Hyppää sisältöön

Ulkomaalaisten rikollisten tekemät asuntomurrot vähentyneet selvästi – mutta tee silti nämä kolme asiaa ennen kuin lähdet lomamatkalle

Maan rajat ylittävä ammattirikollisuus on yleistä myös asuntomurroissa, mutta ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen määrä on vähentynyt.

Liettualaiskopla teki ison murtosarjan kesällä 2012 Etelä-Suomessa. He etsivät erityisesti kultakoruja ja rahaa.
Liettualaiskopla teki ison murtosarjan kesällä 2012 Etelä-Suomessa. He etsivät erityisesti kultakoruja ja rahaa. Kuva: Poliisi
Tero Valtanen

Asuntomurtoja tehdään perinteisesti paljon kesäkuukausien aikana, kun ihmiset siirtyvät mökeilleen ja tuulettavat asuntoaan ikkunat ja ovet auki. Suomessa on tehty viime vuosina keskimäärin viisi asuntomurtoa päivässä.

Kesäkuun alkuun mennessä poliisille ilmoitettiin asuntomurtoja 691, mikä on edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden 107 murtoa eli 13 prosenttia vähemmän. Poliisihallituksen poliisitarkastajan Tuomas Pöyhösen mukaan osaltaan suotuisaa kehitystä selittävät koronapandemian rajoitukset, jotka ovat jättäneet pitkäkyntisiä rajan taakse.

– Ulkomaalaisten ammattivarkaiden osuus asuntomurroista on pandemian aikana laskenut selvästi, Pöyhönen sanoo.

Hänen mukaansa kansainvälinen ja valtioiden rajat ylittävä järjestäytynyt rikollisuus on ollut asuntomurroissa yleistä.

Tänä vuonna ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen määrä asuntomurroissa on runsaat seitsemän prosenttia, kun se viime vuonna oli noin 12 prosenttia. Vuonna 2019 ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen määrä asuntomurroissa oli yli 26 prosenttia.

Ennalta ehkäisevät toimet vaikeuttavat rikollisten työtä

Pöyhönen toivoo, etteivät koronarajoitukset olisi yksin syynä suotuisaan kehitykseen. Hän uskoo, että viranomaisten kansainvälisellä yhteistyöllä ja ihmisten itse tekemillä ennalta ehkäisevillä toimilla on merkittävä vaikutus asuntomurtojen määrän vähenemiseen.

Vuonna 2020 Suomen poliisille ilmoitettiin yhteensä 1 836 asuntomurtoa, joista poliisi selvitti 686. Selvitysprosentti oli noin 37 prosenttia. Vuonna 2019 vastaavat luvut olivat 1 980 asuntomurtoa, joista selvitettiin noin 30 prosenttia.

Pöyhönen muistuttaa, että kaikkien tulisi muistaa suojata kotiaan ja omaisuuttaan.

– Ennalta ehkäisevät toimet ainakin vaikeuttavat rikollisten työtä, Pöyhönen sanoo.

Pöyhösen mukaan esimerkiksi tuntemalleen luotettavalle naapurille on hyvä kertoa, jos on pidempään poissa kotoa, ja sopia asunnon valvonnasta ja ympäristön silmälläpidosta.

Pöyhönen sanoo, että koti olisi myös hyvä jättää asutun näköiseksi ja varmistaa lukkojen toimivuus ennen lomalle lähtöä.

– Nykyään on saatavissa erilaisia hälytysjärjestelmiä ja kameroita, jotka voivat niin ikään oikein käytettynä karkottaa varkaita.

Poliisitarkastaja: Pieni pidättyväisyys sosiaalisessa mediassa auttaa

Pöyhönen toteaa, että pieni pidättyväisyys sosiaalisessa mediassa lomien vietosta ja menoista saattaa myös auttaa murtojen ennalta ehkäisyssä, koska tiedoista voi olla iloa rikollisille.

– Aina on hyvä pitää silmät auki ja kiinnittää huomiota kodin ja naapuruston lähistöllä liikkuviin epäilyttäviin henkilöihin.

Pöyhösen mukaan kaikista havainnoista kannattaa aina ilmoittaa poliisille.

Pöyhönen korostaa, että rikoksen uhriksi joutuneille on apua tarjolla. Esimerkiksi Rikosuhripäivystys (siirryt toiseen palveluun) tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia.

– Apua on tarjolla ja sitä todella kannattaa tarvittaessa pyytää, Pöyhönen sanoo.

Lue myös:

Vastaamon tietomurto näkyy huimana nousuna viime vuoden rikostilastoissa – yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä yli 21 000 ilmoitusta

Nettipetokset, huumerattijuopumukset ja rajut ylinopeudet lisääntyivät huomattavasti koronavuonna 2020

Suosittelemme sinulle