Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helle tyhjentää myös vissyhyllyt – Olvin tuotantojohtaja: "Täydellä teholla teemme juomaa, mutta tuntuu, että sekään ei riitä"

Kivennäisvesistä ja vissyistä on paikoin pulaa kauppojen hyllyillä. Panimoissa vesiä ja virvoitusjuomia valmistetaan täydellä teholla, mutta kova kysyntä voi silti aiheuttaa hetkellisesti tuotteiden loppumista.

Kaupan puolityhjiä kivennäisvesihyllyjä.
Kivennäisvesien myynti pomppaa helteellä. Hyllyillä voi hetkittäin olla tyhjää. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kivennäisvesien kysyntä ampaisee hurjaan nousuun helteiden aikana. Käynnissä oleva hellejakso on kasvattanut kivennäisvesien, erityisesti vissyjen myyntiä kymmeniä prosentteja.

Kaupan hyllyt voivat hetkellisesti tyhjentyä vissyistä, kun janoinen kansa vaeltaa nesteostoksille.

– Vissyissä on välillä ollut saatavuusongelmia. Kivennäisvesien ja vissyjen myynti nousee helteellä monta kymmentä prosenttia, päivittäistavarapuolen myyntipäällikkö Nina Solehmainen Joensuun Prismasta vahvistaa.

– Valitettavasti emme ole pystyneet vastaamaan kaikkeen kysyntään. Kivennäisvesiä ei ole saatu tarpeeksi. Kaikki mitä tulee, menee melkein saman tien, elintarvikemyyntipäällikkö Miia Karjalainen Kuopion Prismasta jatkaa.

Myös Varkauden K-Citymarketin kauppias Aki Tuononen sanoo, ettei vesihyllyissä ole kovinkaan kummoinen täyttöaste tällä hetkellä.

– Vissyjä nimenomaan ihmiset haluavat juoda ja hamstrata helteellä. Mikäli helle jatkuu, saatavuus menee varmasti entistä huonompaan suuntaan, Tuononen arvelee.

Tämän kesän hittituote ovat olleet monipakkauksissa myytävät pienet 0,33 litran kivennäisvesipullot.

Panimoilla riittää työtä

Esimerkiksi Olvin tehtaalla Iisalmessa tehdään nyt kivennäisvesiä ja muita virvoitusjuomia linjat punaisena ympäri vuorokauden. Kesäksi on palkattu noin 80 työntekijää lisähenkilökunnaksi.

– Joka kesä kivennäisvesien myynti pomppaa ja vissy on siellä keihäänkärkenä. Nyt on käynnissä vieläpä poikkeuksellisen pitkä hellejakso, jolle ei näy loppua. Täydellä teholla teemme juomaa, mutta tuntuu, että sekään ei riitä, Olvin tuotantojohtaja Lauri Multanen sanoo.

Kaupan kivennäisvesihyllyt voivat siis hetkellisesti tyhjentyä, mutta Multanen lupaa, että lisää vissyjä valmistetaan koko ajan, eikä puutosten pitäisi kestää kovin kauan.

– Varmasti kaikki toimijat ovat lisänneet tuotantovuorojaan kesälle, kuten mekin. Mutta näin hurjaan kysyntään on jo välillä vaikea vastata, Multanen sanoo.

Myös Hartwallin henkilöstöjohtaja Linda Aro kertoo, että kesä on vuoden kiireisintä aikaa, puhumattakaan hellekesästä.

– Meillä tehdään nytkin täysillä töitä sen eteen, että kaikkialla maassa olisi tarjolla virkistäviä juomia. Joitain pakkauskokoja ei välttämättä ole aina saatavilla, mutta puutteet ovat hetkellisiä.

Helteellä maistuvat kaikki vedet vitaminoiduista ja maustetuista vesistä perinteiseen, voimakkaaseen vissyyn.

Myös trendit vaikuttavat kysyntään helleaikanakin. Ihmiset valitsevat yhä useammin terveellisiä vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi alkoholiton olut ja lonkero sekä sokerittomat ja vähäsokeriset juomat ovat olleet kysyttyjä.

Lue seuraavaksi:

Muistitko juoda vettä tarpeeksi? – Ole tarkkana erityisesti näistä nestehukan oireista

Suosittelemme