Hyppää sisältöön

Suomen UV-säteilyennätykset rikkoutuivat, vaikka eletään vasta heinäkuuta – nuorten miesten vähäinen suojautuminen auringolta huolettaa

Etelä-Suomessa on mitattu ennätyksellisen paljon korkean UV-säteilyn päiviä. Myös Pohjois-Suomessa kaikkien aikojen ennätyksen odotetaan rikkoutuvan kesän aikana. Voimakkaalta UV-säteilyltä pitäisi suojautua, mutta etenkin moni nuori ei niin tee.

Kaksi nuorta miestä tanssii uimarannalla.
Katso videolta, miten joensuulaisen uimarannan nuoret aikuiset pohtivat suhdettaan aurinkoon ja UV-säteilyyn.
Petri Karvinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomalaiset ovat saaneet tänä kesänä ennätyksellisen paljon auringon ultraviolettisäteilyä.

Voimakkaan UV-säteilyn raja-arvo, indeksiluku kuusi, on ylittynyt Ilmatieteen laitoksen Helsingin mittauspisteellä tänä kesänä 23 kertaa. Luku on kaikkien aikojen ennätys jo tässä vaiheessa kesää.

Vuonna 2009 voimakasta säteilyä mitattiin Helsingissä koko kesän aikana yhteensä 19 päivänä. Tämä aiempi ennätys rikkoutui viime sunnuntaina, 11. heinäkuuta.

Myös Pohjois-Suomen mittauspisteellä Sodankylässä hätyytellään kaikkien aikojen ennätystä. UV-indeksiluku viisi on mitattu tänä kesänä 18 kertaa, kun viime suvena se täyttyi 22 kertaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors pitää todennäköisenä, että ennätys rikkoutuu pohjoisessakin. Raja-arvot ovat viime päivinä ylittyneet jatkuvasti.

– Otollisin aika korkeille UV-lukemille on juhannuksen tienoilta aina heinäkuun loppuun. Nyt kannattaa suojautua säteilyltä koko maassa, Lindfors sanoo.

Auringon palvojia Aurinkolahden rannalla Helsingissä.
Helteinen kesä on täyttänyt uimarantoja ympäri maan. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Nuorten miesten välinpitämättömyys huolettaa

Auringolta suositellaan suojautumaan aina, kun UV-indeksi ylittää luvun kolme. UV-säteily altistaa muun muassa melanoomalle eli ihosyövälle, joka on nopeimmin yleistyvä syöpä länsimaissa.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) erikoistutkijan Lasse Ylianttilan mukaan erityisesti 16–20-vuotiaiden UV-suojautumisessa olisi parantamisen varaa.

– Etenkin nuoret miehet tuntuvat olevan välinpitämättömiä. Selvitysten perusteella vaikuttaa, että säteilyn riskit ja suojautumiskeinot tiedetään aika hyvin, mutta niistä ei välitetä, Ylianttila sanoo.

Parhaat suojat UV-säteilyä vastaan ovat varjo, vaatteet ja aurinkorasva. Ihon lisäksi silmät ovat herkät auringolle, minkä vuoksi aurinkolasien käyttöä suositellaan.

Aurinkovoidetta levitetään käsivarrelle
Aurinkovoide ei suojaa UV-säteilyltä täydellisesti. Tehokkainta on pukeutua peittäviin vaatteisiin tai pysytellä varjossa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen

Ylianttila ei lähde arvailemaan, mistä nuorten välinpitämättömyys UV-säteilyä kohtaan johtuu. STUK, Ilmatieteen laitos ja Syöpäjärjestöt ovat kuitenkin tarttuneet ongelmaan nuorille suunnatun valistuskampanjalla. Toista vuotta pyörivän kampanjan tutkimuskumppani on Itä-Suomen yliopisto.

Ennätyslukemat voivat vielä kasvaa

Kuinka korkeaksi UV-säteilypäivien määrä tänä kesänä vielä nouseekaan? Tätä ei suostu ennakoimaan yksikään Ylen haastattelema asiantuntija.

UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat auringon korkeuskulma, ilmakehässä olevan otsonin määrä ja pilvisyys. Säteily on keskimäärin voimakkaampaa Etelä-Suomessa kuin maan keski- ja pohjoisosissa.

– Eniten UV-säteilyä on tavallisesti puolenpäivän molemmin puolin, noin kello 11-15, Anders Lindfors sanoo.

Ilmatieteen laitos koostaa tiedot koko kesän UV-kertymästä tavallisesti syyskuussa, kansainvälisenä otsonipäivänä.

Juttua muokattu klo 16.12: Täsmennetty otsikkoa.

Aiheesta voi keskustella 15.7.2021 kello 23:een saakka.

Lue myös:

"Ei tämä aivan normaalia ole", toteaa kylmempiin kesiin tottunut – kysyimme ihmisiltä, saako helle miettimään ilmaston tilannetta

Uusi helleputkiennätys syntyi Kouvolassa – sääkartoilla näkyy kuitenkin jo muutos

Suosittelemme sinulle