Hyppää sisältöön

Varuskunnissa yli 50 koronatartuntaa, ja puolet niistä todettu Karjalan prikaatissa – varusmiehiä siirretään telttamajoitukseen

Kesäkuussa varusmiehillä todettiin yhteensä 5 koronavirustartuntaa, mutta heinäkuussa on todettu jo yli 50. Karjalan prikaatissa todettiin näistä 26. Koronatoimenpiteitä on tehostettu muun muassa tilapäisillä telttamajoituksilla.

Varusmiehien koronatartuntaluvut ovat nousseet heinäkuussa. Arkistokuva alokaskoulutuksesta. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Krista Kierikka

Puolustusvoimien varusmiehillä on todettu heinäkuun aikana (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 51 koronavirustartuntaa. Tämä on huomattavasti suurempi määrä kuin kesäkuussa, jolloin varusmiehillä todettiin yhteensä 5 koronavirustartuntaa.

Yli puolet heinäkuun tartunnoista on todettu Karjalan prikaatissa, jossa tartuntoja on ilmennyt heinäkuun aikana yhteensä 26.

Karjalan prikaatissa kuusi tartuntaketjua

Karjalan prikaatin operaatiopäällikön, majuri Mika Mäenpään mukaan koronavirustilanne on heikentynyt Karjalan prikaatissa viime viikosta. Viime viikonlopun aikana Karjalan prikaatissa ilmeni kahdeksan uutta tartuntaa.

– Meillä on tällä hetkellä 165 altistunutta ja 18 todettua tartuntaa varuskunnassa. Sen lisäksi kotona on tietojemme mukaan 9 tartunnan saanutta, jotka eivät ole voineet palata vapaajaksolta varuskuntaan tartunnan toteamisen jälkeen, kertoo Mäenpää.

Heinäkuun aikana tartuntoja on todettu Karjalan prikaatissa yhteensä 26. Uusimman arvion mukaan Karjalan prikaatissa on yhteensä kuusi tartuntaketjua.

Tilapäistä majoitusta maastossa

Muun yhteiskunnan tilanne heijastuu Mäenpään mukaan Karjalan prikaatiin. Monet varusmiehet tulevat prikaatiin muun muassa pääkaupunkiseudulta.

– Aina kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tartuntojen määrät nousevat, se näkyy meillä nousevina määrinä altistuksissa, tartuntaepäilyissä ja todetuissa tartunnoissa, sanoo Mäenpää.

Karjalan prikaatissa on tehostettu koronatoimenpiteitä.

– Pyrimme pitämään tiiviisti kiinni kuplista, jotka olemme luoneet tänne. Se tarkoittaa myös sitä, että viime viikolla palveluksensa aloittanutta uutta saapumiserää on pidetty erillään vanhemmasta saapumiserästä niin paljon kuin mahdollista, kertoo Mäenpää.

Käytössä on myös tilapäisiä majoitusratkaisuja, jotta osastojen koko saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä.

– Samoin kuin keväälläkin, osa joukoista siirtyy suoraan vapaajaksolta maastoon telttamajoitukseen, jolloin pystytään väljentämään majoitusta kasarmilla, sanoo Mäenpää.

Tälle viikolle suunnitellut varusmiesten virkistyskonsertit on peruttu. Näin vältetään ylimääräisiä kontakteja.

Suurin osa tartunnoista aiemmassa saapumiserässä

Noin 2000 uutta alokasta aloitti palveluksensa viime maanantaina Karjalan prikaatissa.

– Olemme tiedottaneet, että kipeänä ei saa aloittaa palvelusta. Näyttää siltä, että tätä on noudatettu hyvin. Jos henkilö on karanteenissa, hän tulee sen päätyttyä palvelukseen, kertoo Mäenpää.

Tämän vuoksi osa uuden saapumiserän alokkaista aloittaa palveluksensa Karjalan prikaatissa vähän myöhemmin.

Mäenpään mukaan näyttää siltä, että koronatartunnan saaneista suurin osa on vanhemman saapumiserän varusmiehiä, jotka ovat palanneet vapaajaksolta takaisin varuskuntaan ennen uusien alokkaiden tuloa tai sen jälkeen.

Rokotukset etenevät varuskunnassa

Puolustusvoimat rokottaa kaikki varusmiehet, jotka haluavat ottaa koronavirusrokotteen. Karjalan prikaatissa osa vanhemmasta saapumiserästä on jo rokotettu.

– Palveluksensa aloittaneet rokotetaan ensimmäisten viikkojen aikana varuskunnassa, sanoo Mäenpää.

Puolustusvoimat suunnittelee rokottavansa myös toisen rokotuksen 12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen antamisesta.

Muokattu 12.7. kello 16.38. Aikaisemmin jutussa kerrottiin, että Karjalan prikaatissa olisi ollut heinäkuussa 27 todettua koronatartuntaa. Yksi näistä tartunnoista todettiin jo kesäkuussa, joten Karjalan prikaatissa on heinäkuussa tähän mennessä todettuja tartuntoja 26. Lukema korjattu juttuun.

Suosittelemme sinulle