit ja tööttäilevät autot. Raskaan korona-ajan keskellä juhlat olivat monelle enemmän kuin tervetulleet.

– Takana on vaikeat 1,5 vuotta, ja olemme uupuneita niin kuin kaikki muutkin maailmassa. Tämä on niin iso juttu. Niin moni asia erottaa meitä, mutta urheilu yhdistää. Urheiluakin suurempaa on se, että voimme taas tuntea iloa, sanoi 29-vuotias Fabrizio Galliano uutistoimisto AP:lle Roomassa.

Kolme Italian kannattajaa heiluttaa Italian lippua, kasvot maalattu viher-puna-valkoisiksi
Roomassa Italian voittoa juhlittiin sunnuntaina muun muassa Piazza Venezialla Viktor Emanuel II:n monumentin edustalla. Kuva: Antonio Balasco / AOP

Myös Roomassa juhlinut 30-vuotias Michela Solfanelli näki voiton vedenjakajana koronakriisin runtelemassa maassa. Italiassa on raportoitu EU:n suurin määrä koronakuolemia, yli 127 000.

– Vuosi on ollut vaikea kaikille, mutta erityisesti meille. Italia oli ensimmäisiä maita, joihin korona iski. Tämä on uuden alun merkki, milanolainen Solfanelli sanoi AP:lle.

Nuoret miehet kaulailevat iloisina ja hämmästyneinä
Milanossa kaikki ei eivät ilmeestä päätellen voineet uskoa voittoa todeksi. Kuva Piazza Duomolta kaupungin keskustasta. Kuva: Piero Cruciatti / AOP

Eteläisestä Barin kaupungista tullut David Bellomo, 23, huomautti, että kolmaskin historiallinen voitto oli lähellä. Matteo Berrettini pelasi sunnuntaina ensimmäisenä italialaisena Wimbledonin miesten kaksinpelin finaalissa.

– Italia on tehnyt paluun tänä vuonna, kiitos euroviisujen ja tämän jalkapallopelin. Ja melkein tripla tuli, Bellomo sanoi.

Mies ja lapsi skootterin selässä, taustalla liehuu puna-viher-valko-ruudullisia lippuja
Napolissa hypättiin sunnuntaina-iltana skootterien selkään voiton varmistuttua. Kuva: AOP

Koronarajoituksia on löysätty Italiassakin kevään ja kesän mittaan, mutta väkijoukoissa tulisi yhä käyttää kasvomaskeja. Poliisi ei kuitenkaan Roomassa näyttänyt juuri puuttuvan juhlintaan kasvot paljaina.

Lääkäri Annamaria Altomare juhli hieman väljemmillä vesillä maski kasvoillaan.

– Mielellään välttäisimme deltamuunnoksen tässä hässäkässä, Altomare sanoi, AP:n mukaan nauraen.

Italialaiset ja muut Italian joukkueen kannattajat ovat juhlineet myös eri puolilla maailmaa.

Ihmisiä kadulla, yhdellä kyltti käsissään
Myös finaalikaupungista Lontoosta löytyi juhlivia Italian kannattajia. Kyltissä lukee "Ei enää ananasta pitsaan!" Kuva: Tayfun Salci / AOP
Viher-valko-punaiseen peruukkiin sonnustautunut nainen pitelee Italian lippua päänsä yläpuolella
Myös toisella puolella maapalloa Australian Melbournessa juhlittiin Italian voittoa. Kuva: Luis Ascui / EPA

Suosittelemme