Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Suomalaiset ovat saaneet tänä kesänä ennätyksellisen paljon auringon ultraviolettisäteilyä.
Voimakkaan UV-säteilyn raja-arvo, indeksiluku kuusi, on ylittynyt Ilmatieteen laitoksen Helsingin mittauspisteellä tänä kesänä 23 kertaa. Luku on kaikkien aikojen ennätys jo tässä vaiheessa kesää.
Vuonna 2009 voimakasta säteilyä mitattiin Helsingissä koko kesän aikana yhteensä 19 päivänä. Tämä aiempi ennätys rikkoutui viime sunnuntaina, 11. heinäkuuta.
Myös Pohjois-Suomen mittauspisteellä Sodankylässä hätyytellään kaikkien aikojen ennätystä. UV-indeksiluku viisi on mitattu tänä kesänä 18 kertaa, kun viime suvena se täyttyi 22 kertaa.
Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors pitää todennäköisenä, että ennätys rikkoutuu pohjoisessakin. Raja-arvot ovat viime päivinä ylittyneet jatkuvasti.
– Otollisin aika korkeille UV-lukemille on juhannuksen tienoilta aina heinäkuun loppuun. Nyt kannattaa suojautua säteilyltä koko maassa, Lindfors sanoo.
Nuorten miesten välinpitämättömyys huolettaa
Auringolta suositellaan suojautumaan aina, kun UV-indeksi ylittää luvun kolme. UV-säteily altistaa muun muassa melanoomalle eli ihosyövälle, joka on nopeimmin yleistyvä syöpä länsimaissa.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) erikoistutkijan Lasse Ylianttilan mukaan erityisesti 16–20-vuotiaiden UV-suojautumisessa olisi parantamisen varaa.
– Etenkin nuoret miehet tuntuvat olevan välinpitämättömiä. Selvitysten perusteella vaikuttaa, että säteilyn riskit ja suojautumiskeinot tiedetään aika hyvin, mutta niistä ei välitetä, Ylianttila sanoo.
Parhaat suojat UV-säteilyä vastaan ovat varjo, vaatteet ja aurinkorasva. Ihon lisäksi silmät ovat herkät auringolle, minkä vuoksi aurinkolasien käyttöä suositellaan.
Ylianttila ei lähde arvailemaan, mistä nuorten välinpitämättömyys UV-säteilyä kohtaan johtuu. STUK, Ilmatieteen laitos ja Syöpäjärjestöt ovat kuitenkin tarttuneet ongelmaan nuorille suunnatun valistuskampanjalla. Toista vuotta pyörivän kampanjan tutkimuskumppani on Itä-Suomen yliopisto.
Ennätyslukemat voivat vielä kasvaa
Kuinka korkeaksi UV-säteilypäivien määrä tänä kesänä vielä nouseekaan? Tätä ei suostu ennakoimaan yksikään Ylen haastattelema asiantuntija.
UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat auringon korkeuskulma, ilmakehässä olevan otsonin määrä ja pilvisyys. Säteily on keskimäärin voimakkaampaa Etelä-Suomessa kuin maan keski- ja pohjoisosissa.
– Eniten UV-säteilyä on tavallisesti puolenpäivän molemmin puolin, noin kello 11-15, Anders Lindfors sanoo.
Ilmatieteen laitos koostaa tiedot koko kesän UV-kertymästä tavallisesti syyskuussa, kansainvälisenä otsonipäivänä.
Juttua muokattu klo 16.12: Täsmennetty otsikkoa.
Aiheesta voi keskustella 15.7.2021 kello 23:een saakka.
Lue myös:
Uusi helleputkiennätys syntyi Kouvolassa – sääkartoilla näkyy kuitenkin jo muutos